Для коректної роботи сайту в вашем браузере мають бути включені файли Сookie

Ми цінуємо вашу думку. Залишіть відгук про те, як відбувається навчання.

credit card У тебе залишилася незавершена покупка: занять з 
дивитися

Привіт! Ми – онлайн-школа англійської Englishdom

Ми пропонуємо 3 варіанти навчання:

👩‍💻

Індивідуальні онлайн-уроки з викладачем на нашій інтерактивній платформі ED Class

🤓

Самостійне вивчення англійської мови на нашому сайті в онлайн-тренажері

📱

Або навчання в мобільному додатку Ed Words, або на сучасній онлайн-платформі та у розмовних групових заняттях

3 січня 2023
17 хв. читати

Як швидко підготуватися до ЗНО з англійської мови

Немає часу? Збережи в

Зміст статті:

Для багатьох учнів закінчення навчального року асоціюється з прогулянками, літніми вечорами та відпочинком. Та учні одинадцятого класу зможуть відчути всю цю легкість лише після складання ЗНО. 

Не у всіх випускників є можливість закінчити школу з поглибленим вивченням англійської мови, тому необхідні хороші курси або офлайн чи онлайн школа англійської для підготовки до ЗНО, адже цей іспит не найлегший.

Серед випускників шкіл іноді гуляє думка про те, що заздалегідь підготовка до ЗНО з англійської – це марно витрачений час, бо потрібно ще й до інших іспитів підготуватися. Дехто зухвало обирає методику – step by step. Спочатку «за ніч» готується до одного іспиту, потім до іншого… Й впевнений у тому, що навіть, коли знання з англійської мови бажають кращого, то варто зібратися з духом, обкластися шоколадками, найняти віп репетитора, тоді й пару діб вистачить, щоб підготуватися до ЗНО з англійської.

Друзі, маємо вас розчарувати! А ні у кіно, а ні у казці такий перебіг подій, на жаль не можливий. За пару днів та ночей не реально підготуватися до ЗНО з англійської мови, щоб отримати прохідні 170 балів, хіба що ви мега щасливчик, й все вгадаєте… Та ні, ЗНО з англійської побудоване таким чином, що це все одно буде містика на грані фантастики!

Любі випускники, ми на вашому боці! Й щоб полегшити вам процес підготовки до ЗНО з англійської мови підготували корисну та практичну інформацію щодо самого ЗНО з англійської та як краще підготуватися до нього!

підготовка до зно з англійської

Частини іспиту та їх особливості

ЗНО (Зовнішнє незалежне оцінювання) з англійської мови являє собою усесторонню перевірку знань випускника. Цей іспит є обов’язковим для тих, хто мріє вступити до вищого навчального закладу. ЗНО суттєво відрізняється від шкільних контрольних та тестів.

В 2023 році тестування буде складатися з чотирьох частин:

Розуміння вимови на слух (аудіювання)

Читання

Використання мови

Письмо

Аудіювання

Перша частина тесту з’явилась тільки минулого року. Завдання на аудіювання займають півгодини та складаються з трьох пунктів різної складності. Перше питання найлегше, бо відповідає рівню Elementary й останнє, відповідно, найскладніше — для рівня Upper-intermediate.

В цілому тут на абітурієнта очікують 16 питань. Перші шість — вибрати картинку, слово чи речення, які відповідають тому, що говорять в аудіозаписі. В цій частині важливо виділяти ключові слова і вловити загальний зміст сказаного. Не варто хвилюватися, адже кожен запис програється двічі, тому при першому прослуховуванні просто обираєте відповіді, а при другому спокійно перевіряєте себе.

 В завданнях з 7 по 11 потрібно вибрати варіант: правда (true) чи неправда (false). Ці питання складніші, бо в аудіо залучені дві людини, які ведуть діалог. Саме завдання ще й ускладнюється тим, що всі відповіді потрібно надати під час прослуховування. До того ж питання будуть розташовані не в тому порядку, в якому їх промовляють у записі. У того, хто складає іспит, буде 20 секунд, щоб швидко ознайомитися з реченнями. Це важливо зробити, щоби під час прослуховування розуміти, на яке саме питання зараз можна почути відповідь.

