Для коректної роботи сайту в вашем браузере мають бути включені файли Сookie

Ми цінуємо вашу думку. Залишіть відгук про те, як відбувається навчання.

credit card У тебе залишилася незавершена покупка: занять з 
дивитися

Привіт! Ми – онлайн-школа англійської Englishdom

Ми пропонуємо 3 варіанти навчання:

👩‍💻

Індивідуальні онлайн-уроки з викладачем на нашій інтерактивній платформі ED Class

🤓

Самостійне вивчення англійської мови на нашому сайті в онлайн-тренажері

📱

Або навчання в мобільному додатку Ed Words, або на сучасній онлайн-платформі та у розмовних групових заняттях

12 вересня 2023
10 хв. читати

Англійська на слух для початківців

Немає часу? Збережи в

Зміст статті:

Маєте труднощі зі сприйняттям англійської мови на слух? Бракує часу для практики аудіювання? А що робити, якщо ви вже дуже давно займаєтеся англійською, але рівень сприйняття мови так і не покращився? Давайте обговоримо ці проблеми в цій статті.

Спершу потрібно з'ясувати, чому в іноземних мовах найбільше труднощів виникає саме з аудіюванням і утворюється слуховий бар'єр.

Причини слухового бар'єру

  • Особливість типу особистості

Давайте проведемо невеликий експеримент. Які у вас виникають асоціації при слові "торт"? Якщо в голову одразу спадає, наприклад, бісквітно-шоколадний шматочок із прошарком вишневого джему на тарілочці, то ви - візуал.

Існує безліч класифікацій, що описують типи сприйняття інформації, але основні - це:

аудіали - ви добре сприймаєте інформацію на слух;
візуали - вам легше засвоювати нову інформацію за допомогою зорових образів;
кінестетики - якщо ви кінестетик, то асоціюєте нову інформацію зі своїми відчуттями;
дигітали - вам варто використовувати найрізноманітніші методи вивчення англійської, щоб досягти бажаного результату.

Якщо ви не належите до аудіалів, то вам може бути нелегко почати розуміти англійську на слух. Це вроджені або набуті здібності, кардинально змінити їх неможливо, але розвинути в собі ті якості, яких вам бракує, цілком реально.

Але й переоцінювати вплив типу особистості не варто. Це не вирок. Ви все одно можете навчитися сприймати мову на слух - нічого надскладного в цьому немає.

  • Невеликий словниковий запас

Звісно, якщо ви не знаєте значення слова, то зрозуміти його ви не зможете. Чим ширший словниковий запас, тим легше вам розуміти мову на слух.

  • Занадто складний матеріал

Англійська на слух для початківців напряму залежить від кількості слів, які студент знає. На просторах інтернету можна знайти безліч матеріалу для поліпшення навички аудіювання, але це не завжди може принести позитивний результат. Наприклад, ви маєте початковий рівень знань, а почали дивитися серіал "Doctor House" або "Friends", де темп мовлення та лексикон доволі складний для вашого рівня, а сленг взагалі може загнати вас у глухий кут. Тож почніть із чогось легшого: мультики, казки, навчальні відео тощо.

  • Відсутність практики аудіювання

Важливо пам'ятати, що прослуховування всього пари діалогів на уроці є недостатньою практикою, якомога більше часу потрібно приділяти аудіюванню. Адже ви точно не будете впевнено і коректно спілкуватися, не розуміючи, про що говорить співрозмовник.

Читай також

Тест: 15 способів ніколи не вивчити англійську мову

Поради  як навчитися розуміти англійську мову на слух 

  • Створіть собі англомовне середовище

Це не означає, що вам потрібно купувати квиток до Великої Британії або США і жити там щонайменше пів року.

Англомовне середовище можна створити штучно. Постарайтеся слухати англійську мову скрізь, де можна. Знайдіть англомовний телевізійний (або YouTube) канал, радіопередачу або серіал, увімкніть подкаст на смартфоні - "anything goes"! Крім того, пісні англійською мовою дуже корисні для вивчення граматики та нових слів.

