Для коректної роботи сайту в вашем браузере мають бути включені файли Сookie

Ми цінуємо вашу думку. Залишіть відгук про те, як відбувається навчання.

credit card У тебе залишилася незавершена покупка: занять з 
дивитися

Вітаємо! Ми онлайн школа англійської мови Englishdom!

Ми гарантуємо унікальний підхід до навчання ваших співробітників:

👩‍💻

1100+ тічерів Englishdom надихають на досягнення поставленої мети. Викладач підбирається відповідно до специфіки бізнесу

🤓

24h доступ до екосистеми освітніх продуктів: матеріалів уроку, домашнього завдання, словникового тренажера, розмовних клубів

📱

За компанією закріплюється персональний менеджер. Доступ до 20+ курсів для самостійного навчання

30 листопада 2022
8 хв. читати

Адаптація персоналу в американських компаніях

Немає часу? Збережи в

Зміст статті:

Сьогодні ми будемо говорити на таку тему як адаптація персоналу в компанії. У тому числі розберемо приклади найбільших американських корпорацій.

Навіть за назвою терміну не складно зрозуміти, що це комплекс заходів, спрямованих на те, щоб новий співробітник якомога швидше став повноцінним членом компанії. Цим, як правило, займається відділ HR. Рідше - керівник або офіс-менеджер.

Чому це так важливо

Співробітник оцінює компанію в перші тижні роботи. Від першого враження залежить те, чи захоче він залишитися, чи піде. Тому в інтересах компанії з перших днів створити комфортні умови.

Від рівня адаптації залежить продуктивність. У перші тижні та місяці співробітник за одну одиницю часу може вирішувати менше завдань. Час іде на знайомство з персоналом, з корпоративними інструментами тощо. У будь-якому разі спочатку співробітник діє обережніше. Що швидше вдасться його адаптувати, то швидше ефективність роботи підніметься до звичайного рівня.

Деякі люди некомфортно почуваються в колективі. Якщо HR не допоможе познайомитися з колегами, людина може відчути себе самотньою.

У комплекс заходів з адаптації також входять навчальні тренінги для новачків. Компанії вигідно в перші дні все детально розповісти і показати. Якщо залишити співробітника розбиратися з усім самому, це займе більше часу.

Що входить в адаптацію персоналу (види адаптації персоналу):

  • Проведення вступних тренінгів
  • Контроль випробувального терміну
  • Тімбілдінг
  • Внутрішній PR

Тепер давайте розберемо на прикладах.

Читай також

Як писати есе англійською - приклади англійського есе

Адаптація в японських компаніях

У Японії поняття корпоративної культури ставиться набагато вище в списку цінностей, адже в Японії колективне загальне благо для кожної конкретної людини важливіше, ніж особисте. Не потрібно довго думати, щоб пригадати приклади того, як японці робили харакірі, щоб не потрапити в полон до ворога, або як японські пілоти жертвували своїм життям, щоб виконати військову операцію.

Тому корпоративні цінності японці дуже поважають, і прищеплювати їх починають із самого початку. В Японії відсутність досвіду роботи не вважається мінусом, тому що так компанія зможе виховати співробітника під себе і прищепити ту модель поведінки на роботі, яка прийнята в колективі.

Адаптація в японській компанії може тривати до двох років, зокрема тому, що людина зазвичай затримується в компанії надовго і може десятиліттями залишатися на одній і тій самій посаді.

Перший етап адаптації зазвичай триває до трьох місяців. За цей час японець повинен увібрати в себе корпоративні цінності, і до закінчення терміну адаптації вже відчувати себе повноцінним членом колективу.

Нерідко трапляються ситуації, коли іногородні приїжджають на роботу в компанію і селяться в гуртожитку. Таким чином, вони спілкуються з колегами не тільки на роботі, але навіть у вільний час.

Адаптація співробітників у США

Американська, західна система цінностей відрізняється від японської. Американець звик першочергово думати про себе, і вже по-друге - про компанію. Тому адаптація співробітника в американських компаніях спрямована на те, щоб забезпечити комфортні умови кожному окремому індивіду.

Важливу роль в американських компаніях приділяють навчанню новачків. Перш ніж влитися в робочий процес, новий співробітник проходить короткий курс навчання. Проводить його HR, керівник відділу або куратор.

Програма навчання може тривати від половини дня до кількох днів. Його мета - познайомити зі співробітниками і розповісти про те, як у компанії влаштований робочий процес. Щоб це не звучало як порожні слова, пропонуємо розглянути систему адаптації співробітника в топових американських корпораціях.

Методи адаптації персоналу в Apple

В компанії є спеціальна програма підготовки новачків. Зазвичай за тиждень в Apple можуть прийти одразу кілька десятків нових співробітників, тому для економії часу навчання проводиться в перший день тижня. Відповідно, перший робочий день співробітника завжди випадає на понеділок (крім свят).

Новачкам дають вітальний пакет. У ньому - набір стікерів, документи від HR, корпоративна футболка з роком початку роботи і новий макбук. І тут починається міні-квест.

