Для коректної роботи сайту в вашем браузере мають бути включені файли Сookie

Ми цінуємо вашу думку. Залишіть відгук про те, як відбувається навчання.

credit card У тебе залишилася незавершена покупка: занять з 
дивитися

Привіт! Ми – онлайн-школа англійської Englishdom

Ми пропонуємо 3 варіанти навчання:

👩‍💻

Індивідуальні онлайн-уроки з викладачем на нашій інтерактивній платформі ED Class

🤓

Самостійне вивчення англійської мови на нашому сайті в онлайн-тренажері

📱

Або навчання в мобільному додатку Ed Words, або на сучасній онлайн-платформі та у розмовних групових заняттях

2 серпня 2023
5 хв. читати

Американська система оцінювання в школах

Немає часу читати? Збережи в

Зміст статті:

notebook image

Перевір свій рівень англійської

Це безкоштовний комплексний тест, який допоможе визначити твій рівень володіння мовою за всіма параметрами:

  • Граматика
  • Словниковий запас
  • Читання
  • Сприйняття мови на слух

🕣 🇬🇧 Тест триватиме до 15 хв

Hey guys! Ця стаття розповість вам про основні відмінності американської системи оцінок у школах від української. А також про важливість оцінок у школах США, погані оцінки та їхні наслідки, і контроль за учнями. Let's get to it!

Чи схожа американська система оцінок на українську?

Не дуже. Одна з основних відмінностей — дотримання конфіденційності під час оцінювання. Оцінки в Америці за роботу в класі та домашнє завдання — особиста справа студента. В американській школі вчитель мовчки підкликає до себе і показує твою оцінку. І все. Тільки ще раз на півроку додому приходить табель успішності.

Якщо у нас з 1 по 11 клас школярі навчаються разом, в одній будівлі, то в Штатах початкова, середня і старша школи знаходяться в різних будівлях, з автономним управлінням.

У США вважають, що набагато безпечніше утримувати дітей різних вікових груп окремо один від одного. І це має певний сенс у турботі про особистість, безпеку та розвиток учня. Згодні?

Також американські школярі мають однокласників лише в початковій школі. У середній та старшій же школах на різних уроках формуються вже інші колективи. Індивідуальний підхід до освітніх запитів дитини, бачте.

Наприклад, ваша дитина добре знається на математиці, і їй страшенно нудно на біології. Логічно, що не варто навантажувати її нею — набагато ефективніше для неї заглибитися в алгебру і геометрію. Productive strategy!

Американське суспільство переконане: ніщо не має перешкоджати отриманню дитиною освіти.

Для дітей з особливостями навчальних навичок існує спеціальна програма, де їх навчають елементарної грамоти, вчать рахувати гроші. Звичайна річ, якщо вчитель візьме в магазин такого студента, покаже, як обирати продукти, а потім, повернувшись до школи, навчить приготувати обід із купленого.

В противагу таким дітям існують ті, що переганяють в розвитку однолітків. Таких студентів включають в спеціальні програми для талановитих і обдарованих. Часто з ними працюють запрошені з вузів і коледжів викладачі.

Читай також

Адаптація персоналу в американських компаніях

Які оцінки в американських школах? Основні відмінності 

На перший погляд може здатися, що глобалізація рознесла англо-саксонську п'яти- (або шести-) бальну систему з оцінками від «A» до «F» Але, придивившись, розумієш, що на планеті, найімовірніше, не знайдуться дві однакові реалізації будь-якої з цих систем. Хоча ось у США якраз вищезгадана.

В алфавітній системі літерами «A», «B», «C» і «D» позначаються прохідні бали в порядку спадання. Роль незадовільної оцінки виконує «E», але зазвичай «F» — це двійка. На користь першої говорить алфавітний порядок, але друга — зрозуміле скорочення від «fail» (провал), що робить її більш логічною.


«D» – задовільно (3);
«С» – достатньо (3);
«B» – добре (4);
«A» – дуже добре (5);
«A+» – відмінно (5+).

Звісно, плюси і мінуси використовуються навіть у Сполучених Штатах, але там вони працюють приблизно як у нас — скоріш, декоративно.

Цікаво, що навіть на самій батьківщині цієї системи оцінювання немає повної згоди щодо набору літер. У деяких школах, наприклад, замість «F» застосовують «N» (no credit) або «U» (unsatisfactory, незадовільно).

Наскільки важливі шкільні оцінки в Америці?

У США вчитель ніколи не викличе батьків до школи і не попросить їх вплинути на своє чадо. Американська система оцінювання націлена на те, щоб виховати в учнях звичку самостійно відповідати за себе, робити усвідомлений вибір, думати про майбутнє і шукати мотивацію. 

Зрозуміло, що під час подальшого вступу до університету оцінки будуть враховуватися і успішність є важливою.

Цілком звичайний факт, що після закінчення школи, студент має вже спеціальність, або частина його кредитів передається до навчального закладу на вибір, що істотно економить гроші і час, так як школа сама оплачує навчання своїх студентів.

Ті розумники, які потрапили до перших 10% найкращих студентів, отримують грамоту «High Honors» (атестат з відзнакою). Цей документ стане суттєвою перевагою під час подальшого вступу до обраного вищого навчального закладу.

Друга і третя десятки студентів отримують диплом «Honors», що також похвально. А решта отримують сертифікат про здобуття середньої освіти. 

Наскільки важливим є контроль за учнями?

Теоретично можна провчитися всі 12 років і без надзусиль приховувати свою успішність. Хоча вся інформація про неї і міститься в електронному кабінеті на сайті школи. Але, ніхто не зачитує список з оцінками після контрольної роботи, наприклад.

Згадайте батьківські збори в наших школах, де вчителі розбирають по кісточках кожного і привселюдно. Чи не з цього починається неповага до учня? 

У стосунках з учнями і батьками американський учитель максимально коректний і ввічливий і підкреслено формальний. Абсолютно неможливо уявити, щоб він ставив запитання на кшталт: «А голову ти вдома не забув?», не кажучи вже про тикання указкою або пальцем у голову. У такому разі, тут 200% ймовірності, що вчитель потрапить до судового розгляду і його позбавлять ліцензії.

Читай також

Як успішно скласти ЄВІ-2024

Підсумки

Зрозуміло, що американська система освіти, як і все в цьому світі, не ідеальна. У ній є свої недоліки і слабкі місця. Але очевидно одне — учень має бути центром школи.

Може, колись і наше суспільство змістить акценти в організації навчального процесу на тих, хто навчається, і результатом цього стане вмотивований і підготовлений до життя випускник, упевнений у своєму майбутньому й переконаний у собі як особистості.

Велика і дружня родина Englishdom