Для коректної роботи сайту в вашем браузере мають бути включені файли Сookie

Ми цінуємо вашу думку. Залишіть відгук про те, як відбувається навчання.

credit card У тебе залишилася незавершена покупка: занять з 
дивитися

Привіт! Ми – онлайн-школа англійської Englishdom

Ми пропонуємо 3 варіанти навчання:

👩‍💻

Індивідуальні онлайн-уроки з викладачем на нашій інтерактивній платформі ED Class

🤓

Самостійне вивчення англійської мови на нашому сайті в онлайн-тренажері

📱

Або навчання в мобільному додатку Ed Words, або на сучасній онлайн-платформі та у розмовних групових заняттях

10 липня 2023
16 хв. читати

Забобони на англійській

Немає часу читати? Збережи в

Зміст статті:

notebook image

Перевір свій рівень англійської

Це безкоштовний комплексний тест, який допоможе визначити твій рівень володіння мовою за всіма параметрами:

  • Граматика
  • Словниковий запас
  • Читання
  • Сприйняття мови на слух

🕣 🇬🇧 Тест триватиме до 15 хв

Уявіть собі картину: чорний кіт розбиває дзеркало порожнім відром і з нього висипається сіль... На щастя? We don't think so! Напевно, багато хто з вас уже перехрестився, і хоча ситуація сама по собі абсурдна, але якщо розібрати її детально, то для когось усе може виявитися не таким уже й смішним. Наскільки сильно ви вірите в прикмети? Коли востаннє згадували ту чи іншу? Невдачі у вашому житті переслідують вас? Телефонуйте за цим номером і ... Ок, окрім жартів, хто б що не казав, а неприємності та хороші події так чи інакше трапляються в нашому житті. Давайте розглянемо можливі причини їхньої появи. Let's do this!

Не так давно в найбільш забобонному і містичному місяці в році, у жовтні, був наймістичніший і найбільш забобонний день — п’ятниця 13. До речі, наступна така буде аж у 2023 році! На сьогодні страх перед цим днем має світовий масштаб. Існує навіть поняття «параскевідекатріафобія» — нав'язлива боязнь нещасливого календарного поєднання. Американці підрахували, що люди, які страждають на цю недугу, щоп'ятниці 13-го числа завдають національній економіці збитків приблизно на $800-900 млн., побоюючись неприємностей і не приходячи цього дня на роботу. What a waste!

А ось голландські вчені провели дослідження з вивчення подій, що відбуваються цього дня, за останні 20 років — і дійшли висновку, що ці дні навіть безпечніші за решту в році: невіруючі люди поводяться без змін, а параскевісти... whatever діють з особливою обережністю. Цей забобон поширюється не на всі культури: в Іспанії та Латинській Америці нещасливим, наприклад, вважається вівторок 13-го числа. Різні країни — різні прикмети. Вірити чи ні, ось у чому питання.

Стаття, можливо, не стане в пригоді тим, хто вірить лише в логіку, науку і факти. Тут своя атмосфера! Діють свої закони і правила. Паранормальні явища і містика мають право на існування, хоча, мало хто це визнає, та й говорять про них рідко, а вірять неохоче. Минули ті часи, коли людство слідувало вигаданим правилам, вірило в різних чудовиськ, богів і легенди (it's a history now... or is it?). Тепер люди просто не звертають уваги або намагаються пояснити все логікою, і їх не бентежить, коли це не особливо то й виходить.

Просто не всі речі в цьому світі піддаються логічному поясненню. Деякі події залишаються загадкою і назавжди оселяються в пам'яті тих, хто пройшов через них. Можливо, саме наша стаття, розкладе для вас усе по поличках і змусить відкинути вбік порожні забобони.

Історія забобонів

Найбільша проблема людини — схильність вважати, що все у світі існує з якоюсь метою. Сонечко світить, щоб травичка зеленіла; травичка зеленіє, щоб корівки її їли; корівки їдять травичку, щоб давати молочко, а молочко потрібне, щоб Андрійко ріс сильним і здоровим... Тому ми нескінченно намагаємося зрозуміти сенс і призначення свого існування — заняття більш ніж безуспішне у Всесвіті, чиїм основним принципом устрою є «а нехай буде». 

Ми, як істоти цілеспрямовані, ніяк не можемо погодитися з тим, що в основі буття насправді лежить лише випадок. Еволюція відбувалася як пощастить, а більшість подій нашого власного життя ніяк не піддаються прогнозуванню. Ми віримо, що ніде і ніщо не відбувається просто так. Але якраз ця віра і підводить нас.