В останніх п’яти завданнях будуть три варіанти відповіді до кожного речення. В аудіо буде лишень один спікер, який розповідає історію. Перед розповіддю також надається 20 секунд, для ознайомлення із завданнями. Та цього часу замало, щоби встигнути прочитати і завдання і варіанти відповідей до них. Тому краще за все прочитати тільки питання і під час прослуховування сконцентруватися на самому питанні і ключових словах. Правильний варіант не обов’язково прозвучить в тій же формі, якій він записаний, тому потрібно звертати увагу на смисл сказаного, а не зосереджуватися на кожному окремому слові.

підготовка до зно з англійської мови

Вас також може зацікавити: Есе з англійської мови

Вартість уроків і курсів в EnglishDom: 

Читання

Друга частина іспиту «Читання» охоплює 22 питання, які розділені на 4 блоки. В перших завданнях (питання з 17 по 21) потрібно прочитати невеликі тексти, такі як оголошення з журналів або газет, і провести паралель із загальною темою. Або ж прочитати невеликий текст і вибрати заголовок для кожного з п’яти абзаців. Читаючи ці тексти, не варто перекладати кожне слово. Тут, також як і в аудіюванні, важливо виділити ключові моменти і загальний зміст.

Наступне завдання — це один текст і 5 питань з чотирма варіантами відповідей. В цьому завданні важливо знайти саме певну інформацію, щоби обрати правильну відповідь.

Останні завдання на встановлення відповідності — matching. Тут перевіряється більш глибоке розуміння змісту прочитаного, хоча завдання по суті таке ж, як і перше. Є шість невеликих текстів, кожен з яких є запитанням.  До них надаються вісім варіантів відповідей. Основна особливість цього завдання — достатньо складні та великі тексти.

Питання з 33 по 38 зроблені у формі заповнення пропусків. В тексті шість пропущених кусочків, до яких пропонують вісім речень, і саме їх потрібно підставити в пропуски. Лексика, яка буде використана в текстах може виявитися незнайомою. І знову не варто панікувати. Краще звернути увагу на знайомі й зрозумілі речення, і відразу приступити до них. А далі розібратися з незнайомими моментами.

Використання мови

Тут лише два завдання по 10 питань до кожного. В обидвох завданнях пропонується доповнити речення в наданих текстах словами з представлених варіантів. Перше завдання перевіряє знання ідіом і фразових дієслів, словосполучень та синонімів. Тут важливо робити вибір, відштовхуючись від значення слів, бо у варіантах відповіді дуже часто надаються слова-синоніми, і потрібно визначити один, який підходить за змістом.

В другому перевіряється знання граматики. Необхідно пам’ятати, що в цьому завданні повинні збігатися форми дієслів або ж необхідно поставити дієслово так, щоб вийшло стійке поєднання слів або фразове дієслово.

Письмо

Остання частина іспиту «Письмо» найчастіше найжахливіша для випускників. У повсякденному житті вкрай рідко доводиться писати повноцінний лист другові. На іспиті доведеться це зробити. Обсяг листа повинен складати не менше 100 слів, або не менше ніж 150 слів для тих, хто складає іспит на рівень В2 (для навчальних закладів з поглибленним вивченням англійської).

В описі завдання будуть три питання, на які потрібно надати відповідь у вигляді невеликого есе або звіту. Обов’язково надати розгорнуту відповідь на кожне питання, так як буде оцінюватися змістовне наповнення листа. Не варто забувати про лексику та граматику, адже оцінка за цю частину залежить і від того, наскільки правильно були використані граматичні структури, чи коректно написані слова, а також зв’язність тексту.

підготовка до зно з англійської з нуля

read also
Читай також

Пунктуація в англійській мові: все про розділові знаки

Правила підготовки до ЗНО з англійської

Підготовку до ЗНО з англійської мови варто розпочати заздалегідь.

