Для коректної роботи сайту в вашем браузере мають бути включені файли Сookie

Ми цінуємо вашу думку. Залишіть відгук про те, як відбувається навчання.

credit card У тебе залишилася незавершена покупка: занять з 
дивитися

Вітаємо! Ми онлайн школа англійської мови Englishdom!

Ми гарантуємо унікальний підхід до навчання ваших співробітників:

👩‍💻

1100+ тічерів Englishdom надихають на досягнення поставленої мети. Викладач підбирається відповідно до специфіки бізнесу

🤓

24h доступ до екосистеми освітніх продуктів: матеріалів уроку, домашнього завдання, словникового тренажера, розмовних клубів

📱

За компанією закріплюється персональний менеджер. Доступ до 20+ курсів для самостійного навчання

31 січня 2023
9 хв. читати

Організація навчання всередині компанії: способи мотивації, методики, оцінка результатів

Немає часу читати? Збережи в

Зміст статті:

notebook image

Перевір свій рівень англійської

Це безкоштовний комплексний тест, який допоможе визначити твій рівень володіння мовою за всіма параметрами:

  • Граматика
  • Словниковий запас
  • Читання
  • Сприйняття мови на слух

🕣 🇬🇧 Тест триватиме до 15 хв

Навчання персоналу - безперервний процес, спрямований на розвиток професійних знань і вмінь, які допоможуть компанії в досягненні визначених цілей. Потреба в навчанні формується з урахуванням пріоритетних довгострокових проектів. Наприклад, якщо в планах - вихід на міжнародний рівень, увагу приділяють вдосконаленню мовних скілів співробітників.

Аргументи «за»: чому компанії потрібно витрачати гроші на підвищення кваліфікації персоналу

Часто в HR-відділах обговорюють питання: «Навіщо витрачати ресурси на навчання співробітників компанії, якщо ВНЗ випускають підготовлених фахівців?». Відповідь однозначна. Отримані в навчальному закладі знання без досвіду мають мало цінності, особливо якщо фірма займається наданням специфічних послуг або виробництвом унікальних товарів. Вкладаючи гроші в розвиток персоналу, компанія забезпечує високі, впевнені позиції на ринку в довгостроковій перспективі.

Підвищення кваліфікації, відпрацювання механізму дій при виникненні позаштатних ситуацій принесуть плоди роботодавцю і підопічним. Така стратегія дасть змогу знизити витрати, поліпшити продуктивність. Керувати підготовленим злагодженим колективом легко, при цьому кожен окремо взятий член команди примножує свою конкурентоспроможність усередині компанії, і на глобальній арені.

Цілі навчання персоналу для бізнесу

Компанія зацікавлена у досягненні наступних цілей:

  • інтеграція нововведень
  • формування команди, яка ефективно взаємодіє
  • мінімізація помилок у роботі
  • повне залучення персоналу в бізнес-процеси, виробництво
  • поліпшення конверсій, зростання продажів, нарощування прибутку

Персонал має інші цілі:

  • розширення знань про те, як функціонує фірма
  • отримання вмінь, що виходять за рамки чинної спеціалізації
  • поліпшення власної кваліфікації
  • набуття навичок не механічного, а усвідомленого виконання завдань
  • узгодженість з іншими членами команди

Наблизитися до зазначених цілей без системного навчання співробітників неможливо. У сучасних реаліях спостерігаються постійні зміни ринку, стрімкий розвиток технологій. Якщо компанія проігнорує необхідність навчати персонал, втрачається гарантія отримання економічної вигоди надалі.

Читай також

Готуємося до НМТ з англійської

Форми та види навчання персоналу

Щоб люди дійсно виконували доручені завдання ефективно і якісно, важливо визначитися з оптимальним форматом курсів. Це може бути підготовка претендентів на посаду або новоприйнятих співробітників, перепідготовка кадрів, підвищення кваліфікації - все залежить від цілей.

Також визначаються з форматом. Заняття можуть бути індивідуальними і груповими, довгостроковими і короткостроковими. У кожного варіанта своя специфіка:

  1. Індивідуальні курси дають можливість сконцентруватися на кожній людині персонально, донести до неї максимальний обсяг інформації.
  2. Групові курси - чудова практика взаємодії в команді, профілактика нездорових стосунків і токсичності.
  3. Довгострокове навчання приносить більше користі на ділі, але передбачає відповідні трудові та фінансові витрати.
  4. Короткострокове навчання також не позбавлене плюсів. Воно економить гроші та час.