Нескінченно експериментуючи з навколишнім середовищем, люди іноді робили «right conclusions»: якщо схопити чорно-жовту літаючу комаху, то є великий ризик, що вона проткне своїм жалом ваш палець. А іноді й неправильні: коли Великий Чі зламав ногу на полюванні, його дружина готувала ямс, тому не можна готувати їжу, коли чоловік полює. Really? Hmm...

Звідки вони взялися? Чому людина невмотивовано вірить у них? Більшість прикмет, у які ми віримо сьогодні, як не дивно, беруть свої витоки з давнини або середньовіччя, і пов'язані з конкретними історичними подіями, звичаями, умовами життя тощо. Саме слово марновірство (superstition) складається зі слів «суєтне» — марне, порожнє, і «віра»: тобто внутрішня впевненість у будь-чому, часто— без опори на факти або логіку. 

Читай також

Модальне дієслово Must (Have to)

Чому ми віримо?

Наука як може намагається розгребти ці величезні звалища причинно-наслідкових помилок. Проте статистика свідчить, що переважна більшість сучасних людей все ж забобонні. Просто не всі про це говорять. Деякі щиро вірять, що прикмети працюють. Інші — дотримуються деяких забобонних правил, тому що ставляться до них як до ритуалу, стародавнього звичаю, нехай і безглуздого, але такого, що працює для них. Дійсно, іноді навіть найвіддаленіші від реальності прикмети виявляються в якомусь сенсі ефективними. Наприклад, велика кількість прикмет, пов'язаних із похороном, змушує рідних і близьких покійного в усіх культурах дотримуватися такої кількості ритуалів і заборон, що вони частково перекривають душевний біль. Усе залежить від грандіозності тієї чи іншої події у вашому житті. Коли приходить час шити жалобу, готувати кутю і дряпати собі щоки, то на скорботу його просто не залишається. Тому прикмети і забобони, як і раніше, з нами. А багато хто взагалі дотримується цих «правил» машинально, наче на автопілоті, зовсім не замислюючись про те, яким чином вони взагалі виникли. Тим часом, у деяких з них є давня і цікава історія. Наприклад, у «правилі трьох сигарет».

Є прикмета, що не можна давати прикурити 3 сигарети одразу від одного сірника або запальнички. З'явилася вона під час Першої світової війни, коли методом проб і помилок з'ясувалося, що якщо прикурювати в окопі, то стрілець із ворожої сторони встигне зреагувати і як слід прицілитися, коли вогник доторкнеться до цигарки третього, хто прикурює. Було помічено, що ночами німецькі солдати спостерігали за армією супротивника, орієнтуючись за вогниками сірників і цигарок солдатів, що несуть нічну вахту. Вони спершу помічали перший вогник цигарки, коли запалювався другий, вони прицілювалися, а третій солдат, що прикурював, ставав мішенню. Bang! Так що наступного разу, прикурюючи, спершу озирніться, чи не тримає вас на прицілі який-небудь фашист.

Види магій і прикмети пов'язані з ними

  • Симпатична магія (sympathetic magic) — форма чаклунства, що ґрунтується на ідеї про те, що предмети, схожі за зовнішнім виглядом (магія подібності) або ті, що побували в безпосередньому контакті (магія контакту), нібито утворюють один з одним надприродний зв'язок.
No mirrors. Якщо в будинку небіжчик, потрібно завісити дзеркала. You want to do that. Because, відбившись у дзеркалі, згідно з нормами симпатичної магії, він (труп) частково, звісно, але все одно назавжди залишиться в цьому дзеркалі. And u don't need that!
  • Контагіозна (парціальна) магія (contagious magic) — власне, те саме, що й симпатична магія. Заснована на тому, що речі, які раз зіткнулися, зберігають зв'язок на відстані. Прикладом цієї магії може бути використання крові, нігтів, зубів, волосся та інших елементів людської природи в чаклунстві різного роду.

Is it freezing here? Раптовий озноб означає, що хтось пройшов по вашій майбутній могилі. Парціальна магія тут діє навиворіт. Могила, яка коли-небудь прийме поки що живого вас, однаково вважається вашою частиною і, перебуваючи в потривоженому стані, тимчасово надає вам деяких рис мерця: блідості, холоду кінцівок і порушення свідомості. Think about it next time you get those chills ;)

Want to get evil? Спробуйте поїсти з ножа. Язик, який побував в інтимному зв'язку з ножем, набуває його властивостей — гостроти та бажання наносити рани оточуючим. Їжте з ложки, for Christ's sake! В ім'я миру в усьому світі. Amen.

Eating for two? Під час пологів потрібно тримати відчиненими всі двері та ємності в будинку. Цьому ритуалу зі сфери симпатичної магії щонайменше три тисячі років (!) — саме до того часу належить класичний міф про народження Геракла, якому намагалася перешкодити богиня Гера. Щоб затягнути пологи, вона, прикинувшись старою бабою, сіла біля дверей будинку і стиснула пальці. І поки Геру не обдурили і не змусили розчепити руки, мати Геракла ніяк не могла розродитися. Зате, якщо все навкруги буде розкрито й відчинено, дитина вилетить на світ божий як пробка з пляшки! Pop!