Успішна підготовка до ЗНО з англійської мови включає такі кроки:

  • Оберіть вищий навчальний заклад для вступу та з’ясуйте прохідний бал з англійської мови. Можливо цей навчальний заклад має підготовчі курси до здачі ЗНО з англійської мови.
  • З’ясуйте ваш особистий рівень володіння англійською мовою. Це дозволить чітко спланувати скільки часу ви маєте витратити на підготовку до ЗНО з англійської, та яка методика саме у вашому випадку буде максимально результативною та доречною ( заняття у групі, заняття онлайн з репетитором, оффлайн заняття). Підготовка до ЗНО з англійської з нуля - вимагатиме зовсім іншого підходу та кількості часу порівняно із підготовкою школяра, який вчить англійську з першого класу. 
  • На офіційному сайті osvita.ua. обов’язково пройдіть тести попередніх років. На ньому доступна велика безкоштовна база тестів, які вже складали учні у 2009 - 2018 роках. В деяких з них додані коментарі викладачів. Краще за все розпочинати повторення з простих тем, переходячи до більш складних. це дозволить вам по-перше, одразу зрозуміти де ваші знання «на рівні», а які потрібно «підтягнути», а по-друге ви на практиці побачите як виглядають тести ЗНО з англійської мови, й у майбутньому почуватиметесь більш впевнено.
Підготовка до ЗНО з англійської обов’язково має бути комплексною!

Неможливо навчитися писати есе, не маючи гарного словникового запасу або не знаючи граматики. Тому важливо виконувати вправи почергово. Прочитати текст, потім потренувати граматику і прослухати подкаст — ідеально для такого заняття. Можна найняти репетитора, який допоможе логічно побудувати заняття і зробити їх ефективними. До того ж будь-яка підготовка потребує системності.

Краще займатися потрошки, якщо зовсім немає часу, але регулярно. Але, звичайно ж, чим більше часу і сил приділяти заняттям, тим краще.

Випускник може взяти стандартні приклади тестування з вже минулих іспитів чи обрати підготовку до ЗНО онлайн на зручному сайті, завантажити збірки тестів і проходити їх.

Таким чином реально потренувати всі необхідні навички. Граматику потрібно розбирати на теми. Якщо відчуваєте, що якась тема забулася або не зрозуміла — зупиніться на ній і присвятіть більше часу.

Періодично, приблизно раз на тиждень, пишіть один тест повністю, як у реальних обставинах на іспиті, аби розуміти, яка кількість часу піде на кожну з частин, скільки хвилин буде потрібно, щоби переписати все з чернетки та ще раз перевірити. Роблячи так, на іспиті ви не будете почувати себе дискомфортно і наб’єте руку на типових прикладах.

Розповсюджені помилки у підготовці до ЗНО з англійської мови і як їх уникнути

Успішність проходження іспиту безпосередньо залежить від навичок роботи з ЗНО завданнями і гарного знання мови. Однією з проблем є невміння розпізнавати ключові слова і фрази. Часто учень зациклюється на одній лексиці, намагається вивчити як умога більше слів. Але під час тесту близько 5% слів у завданні можуть виявитися невідомими і це призводить до розгубленості. В такому разі краще зосередитися на тих словах, які знайомі і зрозуміти зміст всього речення, ніж перекладати кожне слово окремо.

Найчастіше при поповненні словникового запасу вивчають тільки одне слово, не приділяючи уваги його синонімам. Від знання лишень одного слова і не знання його синонімів, може постраждати письмова частина. У такому випадку одне і теж саме слово може повторюватися декілько разів у есе, що вплине на бали.

Також не варто відкладати підготовку на довго. Якщо у вас початковий рівень знань — знайдіть курси підготовки до іспиту завчасно. Та якщо рівень володіння мовою вже достатньо непоганий, можна скористатися і експрес підготовкою до ЗНО з англійської мови, що допоможе освіжити знання і набути нові.

швидка підготовка до зно з англійської

Лайфхаки підготовки до ЗНО з англійської

Настав час поговорити про те, що може допомогти випускникові вдало скласти тести ЗНО з англійської мови – ЛАЙФХАКИ! Оскільки ЗНО з англійської складається з декількох частин (аудіювання, письмо, читання, використання мови), тому й лайфхаки ми поділили відповідним чином.