Популярні методи

Існуючі методики розподіляють на дві категорії:

  1. активні (мозкові штурми, ділові ігри)

Від персоналу вимагається максимальна концентрація, залученість.

  1. Пасивні (лекції, семінари)

Формат не передбачає від учня живого відгуку. Отже, якість сприйняття інформації залежить від мотивації та зацікавленості самого співробітника.

На практиці застосовують комбіновані способи, які поєднують самостійне засвоєння знань, з подальшим застосуванням їх у групі.

Залежно від обраної методики, навчання проводять у стінах офісу і за його межами. Найчастіше зупиняються на дистанційному форматі без відриву від виробництва, рідше практикують заняття на виїзді.

Навчання співробітників англійській

Корпоративний курс англійської з викладачами Englishdom, підібраний під завдання фірми, зручно вбудовувати в робочий графік. Рекомендованої інтенсивності - 2-3 рази на тиждень - достатньо, щоб у короткі терміни отримати результат.

Взаємодія з учнями побудована в сучасному форматі. Є цифрові підручники для тренування граматики, письма та освоєння нових слів, додатки для мобільних пристроїв для управління розкладом, моніторингу змін. На постійній основі діють розмовні клуби, що дають змогу подолати комунікаційні бар'єри під час спілкування.

Кураторство здійснює особистий менеджер, який готує звіти, змінює програми, допомагає керівнику з поточними питаннями.

12 актуальних методик навчання

Лекція

Коли потрібно охопити велику кількість людей, в обмежений термін донести величезний обсяг інформації, проводять лекції. Мінус полягає в тому, що складно внести будь-які корективи в процесі заняття, оскільки зворотний зв'язок з аудиторією відсутній. Плюс - фінансова складова.

Семінар

Учасники більш активні та залучені. Навчання побудовано у форматі довірчого діалогу. У рамках бесіди спікеру вдається дізнатися, наскільки якісно засвоєна теорія. Йому важливо спонукати слухачів до роздумів, зацікавити їх.

Відеоуроки

Метод хороший з кількох причин. Співробітники фірми можуть займатися в будь-який час і в будь-якому місці, роботодавцю не потрібно наймати викладача або орендувати спеціальне приміщення. Мінус відеоуроків - не враховуються індивідуальні особливості учнів, немає можливості обговорити деталі з організатором уроку.

Дистанційне навчання

Завдання, методички, книжки учень отримує через інтернет. Контрольні та тести дають змогу відстежувати рівень засвоєння інформації. Займатися можна індивідуально та групами, не прив'язуючись до конкретного місця та графіку.

Кейс-навчання

Група співробітників обговорює реальну або змодельовану ситуацію (кейс), пов'язану з їхньою діяльністю. Підхід підштовхує до нестандартного мислення, пошуку альтернатив. Вітається висловлення сміливих пропозицій, оригінальних ідей. Однак успіх залежить від грамотності та досвіду викладача. При наймі потрібно звертати увагу на його репутацію, послужний список.

Інструктаж

На робочому місці проводять виробничий інструктаж. Так співробітники в загальних рисах отримують уявлення про майбутню трудову діяльність, знайомляться з нововведеннями.

Тимчасова ротація

Ефективна практика із заміни одного працівника іншим. Він отримає уявлення про багатогранність діяльності компанії, розбереться з незнайомими процесами. Надалі це стане стимулом для вдосконалення власної діяльності.

Ділові ігри

Усередині колективу розігруються певні ситуації. Знання засвоюються швидко, відпрацьовуються корисні навички. По завершенню «гри» відбувається детальний розбір польотів.

Story Telling

Методика розроблена для адаптації нових працівників. Розповідаючи історії, їх знайомлять з історією та традиціями фірми.

Action learning

Нова технологія навчання без відриву від виконання повсякденних завдань. Перед учасниками ставлять завдання з вирішення реальних, а не змодельованих проблем.

Мозковий штурм

Принцип мозкового штурму - згенерувати максимальну кількість ідей у стислий проміжок часу. Не всі озвучені пропозиції містять раціональну ланку, проте такий формат розкріпачує навіть найбільш нерішучих членів колективу, вчить прислухатися до чужої думки.

Наставництво

Досвідченим співробітникам доручають стежити за виконанням обов'язків молодших за посадою. Таке партнерство вигідне для обох сторін.

Тренінги

Акцент роблять на практичне відпрацювання матеріалу. Помітних результатів від одного заняття чекати не варто, а ось після кількох якісних корпоративних тренінгів позитивні зміни відчутні.