Ви скажете, що у вас немає часу на англійську по скайпу, але чи так це насправді? Ви їдете в транспорті? Скачайте собі кілька подкастів на телефон і проведіть час із користю, поки не доберетеся до роботи або навчання. Готуєте їсти вдома? Увімкніть фоном YouTube, де розповідають, як готувати швидкі та смачні страви - дізнаєтеся новий рецепт і послухаєте англійську мову. Easy!

Та й ще одне, не забудьте поміняти мову на вашому смартфоні на англійську - це значно поліпшить вашу англійську мову на слух.

  • Регулярно слухайте англійську мову

Заведіть собі за правило приділяти щонайменше 20-30 хвилин на день на тренування навички аудіювання. Так само, як ви покращуєте своє тіло, щоб мати гарний вигляд. Хочете покращити англійську сприйняття на слух, то то слухайте більше! І не забувайте - щодня!

  • Використовуйте різні матеріали

Не слухайте один і той самий вид англійської постійно.

Наприклад, ви знайшли круту радіостанцію англійською мовою і слухаєте її щодня. Дуже скоро ви звикнете до голосу ведучих і будете розуміти їх без особливих проблем. Але щойно ви зміните радіостанцію, то одразу ж можуть виникнути проблеми зі сприйняттям мови.

Тож намагайтеся якомога частіше змінювати джерела і ресурси, щоб не звикати до одного голосу і розвиватися.

  • Повторюйте за диктором

Скачайте аудіокнигу з текстом. Ви можете почати з маленьких оповідань і казок. Прослухавши запис достатню кількість разів, спробуйте говорити з диктором одночасно, читаючи текст. Так ви зможете попрацювати над своєю інтонацією (відчути місця, де потрібно зробити паузи та смислові наголоси), своєю вимовою, а також зумієте "розчути" незрозумілі місця на записі й самі їх проговорити.

Часто буває так, що під час експресивного мовлення слова "склеюються", і стає дуже важко зрозуміти, де закінчується одне слово і починається друге. Якщо ви самі проговорите таке важке місце вголос кілька разів, то в майбутньому одразу зрозумієте, що вимовив носій мови.

  • Збільшуйте словниковий запас

Як уже згадувалося вище, словниковий запас дуже важливий для розуміння усного мовлення. Працюйте не тільки над активним запасом, а й над пасивним. Ви не зможете зрозуміти носіїв мови, якщо не знатимете ідіом, фразових дієслів і сленгових виразів. Ви можете не використовувати їх у мовленні постійно, але їхнє значення знати необхідно.

  • Не забувайте про граматику

Знання граматики теж відіграє важливу роль у знятті слухового бар'єру вашої англійської мови на слух. Не обов'язково знати весь граматичний довідник від кірки до кірки, але різницю між "What do you do?" і "What are you doing?" варто розуміти.

  • Більше говоріть англійською

Намагайтеся якомога частіше розмовляти англійською мовою на заняттях із вашим викладачем, під час спілкування з одногрупниками, колегами та друзями. У такий спосіб ви покращуєте своє сприйняття живої мови й одночасно руйнуєте мовний бар'єр. Адже кожна людина "звучить" по-різному - у кожного свій акцент і манера вимови.

Якщо у вас немає такої можливості, то пропонуємо відвідати наші Розмовні клуби або заняття по Skype.

  • Дивіться серіали та фільми англійською з субтитрами

У них ви не тільки чуєте англійські слова, а й бачите, як вони пишуться. Завжди можна зупинити фільм у потрібному місці, або перемотати назад і прослухати уривок ще раз. Головне, що потрібно пам'ятати, ви дивитеся фільм у навчальних цілях. Як же правильно потрібно дивитися серіал чи фільм? Є певна послідовність у 4 простих кроки:

1) Дивіться невеликий уривок. Почніть, наприклад, з 5-хвилинного епізоду. Для його перегляду вам може знадобитися близько 15-40 хвилин. Далі можете поступово збільшувати "дозу".