Who am I? Зашивати на собі одяг — втратити пам’ять. А разом із тим ще й інші людські здібності — наприклад, ходити, говорити, їсти... Якщо ви починаєте себе зашивати, like some kind of a thing, то й бути вам цією thing! 

Топ 5 прикмет США

До вашого відома, не так давно проводилися дослідження, під час яких було опитано близько 2,000 американців, і з'ясовано, що 40% з них вважають себе дуже забобонними. І ось у що вони вірять (за спаданням):

  • Постукати по дереву (knocking on wood). Адже у нас це теж поширено, ні від кого не убуде, якщо постукати по дерев'яному, щоб уникнути лихої долі або щоб не наврочити самих себе. Подейкують, що ця прикмета виникла за часів Тевтонського ордена (Німеччина) через віру в дух дерев, якого викликали для захисту. Однак, нині в сучасних будинках постукати по дереву стає дедалі складніше через його відсутність. Очевидно, 32,3% американців все ж знаходять спосіб зробити це.
  • Щаслива монета (lucky penny). «See a penny, pick it up. All day long you'll have good luck.» That's what they say. Улюблена прикмета молоді. Побачили монетку — підібрали і весь день ходіть удачливі! Easy–cheesy, lemon–squeezy!
  • Біда не приходить одна (bad news come in threes). Значить, якщо у вас трапилося 2 біди поспіль, то третя вже поспішає до вас, щоб укласти вас у свої сумні обійми. Тож стисніть кулаки міцніше і не сумуйте!
  • Новачкам щастить (beginner's luck). Ця прикмета належить до дивовижного везіння, яке часто трапляється з новачками, ну або з тими, хто в них вірить. Збіг? Who knows? Americans trust!
  • Падаюча зірка (wish on a star / shooting star). А ви встигали загадати бажання? Іноді їх падає так багато одночасно, це ж скільки є можливостей!

Далі в нас ідуть менш популярні прикмети та забобони англійською, але такі, що все ж користуються попитом:

  • Схрещування пальців на удачу (crossing fingers for luck).
  • Чотирилиста конюшина (four-leaf clover). Як відомо, приносить удачу. Насправді, така конюшина трапляється лише одна на 10,000. Традиційний трилисник (shamrock) — емблема Ірландії  — має (як можна здогадатися з назви) 3 листки.
  • Бажання здоров'я при чханні (Bless you!), хоча це більше скидається на правила етикету, ніж на прикмету.
  • Вилочка (wishbone) — грудна кістка птаха — роздвоєна кістка, яка, якщо її розламати, нібито приносить удачу. Двоє беруться за кінчики кістки і тягнуть на себе доти, доки вона не зламається, і той, у кого кістка в руці виявиться більшою, може розраховувати на посмішку фортуни.
  • Розбити скло (breaking a mirror). Це, як відомо, fail. Кажуть, що розбити скло означає також і розбити душу. І платити за це доведеться цілих 7 років. 

Найбільш забобонна частина США, як ми бачимо, південна. Хоча й помітно, що відмінності між ними зовсім незначні, і можна сказати, що в західній частині Штатів люди не так уже й поспішають кидати сіль через ліве плече (щоб уникнути сварки з ким-небудь). І вже точно не думають про те, щоб влучити при цьому в спокусника, який сидить на ньому.

Топ 5 прикмет Англії

  • Avoid walking under a ladder. Не ходити під сходами.
  • Touch/knock on wood. Стукати по дерев'яному.
  • Bless someone when they've sneezed. Говорити «Будь здоровий!», коли хтось чхає.
  • Cross your fingers. Схрещувати пальці.
  • Pick up a penny. Підбирати монетку.

Але, зрозуміло, на цьому список не закінчується! Англійці будуть більш забобонними, ніж американці — тільки погляньте на це зібрання популярних прикмет:

  • Break the wishbone and make a wish. Зламати «вилочку» на удачу.
  • Throw salt over your shoulder when you spill it. Кинути сіль через плече, якщо розсипали її.
  • Avoid opening an umbrella inside. Не відкривати парасольку в приміщенні (не ображати духів вогнища).
  • Avoid putting new shoes on the table. Не класти нові туфлі на стіл.
  • Avoid telling anyone your birthday wish when blowing out your candles. Не говорити нікому своє бажання, коли задуваєте свічки на торті в день свого народження.
  • Salute a magpie. Привітати сороку (якщо одна). Побачити одну сороку — до нещастя, тому її треба привітати. Є такий старий англійський віршик про сорок. З нього стає зрозуміло, що на вас чекає:

One for sorrow,

Two for joy,

Three for a girl,

Four for a boy,

Five for silver,

Six for gold,

Seven for a secret 

Never to be told.

