Для коректної роботи сайту в вашем браузере мають бути включені файли Сookie

Ми цінуємо вашу думку. Залишіть відгук про те, як відбувається навчання.

credit card У тебе залишилася незавершена покупка: занять з 
дивитися

Привіт! Ми – онлайн-школа англійської Englishdom

Ми пропонуємо 3 варіанти навчання:

👩‍💻

Індивідуальні онлайн-уроки з викладачем на нашій інтерактивній платформі ED Class

🤓

Самостійне вивчення англійської мови на нашому сайті в онлайн-тренажері

📱

Або навчання в мобільному додатку Ed Words, або на сучасній онлайн-платформі та у розмовних групових заняттях

27 березня 2024
8 хв. читати

Прийменники в англійській мові - що поставити: at, on чи in

Немає часу читати? Збережи в

Зміст статті:

notebook image

Перевір свій рівень англійської

Це безкоштовний комплексний тест, який допоможе визначити твій рівень володіння мовою за всіма параметрами:

  • Граматика
  • Словниковий запас
  • Читання
  • Сприйняття мови на слух

🕣 🇬🇧 Тест триватиме до 15 хв

Як ви напевно зрозуміли, англійська мова суттєво відрізняється від української тим, що в ній дуже і дуже часто використовуються прийменники англійською для зв'язування слів у реченні. Це часто плутає україномовних студентів, адже англійські прийменники англійською далеко не завжди відповідають своїм аналогам в українській мові.

Щоб раз і назавжди позбутися будь-яких непорозумінь з цього приводу, потрібно розібратися в кількох нехитрих in on at правилах.

Спершу запам'ятайте, що всі прийменники в англійській мові можна поділити на Prepositions of Place і Prepositions of Time - прийменники місця (де? - у парку, на столі, біля будинку тощо) і прийменники часу (коли? - у квітні, о 12-й годині, до ранку тощо).

Prepositions of Place and Movement (прийменники місця в англійській мові)

Розглянено прийменники місця в англійській мові at, in, on.

Найбільша плутанина з прийменниками місця якраз і відбувається щодо прийменників in on at. Порівняйте:

  • in = в (всередині, за змістом ближче до inside),
  • on = на (буквально на чомусь)
  • at = в, на (коли не йдеться про буквальне розташування всередині чогось або на чомусь).

Занурюємося в at in on правила!  З in і on усе плюс-мінус зрозуміло. Такі ж слова є і в українській мові. А от з at у багатьох виникають проблеми, бо слово може перекладатися українською і як "в" і як "на". At ми зазвичай використовуємо, коли говоримо не про фізичне місцезнаходження, а про більш абстрактне. Якщо ви говорите I'm in the cage, то ви фізично перебуваєте в клітці (всередині неї). А якщо сказати I'm at the shop, то ви просто в магазині. Не настільки важливо, чи перебуваєте ви фізично всередині. Важливо, що ви там є і чимось займаєтеся.

Наприклад:

I study at school. - Я вчуся в школі.

У цьому реченні мається на увазі близько, усередині, поруч зі школою або навіть просто на території школи. Тобто суть не в тому, що я вчуся виключно в будівлі школи (всередині школи), а це більш абстрактне поняття.

Ось ще один приклад:

I'll meet you at the corner. - Я зустріну тебе на розі.

Тут суть не в тому, що людина фізично стоятиме на самому розі, а в тому, що вона буде поруч із рогом будівлі, дороги тощо. Тобто знову ж таки більш абстрактне поняття.

Так от, у всіх цих випадках, коли мова НЕ буквально "всередині або на чомусь", використовується прийменник at.

Водночас ви можете сказати і "I'll meet you on the corner", але в такому разі, це означатиме, що ви стоїте безпосередньо на самому розі.

Щоб потім не повертатися до теми прийменники місця в англійській мові, давайте одразу розберемо й інші прийменники місця (prepositions of place). Пам'ятаєте, у шкільних підручниках були картинки з м'ячиками та котами. Тут м'ячик лежить під столом (under), а тут кіт сидить між стільцями (between). Ми знайшли для вас таку картинку, щоб ви освіжили пам'ять.

  • Under - під
  • In front of - перед
  • Behind - за
  • Next to - поруч
  • Above - над
  • Below - під
  • Between - між
  • On the left - ліворуч
  • On the right - праворуч
  • Opposite - навпроти
  • Over - над, через
  • Across - через, наскрізь
  • Through - через
  • From - від
  • To - до
  • Into - у (напрямок)
  • Onto - на (напрямок)
Читай також

Рівень Intermediate — опис рівня володіння англійською B1

Prepositions of time

Можливо, прийменники місця зрозуміти й освоїти досить складно. Але в прийменниках часу ви не повинні припускатися помилок, бо є просте правило, як запам'ятати коли і як використовувати кожен прийменник.