2) Спочатку перегляньте цей епізод без зупинок, щоб звикнути до мови акторів (а ще краще, перегляньте його таким чином кілька разів). Постарайтеся не читати субтитри - перевірте, що ви зрозуміли.

3) Тепер починайте перегляд, роблячи зупинки, але не тоді, коли вам трапляються незнайомі слова, а тоді, коли ви не можете вловити сенс того, що відбувається, - робіть паузи і починайте перекладати. Так ви поступово приберете всі неясності у фільмі.

4) Тепер перегляньте фільм ще раз, щоб закріпити досягнутий ефект. Цього разу спробуйте подивитися фільм без субтитрів.

Використовуйте цю методику на перших порах. Коли буде добре виходити, можна буде дивитися фільми на одному диханні без перемотування туди-сюди.

Ми розуміємо, що напрацювати звичку такого плану зовсім не просто, але тим не менш досяжно. Коли читаєте або слухаєте якийсь текст, то не потрібно подумки перекладати його російською мовою. Намагайтеся не замислюватися про переклад. Не потрібно перекладати весь текст слово в слово, найголовніше - вловити основну думку.

Чи варто дослухатися до різних акцентів

Англійська мова звучить по-різному в Лондоні та на Гаваях, у Манчестері та Единбурзі, в Індії та Новій Зеландії. Існують сотні діалектів англійської мови, і це навіть не зважаючи на акценти іноземців (іммігрантів із Мексики, Італії, Китаю тощо).

Слухати нетипові акценти, відмінні від так званих BBC English і Standard American English, потрібно. У реальному житті ви з ними обов'язково зіткнетеся. Вони звучать у фільмах і серіалах, у подкастах і просто на вулицях міст.

Щоб почути різну англійську, не обмежуйтеся аудіокнигами та новинами. Дивіться більше ютубу. Канали на YouTube ведуть носії живої англійської мови. Для своїх блогів вони не змінюють мову (на відміну від дикторів, яких цього спеціально навчають). На просторах мережі вам напевно трапляться і відео з Індії, і блоги іноземців тощо.

Треба багато, багато слухати

Усе це - деталі. Лайфхаки, підказки, методики... А суть незмінна. Вона проста і нудна. Потрібно слухати, слухати і слухати. Навіть коли незрозуміло, навіть коли "не йде", навіть коли набридає. Працювати над аудіюванням важко, бо немає явного прогресу. Вивчаючи слова, можна сказати, що ви вивчили, скажімо, 100 чи 200 нових слів за місяць. З читанням можна заміряти швидкість читання за хвилину. А з аудіюванням ніяк. Тільки за власними відчуттями, які практично не змінюються від одного прослуховування мови до іншого.

Тоді скільки чекати результату

Довго видимих результатів чекати не доведеться. Тим, хто до сьогоднішнього моменту англійську слухав тільки з вуст свого шкільного вчителя, достатньо два-три місяці наполегливо позайматися аудіюванням. Це слабке місце багатьох російськомовних. Словниковий запас хороший, читати англійською у багатьох виходить, але саме на слух розпізнавати ні. Ваші навички в інших напрямках дозволять легко вирівняти прірву в слуханні. Просто стабільно приділяйте перегляду живих відео хоча б 5-10 годин на тиждень - і через кілька місяців зможете надолужити згаяне.

Читай також

Англійська на слух "Гаррі Поттер" ТЕСТ

Висновок

Тепер ви знаєте, що потрібно робити, щоб навчитися розуміти англійську мову на слух. Пам'ятайте, що будь-яку навичку необхідно тренувати постійно, щоб досягти позитивного результату.

Подолати слуховий бар'єр часом може бути складно, але ви точно досягнете успіху, якщо будете старанно займатися. І ще один важливий фактор - обирайте матеріали, які вам цікаві, так навчання англійської онлайн буде більш приємним і продуктивним!

Englishdom #надихаємовивчити