Макбук видається з двох причин. По-перше, співробітник Apple має працювати на техніці Apple і користуватися софтом своєї компанії. Це логічно. По-друге, макбук потрібно підключити до серверів. Це не найпростіше завдання, і тут розрахунок на те, що співробітник звернеться по допомогу до колег - і так у них зав'яжеться діалог.

Також на новоприбулих чекає серйозна розмова з головою служби безпеки, який розповість їм про важливість корпоративної таємниці. Apple - багатомільярдна корпорація, і витік інформації для неї може стати причиною величезних збитків. З цим дуже суворо.

Компанія прагне досконалого дизайну, мінімалізму, зручності користування. Це стиль компанії, і простежується він не тільки в продуктах Apple, а й в офісі компанії: зручні стільці, продумане планування приміщень, ергономіка - все на висоті. Один зі співробітників сказав:

Even the toilet paper in the bathrooms is really nice.

Навіть туалетний папір у туалетах справді гарний.

Для навчання персоналу у компанії навіть є власний університет - Apple University. Відвідування лекцій не є обов'язковою частиною навчання співробітника. Можна працювати і без них. Але компанія запрошує найкращих ректорів, серед яких дизайнери, художники та викладачі топових університетів США - це дуже мотивує. У закордонних офісах, наприклад, у Китаї теж є свої університети, куди також приїжджають викладачі.

Усе це - інсайдерська інформація, якою корпорація не ділиться. Усе, що ми знаємо, ми знаємо зі слів нинішніх або колишніх працівників. Якщо вам цікава тема адаптації співробітників в Apple, радимо прочитати цю статтю New York Times. Так, вона англійською.

Адаптація новачків у Google

Багато хто чув про офіси Google, і багато хто вважає це ідеальною роботою. Безкоштовна їжа, можливості для самореалізації, більярдна, фітнес-клуб, танцювальні зали і навіть бари. На території Googleplex є все, щоб там можна було не тільки працювати, а й жити. Аж до душових і пралень. Це дає змогу співробітникам працювати в будь-який час доби і залишатися на роботі скільки завгодно довго. Так людина справді відчуває Google своєю другою домівкою (а іноді й першою).

Адаптація співробітника спрямована не на те, щоб прищепити йому корпоративну культуру. У Google створюється невимушена атмосфера - всі умови для того, щоб з першого дня новачок почувався у своїй тарілці. Передбачається, що людині достатньо провести кілька годин у гуглплексі, і вона вже стане частиною екосистеми.

Що стосується навчання, то тренінги проводяться за системою g2g (googler to googler, від гуглера до гуглера). Усередині компанії вже багато співробітників з безцінним досвідом, і компанія підштовхує їх до того, щоб ділитися досвідом один з одним. Участь у тренінгах - добровільна.

Система адаптації персоналу в L'Oreal

Ще один цікавий приклад - французька компанія L'Oreal. У ній теж працюють десятки тисяч співробітників, і компанія не могла обійти стороною систему адаптації співробітників. Як це відбувається? На початку роботи новенькі проходять триденний тренінг Discovery. Там вони знайомляться з компанією та її продукцією. Одне із завдань тренінгу - навчитися розрізняти продукцію L'Oreal за запахом, без упаковки. Також усередині компанії є свій сленг. Багато слів з корпоративної лексики - похідні від французької. Причому використовуються вони не тільки у Франції, а й в офісах в інших країнах. Щоб заглибитися в нього, працівникові навіть видають спеціальний словничок.

Корпоративні тренінги

Один зі способів згуртувати колектив - це тренінги. Причому це стосується не тільки нових членів колективу, а й тих, хто працює вже давно. На тренінгу колеги тісно взаємодіють один з одним і можуть познайомитися ближче.

Детальніше про корпоративні тренінги ми писали тут. А поки лише хочемо нагадати, що у нас в EnglishDom можна записатися на корпоративні тренінги з англійської мови.

Читай також

Американський акцент англійської мови

Тест з англійської мови «Business Expressions»

Структура тесту

У цьому тесті 10 запитань. Структура за всіма питаннями однакова. Вам пропонується запитання і 3 варіанти відповіді на нього. Вам потрібно вибрати правильний варіант із запропонованих. Правильний варіант завжди один, або варіант «не знаю». Цей варіант ми додали для прозорості тесту, щоб ви не грали в вгадування. Отже, якщо ви не знаєте відповіді, позначайте варіант «не знаю».

Пройдіть тест і дізнайтеся, чи достатньо добре ви знайомі з бізнес виразами англійською мовою.

Let’s get started!

136

Результати тесту

0 – 4 правильних відповідей: Потрібно ще трохи попрацювати над знанням бізнес-термінології та повторити тест.

5 – 7 правильних відповідей: Ви кілька разів помилилися, але з бізнес виразами англійською знайомі досить добре.

8 – 10 правильних відповідей: Вау! Ви добре знайомі з бізнес термінологією в англійській мові. Продовжуйте вивчення й успіх супроводжуватиме вас завжди.

А як вибудувати систему вивчення корпоративної англійської, щоб команда досягала нових звершень — дізнайтеся на консультації з нашими експертами.

Englishdom #надихаємовивчити