Запам'ятайте:

Є основних три прийменники (in on at) для визначення часу (prepositions of time).

At - якщо Ви говорите про період часу, менший, ніж доба
(time < 24 hours.)

Наприклад:

At 8 o'clock, at midnight, at night, at noon, at daytime, at 5.30 pm at Christmas (тому що різдво - це момент о 12 ночі - менше ніж доба) тощо.

Винятки: in the morning, in the afternoon, in the evening

On - якщо Ви говорите про період часу, менший, ніж тиждень, але більший за добу.
(24 hours < time < week.)

Наприклад:

On Monday, on April day, on Halloween, on 21 May - тому що всі ці слова вказують на один день, тобто період, менший за тиждень.

Винятки: at weekend, at the weekend.

In - якщо ви говорите про період часу, більший, ніж тиждень. Сюди відносяться вказівки місяця, пори року, року, століття тощо.
(week < time)

Наприклад:

In April, in lifetime, in XX century і т.д.

Якщо ж у вас у реченні трапляються кілька часових періодів, наприклад "О 8 ранку, 15 травня, 2006 року" - то потрібно ставити той прийменник, що відноситься до меншого періоду. Порівняйте:

  • At 8 am, 15 May, 2006
  • On 15 May 2006
  • In 2006, XXI century.

Тобто легко запам'ятати різницю in on at від меншого до більшого. In про великі відрізки часу, on про середні, а at відповідно про короткі. Головне не заплутатися. Потрібно один раз зазубрити назавжди подібно до того, як ви запам'ятовуєте, де схід, а де захід.

Щодо проміжків часу, то інколи ще потрібно вказати, що щось станеться через певний відрізок. У такому разі потрібно використовувати прийменник in.

Наприклад:

In 5 hours/5 days/5 years etc - через 5 годин/5 днів/ 5 років тощо.

Через те, що це зовсім не відповідає аналогічній побудові подібних фраз у українській мові, багато студентів припускаються помилок. Отож спробуйте запам'ятати in on at правило: коли ми використовуємо at, in і on, то не потрібно перекладати подібні фрази дослівно.

Prepositional phrases

В англійській мові часто прийменники зумовлені тим дієсловом, яке ви використовуєте. Це, так звані, Prepositional phrases (прийменникові фрази). Їх бажано вчити одразу з тим прийменником, з яким його і потрібно використовувати, це позбавить від помилок і труднощів надалі. Наприклад, такі вирази як look at, stare at, at a good price, at our convenience слід завжди використовувати з прийменником at.

Що стосується прийменника in в англійській мові, то він завжди вживається в таких словосполученнях: succeed in, result in, interested in, in general, in time, in advance.

Дуже часто також використовуються і вирази з прийменником on. Ось деякі з них: insist on, depend on, congratulate on, spend time/money on.

Звісно ж, якщо ви припуститеся помилки, використавши неправильний прийменник, у більшості випадків, вас усе ж таки зможуть правильно зрозуміти носії мови, але, звісно ж, прогалини у ваших знаннях одразу стануть очевидними. Не впадайте у відчай, адже команда онлайн-школи Englishdom робить усе можливе, щоб на уроках англійської онлайн ви змогли ліквідувати всі "нерівності" вашого мовлення.

Для правильного використання прийменників в англійській потрібен певний хист і, звичайно ж, практика. Тому багато студентів навіть з дуже високим рівнем володіння мовою часом припускаються помилок. Але, немає межі досконалості, і, знаючи хоча б ці елементарні правила, ви зможете не сумніватися у виборі правильного прийменника принаймні в більшості випадків.

At, in, on правила таблиця
Оригінал Переклад
look at  дивитися на
stare at 

витріщатися
at a good price  за хорошою ціною
at our convenience time у зручний для вас час
succeed in  досягати успіху в

interested in 

зацікавлений у
result in  бути наслідком
in general 

загалом
in time  вчасно
in advance  заздалегідь
insist on  наполягати на
depend on  залежати від
congratulate on  вітати з
spend time/money on  витрачати час/гроші на
Читай також

Дієслова в англійській мові: все, що необхідно про них знати

Як запам'ятати всі прийменники

Набагато легше запам'ятати at in on правила, правопис і переклад прийменників, ніж навчитися правильно їх використовувати. Там, де в українській мові завжди використовували "на", в англійській може стояти in або for. Вивчити такі тонкощі можна виходячи з контексту. Якщо ви будете багато читати англійською і слухати англійську мову, вивчати in on at правила вживання з тічером онлайн, то з часом почнете правильно розставляти прийменники на інтуїтивному рівні.

Головне - практика. Ось дивіться. Щойно ви вивчили нову інформацію. Тож залишилося її закріпити, для цього беріть участь у наших безкоштовних онлайн марафонах #DailyEnglish та проходьте цю тему в нашому онлайн тренажері граматики.

Englishdom #надихаємовивчити