Як впливає навчання на мотивацію 

Грамотно побудоване навчання приверне в команду нових товаришів по службі, а також замотивує вже працюючих співробітників, утримає їх від переходу до конкурентів. Воно виступить чудовим варіантом нематеріальної винагороди, адже вдасться за рахунок фірми підвищити власну «ціну» на ринку праці.

Система оцінювання результатів

Достовірний показник, що дає змогу об'єктивно проаналізувати пройдене навчання, - результати компанії після закінчення трьох-чотирьох місяців. Їх оцінюють за кількома критеріями:

  • освоєння нових сегментів на ринку
  • зростання виручки та прибутку
  • позитивні відгуки клієнтів
  • мінімізація браку
  • поліпшення якості товарів або послуг

Значення мають і проміжні показники. До їх числа відносять:

  1. Вимірювання кількості співробітників, які навчаються, для визначення рівня залученості.
  2. Проведення атестацій для перевірки знань.
  3. Контроль над застосуванням отриманих навичок на практиці.

Вміючи коректно вимірювати ефективність навчання підопічних, HR-фахівці та керівництво отримають уявлення про те, наскільки близька головна мета - зростання результатів бізнесу. Вони оперативно внесуть зміни, якщо відстежать небажані зміни на конкретному етапі.

Корисно періодично проводити опитування задоволеності працівників, які пройшли освітній модуль. Отримані відповіді стануть орієнтиром для оптимізації навчальних програм у майбутньому. 

Нові тренди в освітніх програмах

Експерти виділяють два ключові тренди:

Lifelong learning

«Навчання протягом всього життя» - так дослівно перекладається термін, що зародився на тлі зростання кількості офлайн і онлайн-ресурсів для набуття знань. Це інноваційний підхід до освіти, що передбачає безперервне оволодіння навичками в обраному напрямку. Модель саморозвитку відома в усьому світі. Вона дає змогу повно і своєчасно відповідати вимогам нової економіки та викликам інформаційної епохи. Люди, які дотримуються принципів lifelong learning, готові вчитися і перенавчатися, без вагань відмовлятися від застарілих підходів та ідей.

Microlearning

Менша тривалість, менша насиченість, легкий формат, але при цьому більший ефект від електронного навчання - цей принцип характеризує microlearning. Цей формат - навчання невеликими порціями, яке займає кілька хвилин вільного часу. Мікрокурси дають чіткі практичні відповіді на конкретні проблеми чи питання. Вони можуть бути представлені у вигляді підкастів, презентацій, навчальних відео, завдань, сценаріїв, інших типів онлайн-контенту.

Співробітники із задоволенням проходять microlearning, оскільки отримують миттєвий доступ до потрібної інформації. Мікронавчання «заточене» під мобільні пристрої, що робить його ще більш зручним і виграшним. Важливі й інші чинники - знання краще засвоюються, уроки проходять захоплююче і цікаво.

Організація також залишається в плюсі. Їй не потрібно платити за транспорт, тренерів, приміщення, створення й оновлення мікрокурсів обходиться дешевше за розробку традиційних тренінгів. Також популярним є застосування гейміфікації в курсах.

Читай також

Present Perfect Continuous — особливості вживання

Тест з англійської мови "Business Expressions"

Структура тесту

У цьому тесті 10 запитань. Структура по всіх питаннях однакова. Вам пропонується запитання і 3 варіанти відповіді на нього. Вам потрібно обрати правильний варіант із запропонованих. Правильний варіант завжди один, або варіант "не знаю". Цей варіант ми додали для прозорості тесту, щоб ви не грали в вгадування. Отже, якщо ви не знаєте відповіді, позначайте варіант "не знаю".

Пройдіть тест і дізнайтеся, чи достатньо добре ви знайомі з бізнес-висловами англійською мовою.

Let’s get started!

136

Результати тесту

0 - 4 правильні відповіді: Потрібно ще трохи попрацювати над знанням бізнес-термінології та повторити тест.

5 - 7 правильних відповідей: Ви кілька разів помилилися, але з бізнес виразами англійською знайомі досить добре.

8 - 10 правильних відповідей: Вау! Ви добре знайомі з бізнес термінологією в англійській мові. Продовжуйте вивчення й успіх супроводжуватиме вас завжди.

Ось і все на сьогодні. А як вибудувати систему вивчення корпоративної англійської, щоб команда досягала нових звершень — дізнайтеся на консультації з нашими експертами.

Englishdom #надихаємовивчити