Для коректної роботи сайту в вашем браузере мають бути включені файли Сookie

Ми цінуємо вашу думку. Залишіть відгук про те, як відбувається навчання.

credit card У тебе залишилася незавершена покупка: занять з 
дивитися

Вітаємо! Ми онлайн школа англійської мови Englishdom!

Ми гарантуємо унікальний підхід до навчання ваших співробітників:

👩‍💻

1100+ тічерів Englishdom надихають на досягнення поставленої мети. Викладач підбирається відповідно до специфіки бізнесу

🤓

24h доступ до екосистеми освітніх продуктів: матеріалів уроку, домашнього завдання, словникового тренажера, розмовних клубів

📱

За компанією закріплюється персональний менеджер. Доступ до 20+ курсів для самостійного навчання

11 жовтня 2023
7 хв. читати

Мотиваційний лист англійською: структура та шаблони

Немає часу? Збережи в

Зміст статті:

Вочевидь, кожному з вас хоч раз доводилося писати мотиваційний лист англійською  для вступу на певні курси навчання чи роботу. Цей тип листів доволі специфічний і часто призводить до маленького здивування, адже він має розповідати про те, чому саме ви гідні цього місця чи посади, і, водночас, не має бути схожим на "сухе" резюме. Оскільки на заняттях онлайн в Englishdom ми приділяємо багато уваги розвитку навичок письма, сьогодні ми з вами розглянемо деякі особливості мотиваційного листа.

Читай також

Наскільки близькі у вас стосунки з англійськими прийменниками?

Особливості мотиваційного листа

Часто-густо люди дивуються, у чому ж різниця між "Motivation" і "Cover Letter"? Дійсно, вони схожі, але є й деякі важливі відмінності, які можуть вплинути на успіх вашої затії. З одного боку, обидва типи цих листів покликані звернути увагу читача на ваші сильні сторони. Але пам'ятайте, що "motivation letter" є менш формальним, ніж супровідний лист. Також слід пам'ятати, що супровідний лист є сухішим викладенням фактів, тоді як мотиваційний лист покликаний своєю наповненістю, а особливо емоційністю показати, наскільки для вас важливий проєкт або отримання посади. Не забувайте, що "Motivation letter" є більш індивідуальним, і його слід писати окремо для кожної обраної позиції.

Мотиваційний лист англійською: структура 

Якщо говорити про структуру, то слід дотримуватися плану будь-якого "Business Letter":

  • Personal Information,
  • Introduction,
  • Main body,
  • Ending (Conclusion).

Пункт "Personal Information" (тут ви пишете адресу, телефонні номери, електронну пошту тощо).

У вступній частині "Introduction" ми рекомендуємо вам представитися і чітко позначити причину написання цього листа. Пам'ятайте, що лист має привернути увагу буквально з перших слів, тому постарайтеся відразу ж дати зрозуміти, наскільки сильно ви зацікавлені в отриманні пропонованих можливостей.

"Main body" зазвичай може складатися з двох параграфів. У першому ви можете перерахувати ваші навчальні або робочі досягнення, середні бали, список публікацій, дипломів і сертифікатів. Загалом, усе-все-все, чого ви досягли за ці роки.

У другому параграфі приділіть більше уваги вашим особистим якостям і причинам, з яких ви вирішили, що саме ця організація або навчальний заклад стане для вас найкращим місцем для розвитку. Щоб вдало написати цю частину, ми рекомендуємо вам попередньо ознайомитися з вимогами, традиціями, принципами співпраці саме цієї установи. Це покаже, наскільки сильно ви зацікавлені саме в цьому місці і в цій позиції.

"Conclusion" - це завжди погляд у майбутнє. Розкажіть про ваші плани, про те, якою ви бачите співпрацю з даною організацією чи вишем за певний період часу і чого ви очікуєте від спільної роботи. У цій частині, як і, почасти, у другій половині листа, треба пам'ятати, що приймальна комісія або відділ HR обирають людину, яка б не тільки думала про особисті амбіції, а й змогла привнести щось своє в успіх усієї команди. Тож підкреслюючи свої особисті якості, варто пам'ятати, що попереду у вас не гра в одні ворота. Ви маєте дати зрозуміти не лише те, наскільки ви прагнете та гідні отримати роботу чи місце навчання, а й наскільки сам університет чи організація виграє від вашої в ньому присутності, навчання та роботи.

