Для коректної роботи сайту в вашем браузере мають бути включені файли Сookie

Ми цінуємо вашу думку. Залишіть відгук про те, як відбувається навчання.

credit card У тебе залишилася незавершена покупка: занять з 
дивитися

Привіт! Ми – онлайн-школа англійської Englishdom

Ми пропонуємо 3 варіанти навчання:

👩‍💻

Індивідуальні онлайн-уроки з викладачем на нашій інтерактивній платформі ED Class

🤓

Самостійне вивчення англійської мови на нашому сайті в онлайн-тренажері

📱

Або навчання в мобільному додатку Ed Words, або на сучасній онлайн-платформі та у розмовних групових заняттях

30 червня 2023
8 хв. читати

Навчальні посібники з англійської для дітей 6-15 р

Немає часу читати? Збережи в

Зміст статті:

notebook image

Перевір свій рівень англійської

Це безкоштовний комплексний тест, який допоможе визначити твій рівень володіння мовою за всіма параметрами:

  • Граматика
  • Словниковий запас
  • Читання
  • Сприйняття мови на слух

🕣 🇬🇧 Тест триватиме до 15 хв

Усім привіт. Сьогоднішня стаття присвячена батькам, які піклуються про освіту своїх дітей. Якщо ви хочете створити максимально комфортні умови для ефективного вивчення англійської, тут ви зможете почитати про деякі навчальні посібники з англійської мови для дітей. Ми їх розбили за рівнем складності та віком: від простих для дітей 6-7 років до більш просунутих для 14-15-річних. Почнемо.

Сучасний підхід

Сьогоднішні діти — покоління цифрової реальності. Радянські методики більше не працюють, підручник англійської мови для дітей уже не цікавий. У той же час, сучасні підходи пристосовуються до кліпового мислення.

Тепер для ефективного вивчення потрібно не просто подати теорію і вправи для практики. Учневі важливо усвідомлювати себе в процесі, відчувати себе залученим. Навчання — це цікава гра. Зі своїми правилами, бонусами та досягненнями. Ставте дитині ланцюжки цілей, нагороджуйте за досягнення, мотивуйте і розважайте, адже без елемента гри тепер складно.

Читай також

Як вести телефонну розмову англійською корисні фрази

Англійська для дошкільнят

У ранньому віці люди більш сприйнятливі до вивчення мов і до освоєння нової інформації загалом. Тому діти вчаться розмовляти рідною мовою інтуїтивно, без жодних словників і підручників. Змогли б ви за три роки в Китаї вивчити китайську без навчальних посібників і перекладача? Навряд чи. А малюки можуть. Тому головне правило при побудові програми навчання для дитини — не треба недооцінювати її здібності.

Діти, народжені в багатомовній родині, вільно розмовляють обома мовами. Тож часом достатньо занурити малюка в середовище. Ось кілька варіантів того, як це влаштувати.

Мультфільми англійською. Саме в оригіналі, ті, що були зняті для англомовних дітей. Навчальні мультфільми, де україномовне звірятко-викладач розповідає про англійську абетку і навчає базових фраз, тут будуть менш доречні. Вони підійдуть дітям старшого віку.

Заняття з носієм мови. До 20-го століття на наших землях існувала мода на знання французької мови, і дітям наймали франкомовних нянь, щоб ті звикали до іноземної мови. У підсумку французька ставала для них другою рідною. Якщо ви можете дати дитині можливість спілкуватися з англомовними людьми, це буде дуже ефективно.

Спілкування англійською в сім'ї. Носія запросити не виходить? Тоді його може замінити один із батьків. Якщо спілкуватися з дитиною хоча б половину часу іншою мовою, вона почне адаптуватися. Тільки не потрібно змішувати і казати «це еппл» або «дивись, дог іс раннінг».

Серед навчальних посібників можна взяти:

  • Storynory. Тут зібрані невеличкі історії та казки. Крупним шрифтом із зображеннями для читання, або аудіо-версією для тих, хто поки що не вміє читати. Тривалість аудіодоріжок — до десяти хвилин. Приблизно на такий час ви зможете утримувати увагу та концентрацію непосиди.
  • Cartoonnetwork. Тут колекція англійських дитячих мультиків в оригіналі. Можна час від часу вмикати дітям замість звичайних. Щоб дитині було зрозуміліше, вмикайте знайомі серії. Тоді їй буде цікавіше дивитися на вже знайомих персонажів і простіше здогадуватись, про що йдеться.
  • Vocabulry.co.il. Тут зібрані флеш-ігри на запам’ятовування англійських літер та слів. Рекомендується тим, хто вже освоїв базу. З нульовим рівнем грати в ці ігри нема сенсу.

Англійська для молодшої школи

Тут розпочинається наступний етап. Дитина вже вчить англійську у школі. Наше завдання — закріпити та поглибити отримані там знання. Занурювати в середовище все ще важливо, але тепер тільки занурення буде мало. Дитина або вже звикла до англійської мови (якщо ви почали роботу в більш ранньому віці), або ні. У другому випадку вчити буде складніше, але все ще легше, ніж дорослому.

До обов'язкових занять із шкільної програми додаємо наступні пункти.

