Для коректної роботи сайту в вашем браузере мають бути включені файли Сookie

Ми цінуємо вашу думку. Залишіть відгук про те, як відбувається навчання.

credit card У тебе залишилася незавершена покупка: занять з 
дивитися

Привіт! Ми – онлайн-школа англійської Englishdom

Ми пропонуємо 3 варіанти навчання:

👩‍💻

Індивідуальні онлайн-уроки з викладачем на нашій інтерактивній платформі ED Class

🤓

Самостійне вивчення англійської мови на нашому сайті в онлайн-тренажері

📱

Або навчання в мобільному додатку Ed Words, або на сучасній онлайн-платформі та у розмовних групових заняттях

26 жовтня 2023
6 хв. читати

Як запитати напрямок англійською

Немає часу? Збережи в

Зміст статті:

Найкраща пора року - це відпустка. Особливо чудово, коли є можливість цю відпустку провести не вдома на дивані, а подорожуючи, підкорюючи нові міста і країни. Та напевно кожному доводилося хоч раз у житті розгублено шукати правильний шлях. Таке може статися навіть у рідному місті, що вже говорити про нові місця. Якщо ви перебуваєте в англомовній країні, то слід заздалегідь озброїтися необхідними фразами на той випадок, якщо доведеться попросити будь-кого вказати вам правильний напрям, і щоб зрозуміти, що вам пояснили.

Asking for directions

Якщо ви любитель подорожувати, то, найімовірніше, з вами траплялися випадки, коли в пошуках нових вражень і чужоземних дивин ви раптом потрапляли в невідоме місце, вибратися з якого не було можливим. Якщо таке сталося в рідній країні - це ще півбіди - "язик до Києва доведе". А ось якщо ви за кордоном, то тут без знань ключових фраз "Як запитати напрямок англійською" не обійтися. Є кілька способів, як попросити перехожого вказати вам правильний напрямок.

Наприклад:

  • Can you help me? I am looking for Church Street. - Ви б не могли мені допомогти? Я шукаю Черч Стріт.
  • Do you know where Church Street is? - Ви не знаєте де Черч Стріт?
  • Could you give me some directions? - Ви б не могли підказати мені дорогу?
  • Excuse me, how can we get to the Central Station? - Вибачте, як нам дістатися до Центрального вокзалу?

Якщо ви використовуватимете одну з цих фраз, ви виглядатимете досить ввічливо, вас одразу зрозуміють без зайвих пояснень і обов'язково допоможуть.

Відомий факт, що європейці та американці - дуже ввічливі люди, і вони завжди раді допомогти та підказати напрямок руху англійською. Тож не дивуйтеся, якщо побачивши ваш розгублений вигляд, хтось сам підійде до вас на вулиці й запропонує допомогу. До вас можуть звернутися з подібним запитанням:

  • Can I help you? - Я можу вам допомогти?
  • What can I do for you? - Що я можу для вас зробити?

Тут одразу можете переходити до суті справи і пояснити, що власне ви шукаєте.

Читай також

Готуємося до НМТ з англійської

Giving directions

Цілком імовірно, що колись і до вас також можуть звернутися по допомогу та заапитати напрямок англійською. Люди подорожують дедалі більше, і англомовні туристи цілком можуть покластися саме на вас, намагаючись віднайти певну пам'ятку чи просто вулицю. У такому разі дуже корисними стануть деякі шаблонні фрази, які означають місцезнаходження чогось. Наприклад, найголовніше, що має знати навіть школяр - це пояснити, як повернути ліворуч/праворуч або піти прямо. Англійською це звучить так:

Turn left/right. – Поверніть ліворуч/праворуч.

Можна також сказати і так:

  • Take the next right/left. - Перший поворот праворуч/ліворуч.
  • Take the second right/left. - Другий поворот праворуч/ліворуч.
  • Go straight on till the end of the road. - Продовжуйте йти до кінця дороги.
  • Keep walking for about 50 meters.- Продовжуйте йти ще 50 метрів.

Знаючи ці базові фрази ви вже зможете суттєво допомогти бідолашному туристу. Але це зовсім не межа. Щоб дати більш детальне пояснення, можете використовувати також такі фрази:

  • It's on the other side of the road. - Це на іншому боці дороги.
  • Cross the road. - Перейдіть дорогу.
  • It's on the corner. - Це на розі.
  • It's on your left /right. - Це ліворуч/праворуч від вас.

Прилеглі об'єкти також можуть стати в пригоді для опису правильного шляху. Таким чином, ви можете сказати: Go past the cinema (ідіть повз кінотеатр) або It's opposite the cinema (це навпроти кінотеатру). Подібні описи можуть бути навіть більш корисними, особливо якщо шлях має бути довгим і доведеться з десяток разів повернути ліворуч і ще стільки ж разів праворуч.

Going by transport

Якщо ви перебуваєте у великому місті (а, як відомо, великі міста славляться великими відстанями), то вищезгаданих фраз буде явно замало, адже людині буде набагато зручніше скористатися громадським транспортом, щоб дістатися до бажаної пам'ятки. У такому разі ви можете просто пояснити напрямок руху англійською, сказавши як пройти до найближчої зупинки і скажіть, на який автобус сісти, наприклад: Take a 71 bus. Звісно ж, не забудьте згадати, на якій зупинці слід вийти. Тут можете сказати: "Get off at the next stop" (вийдіть на наступній зупинці).

Читай також

Як навчитися думати англійською

Saying sorry

Безумовно, ви не можете знати все і, можливо, самі опинилися в цьому місці вперше. Тому потрібно вміти і ввічливо відмовити в допомозі, якщо вас просять вказати дорогу, а ви її просто не знаєте. У такому разі можете сказати:

  • I'm afraid I can't help you with it. - Боюся, я не зможу вам допомогти в цьому
  • I'm not sure I can help you. - Навряд чи я можу вам допомогти.
  • Sorry, but I'm not local here. - Вибачте, але я тут не місцевий.

Запам'ятайте ці основні фрази, і ви зможете вибратися з будь-якої ситуації та будь-якого місця. У відпрацюванні практичних навичок вам завжди будуть раді допомогти вчителі англійської онлайн. Якщо ви зможете без проблем знаходити спільну мову з людьми в будь-якій непередбачуваній ситуації, навіть якщо ви заблукаєте, то подорожі будуть завжди в радість. Тож навіть такі, здавалося б, неприємні ситуації, можуть призвести до приємного спілкування і знайомства з цікавими людьми в будь-якій точці нашої планети.

Розширюйте горизонти та дізнавайтесь, як запитати напрям англійською з Englishdom. Англійська онлайн – зручний і невичерпний ресурс для досягнення цілей та розвитку особистості. Завдяки цьому інструменту вивчення можна побудувати власний успішний світ, де немає мовних бар'єрів.

Велика і дружна сім'я Englishdom