  • Avoid passing someone on the stairs. Уникати зустрічі з кимось на сходах.
  • Worry about Friday 13th approaching. Хвилюватися з приводу п'ятниці 13-го, що наближається.
  • Avoid the number 13. Уникати номеру 13.
  • Avoid walking over three drains. Не ходити по трьох зливних люках, що стоять у ряд.
  • Avoid the number 666. Уникати номеру 666.
  • Avoid seeing the bride in her wedding dress before a wedding day. Не дивитися на наречену у сукні до весілля.
  • Avoid walking over a crack. Не ходити по тріщинах на асфальті.
  • Avoid eating cheese before bed. Не їсти сир перед сном.
  • Avoid letting a black cat cross your path. Не дозволяти чорному коту переходити вам дорогу.
  • Have your husband carry you over the threshold of your new home. Дозволити чоловікові перенести вас через поріг вашого нового будинку.
  • Avoid lighting three cigarettes with one match. Не підкурювати три сигарети одним сірником.
  • Push a spoon through the bottom of an empty eggshell after finishing it. Проткнути ложкою дно яєчної шкаралупи після поїдання вмісту.
  • Carry a 'lucky rabbit's foot' around with you. Носити із собою брелок із кролячою лапкою.
  • Cut off both ends of the loaf of bread. Обрізати обидва краї від буханця хліба.
  • Make sure you haven't left a white tablecloth on a table overnight. Не залишати на ніч білу скатертину на столі.
  • Never give gloves as a present. Ніколи не дарувати рукавички.

Фрази та вислови про удачу англійською

  • Evil eye – наврочення.
  • Fat chance! – Як же! / Розкатав губу! / Навряд чи (слабка надія, ніякої надії)
  • Pot luck – Чим багаті, тим і раді (задовольнятися тим, що маєш). 
  • Rotten luck! – Ну що за невезіння! / От невдача! / Яке нещастя (вираз співчуття)! 
  • No such luck! – Не так вже й сталося, як гадалося! / Як би не так! / Та де вже там! / На жаль.
  • Murphy’s law — закон всесвітнього свинства. Закон підлості. «Все що може піти не так, піде не так».
  • That ship has sailed. – Поїзд рушив. / Можливість втрачено.
  • To be sitting pretty – добре влаштуватися / непогано влаштуватися / бути у вигідному становищі.
  • To luck out – бути вкрай везучим; ощасливитися; виявитися щасливим.
  • To make hay while the sun shines – куй залізо, поки гаряче. / Коси сіно, поки сонце світить. / Не прогав свій шанс.
  • To play the waiting game – вичікувати / чекати слушного моменту / дотримуватися вичікувальної тактики. 
  • To strike gold – досягти успіху.
  • To wait in the wings – чекати свого часу / чекати за лаштунками выхода на сцену / чекати слушної нагоди.
They say that the old lady living in the house at the end of the road has an evil eye — if she catches you in her gaze, you'll be cursed with bad luck for a year! – Кажуть, у старої баби в будинку на кінці вулиці лихе око — якщо зловить вас своїм поглядом, то удачі вам не бачити цілий рік.

Читай також

Тести з англійської мови 4 клас

Чи вам не пороблено? Check yourself!

Зробіть це зі свічкою. Візьміть тонку свічку й повільно обійдіть свою оселю, рухаючись за годинниковою стрілкою. Якщо свічка буде тріщати й часто гаснути, то... у вас усе гаразд. Wait a second! No it's not! Насправді, тоді на вас явно порча! Start to panic! І яка різниця, що такий самий результат дає велика кількість вуглекислого газу? Свічка ж сказала, що на вас порча. Та й хто ви такі, щоб у ній сумніватися?! Доктори наук? А якщо свічка спалахнула яскравим полум'ям із синявою по краях, значить, ви знайшли «місце сили» (power location). Сядьте на нього і нічого відтепер не робіть — життя просто зобов'язане влаштуватися саме собою.

Зробіть це з речами-підкидьками. Якщо на порозі будинку вас чекає явно рукотворна купка... землі, значить, на вас намагаються наслати порчу. Виправдайте надії своїх ворогів — вляпайтеся в цю купку, щоб відтепер мати відмазку на всі випадки життя: «У мене порча, я не можу братися за відповідальні справи, вибачте». Якщо, звісно, ви не кіт, бо в такому разі — у вас лапки.

Будьте обережні та вчіть англійську вдома. Нехай невдача і прокляття обходять вас стороною. 

Stay classy!

Велика і дружня родина Englishdom