Перегляд фільмів та мультфільмів у оригіналі. Обов'язково всією родиною. Інакше мотивація ослабне, і перегляд сприйматиметься як робота, а не як приємне проведення часу. Що дуже важливо, адже на цьому етапі треба надихнути школяра, а не відбити природний потяг до знань.

Заняття із репетитором. Одного додаткового уроку на тиждень буде цілком достатньо. На ньому можна підтягнути граматику та закрити прогалини у знаннях. Поясніть репетитору, що ваш пріоритет – знання, а не оцінки. Ви можете виходити за рамки шкільної програми та проходити інші теми. 

Підручники англійської для дітей на цьому етапі можуть дати плоди. Зазвичай вони і так входять до шкільної програми, залишається тільки контролювати, щоб учень виконував домашні завдання.

Ось кілька ресурсів, які допоможуть у навчанні:

  • English-Films. Тут зібрані фільми в оригіналі з субтитрами англійською. Можете підібрати мультик чи сімейний фільм.
  • На сайті BritishCouncil зібрані навчальні ігри для тих, хто вчить англійську. Вони доволі прості, і підійдуть тим, хто вже навчився читати та засвоїв набір базових слів. Виглядає так: дитина вибирає рубрику (наприклад, домашні тварини) і підставляє слова під картинки методом підбору. Згодом вони відкладаються у пам'яті.
  • Підручники з англійської мови для дітей Incredible English — непоганий варіант серед аналогів. Завдання на граматику поєднуються з текстами на різні теми.

Англійська для підлітків

У підлітковому віці мислення вже наближається до дорослого. Тепер можна застосовувати ті ж підходи, що й у 20–30–50 років. Підключаємо більше граматики, вивчаємо набори слів, постійно повторюємо та закріплюємо знання. Починається жорстка підготовка.

У підлітковому віці мотивація до вивчення має бути усвідомленою. Дитина вчить мову вже не тому, що «це весело» або «мама змушує» — у неї є мета. Якщо ні, то потрібно обов'язково її донести (навчання закордоном, подорожі, кар'єрні можливості тощо). Які методи застосовувати?

Теорія із прицілом на результат. Результат повинен у чомусь виражатися: у кількості нових вивчених слів, засвоєних правил, прочитаних книг тощо. Можна ставити цілі на кшталт 50 нових слів на тиждень. Крок за кроком виконання завдань буде приносити задоволення. Підліток буде надихатись тим, що впевнено просувається до мети.

Максимум практики. Мозок уже не вбирає інформацію так само добре, як це було в 5-10 років. Тепер він фільтрує інформацію, і практика стає ще більш важливою складовою навчання. Розмовні клуби, вправи, написання листів, спілкування з носієм — усе це дуже ефективно.

Самостійне навчання. Поясніть підлітку, що він уже дорослий і тепер сам має право нести відповідальність за своє життя. І те, ким він стане завтра, залежить від того, що він зробить сьогодні. Що володіння англійською мовою — цінна навичка для дорослої людини, і тепер підліток сам може займатися вивченням, без контролю ззовні. Контролювати, звісно, все ще потрібно, але з позиції довіри. Тоді у підлітка з'явиться щире бажання вчитися.

В якості навчальних матеріалів можна використовувати:

  • Онлайн-курси — хороший аналог підручникам англійської мови для дітей. У нашій онлайн-школі є спеціальні курси «Англійська для підлітків» на різні рівні: Elementary, Pre-Intermediate и Intermediate. Там зібрано теорію, тренажери на граматику, інтерактивні завдання, відеоматеріали тощо. Можна вивчати англійську комплексно, проходячи урок за уроком, поступово підвищуючи рівень.
  • Лекції TED. Ми часто їх рекомендуємо, і ця стаття не буде винятком. На сайті зібрані відеозаписи лекцій. Вони цікаві самі по собі, їх приємно слухати, і за ними можна вчитися сприймати англійську мову.
  • Уроки Engvid.  Понад 900 відеоуроків на phrasal verbs, лексику, граматику, розмовну англійську тощо. Викладачі — носії мови — розмовляють зі зрозумілою для іноземця інтонацією та темпом мовлення.
  • Підручники Solutions. За структурою схожі на Incredible English, про які ми писали вище, але розраховані на більш високий рівень (від Intermediate або Upper Intermediate).
  • Розмовні клуби EnglishDom з ведучими-носіями мови. Тут студенти вчаться говорити. Це дуже важливо для зняття затисків і подолання мовного бар'єру, який є проблемою для багатьох (адже в країнах СНД розмовній практиці в школі досі не приділяється достатньо часу).

Читай також

Наскільки гарно ви знаєте неправильні дієслова?

Висновки

Мислення сьогоднішніх дітей відрізняється від мислення дітей попередніх поколінь. Потрібен новий підхід. Але якщо його знайти, то покоління-зет вас здивує. Комбінуйте різні методики — і результат не змусить на себе чекати.

Розширюйте горизонти, вивчайте англійську з дітьми за допомогою найкращих навчальних посібників та спілкуйтесь без обмежень. Англійська онлайн – зручний і невичерпний ресурс для досягнення цілей та розвитку особистості.

Сподіваємося, наша стаття була корисною і ви почерпнули щось нове. Успіхів вам і вашим дітям!

Englishdom #надихаємовивчити