Принципи написання мотиваційного листа англійською 

Ще кілька порад про те, що потрібно зробити в процесі написання мотиваційного листа на англійській мові і про те, чого допускати в жодному разі не можна:

Хороший мотиваційний лист на англійській мові має:

  • It is not enough to be average. Виділятися серед інших таких самих листів. Якщо лист буде просто звичайним - імовірно, що ви нічим не запам'ятаєтеся і не отримаєте бажаного.
  • Вигідно підкреслювати те, що ви вмієте і справді робили.
  • Підкріплено фактами чи прикладами. Тоді про вас буде цікаво дізнатися більше.
  • Містити згадку про короткострокові та довгострокові цілі навчання (роботи)
  • Бути написаним професійною мовою: без сленгу, скорочення та інших вільних зворотів мови.

Уникайте цих пунктів у листі:

  • Не звертайтеся "Dear Sir" або "Madam". Оптимальний варіант - дізнатися ім'я конкретної людини, яка читатиме ваш лист. Не намагайтеся зробити "Motivation Letter" занадто офіційним.
  • Не пишіть у мотиваційному листі все те, що вже було в резюме.
    Це не CV. Не потрібно тут згадувати про грамоти в початковій школі тощо.
  • Зверніть увагу лише на найсуттєвіші досягнення.
  • Жодних "links" чи картинок.
  • Не копіюйте чийсь "Motivation Letter". Тут головне бути оригінальним.
  • Не лийте водичку. Уникайте вживання громіздких речень ні про що.
  • Не пишіть занадто довгих листів. Іноді й половинки аркуша формату А4, грамотно написаного, цілком достатньо.
  • Не тягніть заявку до останнього дня. При більшому напливі листів система може страждати від численних збоїв. Підготуйте все заздалегідь і не дайте технічним дрібницям зіпсувати ваші майбутнє.
  • Історії схожі на розповіді барона Мюнгхаузена викличуть нотку недовіри. А якщо вас і візьмуть, то, не підтвердивши згадану вище інформацію, ви покажете себе в зовсім невигідному світлі.

Ми впевнені, що правильно описавши свої сильні сторони, ви завжди досягнете бажаного. На заняттях англійською по скайп ви дізнаєтеся, який вокабуляр і граматику краще використовувати під час написання "Motivation Letter".

Бувають, до речі, і дуже оригінальні мотиваційні листи англійською мовою... або не листи. Для багатьох позицій (волонтер, наприклад) сам формат листа не обов'язковий.

Приклади мотиваційного листа англійською

Ще ви можете ознайомитися з прикладами та корисними порадами:

Читай також

Коли ставиться was, а коли were

Тест з англійської мови "Business Expressions"

Структура тесту

У цьому тесті 10 запитань. Структура за всіма питаннями однакова. Вам пропонується запитання та 3 варіанти відповіді на нього. Вам потрібно вибрати правильний варіант із запропонованих. Правильний варіант завжди один, або варіант "не знаю". Цей варіант ми додали для прозорості тесту, щоб ви не грали в угадалки. Отже, якщо ви не знаєте відповіді, позначайте варіант "не знаю".

Пройдіть тест і дізнайтеся, чи достатньо добре ви знайомі з бізнес-висловами англійською мовою.

Let's get started!

136

Результати тесту

0 - 4 правильні відповіді: Потрібно ще трохи попрацювати над знанням бізнес-термінології та повторити тест.

5 - 7 правильних відповідей: Ви кілька разів помилилися, але з бізнес виразами англійською знайомі досить добре.

8 - 10 правильних відповідей: Вау! Ви відмінно знайомі з бізнес термінологією в англійській мові. Продовжуйте вивчення і успіх буде супроводжувати вас завжди.

А як вибудувати систему вивчення корпоративної англійської, щоб команда досягала нових звершень — дізнайтеся на консультації з нашими експертами.

Запрошуємо на курси англійської мови в Englishdom! Покращуйте навички та полюбіть власну англійську. Englishdom - ваш крок до нового рівня майстерності написання мотиваційного листа англійською!

Велика і дружна сім'я Englishdom