Як швидко підготуватися до ЗНО з англійської мови, зображення 5

Аудіювання:
  • Щоб легше сприйняти нову інформацію на слух та надати правильно відповідь, попередньо до прослуховування продивіться питання та варіанти запропонованих відповідей. 
  • Сфокусуйтесь на ключовому слові

Під час ЗНО з англійської 2019 року, було наступне питання:

Що із завдань виявилось the most difficult (найскладнішим). Це і є те саме key word. Під час аудіювання озвучені три відповіді (ви маєте обрати одну) – the most difficult.

Which of the tasks was the most difficult for the speaker?
A) buying all the ingredients
B) cooking the fish properly
C) cleaning up the mess

  • Не поспішайте. Не завжди перша відповідь, яку ви обрали як 100% вірною є такою. Під час бесіди відповідь може змінитися.

– I would like a single room with sea view. – Я б хотів номер на одного з видом на море.
– Ok, there is great room on the 3rd floor. – Ок, у нас є відмінний номер на 3 поверсі.
– You know, I changed my mind. I’d like a double room. – Знаєте, я передумав. Я хочу номер на двох.

  • Використовуйте синоніми. Іноді випускники під час складення ЗНО з англійської намагаються дати відповідь використовуючи слово, що почули.
Почули lake, обрали відповідь із словом lake. Коли насправді мова йшла про зовсім інше, й правильно відповідь “near the water”.
  • Слухайте та одразу відповідайте. Під час аудіювання ставитимуть запитання пов’язані із датами, деталями, нюансами, історичними подіями. Навіть, двічі прослухавши історію, важко пригадати такі подробиці. Щоб нічого не пропустити, намагайтесь одразу давати відповіді на питання. По-перше, не доведеться запам’ятовувати зайву інформацію. По-друге, ви матимете змогу перевірити себе ще раз при повторному прослуховуванні.
Уявіть, що ви слухаєте історію про театр. Коли його було побудовано, скільки поверхів, скільки вікон було пошкоджено під час другої світової війни… Зафіксувавши відповіді одразу, ви мінімізуєте ризик із-за хвилювання щось упустити
Письмо:

Ми вже розповідали про те, що це завдання покликано розкрити наскільки добре випускник володіє англійською мовою. Для того, щоб здати цей тест ЗНО на максимальну кількість балів вкрай важливо показати знання лексики, правопису, граматики, вміння будувати речення, висловлювати думки.

Випускник писатиме не тільки листи – другу, родичам, а й в офіційні  установи – лист до журналу, лист менеджерові компанії, лист на телебачення. Для того, щоб написати подібний лист вдало, звертаємо вашу увагу на наступні лайфхаки:

Як швидко підготуватися до ЗНО з англійської мови, зображення 6

  • Вивчить та використовуйте загальноприйняті фрази для формальних та неформальних листів.

Dear John, Best wishes, Anna.

Dear Sir / Madam + Yours faithfully 

Dear Mr.Smith + Yours sincerely (якщо ім’я відоме)

I want to express my strong dissatisfaction with… – Я хочу висловити своє сильне невдоволення….

I am writing to apply for the position of… – Я пишу щоб подати заявку на посаду…

I would appreciate it if you could… – Я був би вдячний якби Ви могли….

  • Вчимо нові слова, й застосовуємо на практиці.
Замініть “I like” (мені подобається), “very good” (дуже добре), “but” (але) на “I am into” (я захоплююся), “amazing” (чудовий), “however” (проте).
  • Напишіть есе (чи лист), підкресліть слова, які більш за все використовуєте, а потім замініть їх синонімами
  • Користуйтеся linking words
In my opinion – на мою думку
Unfortunately – на жаль
Moreover – більш того
To sum up – підсумуємо
Although – хоча

Ще трохи прикладів написання листів:

Як швидко підготуватися до ЗНО з англійської мови, зображення 7

Як швидко підготуватися до ЗНО з англійської мови, зображення 8

Читання:
  • Коли підбираєте заголовок до тексту пам’ятайте:

Спершу прочитайте запропоновані заголовки, а далі сам текст.

Зазвичай відповідь ховається у словах синонімах, а не у схожий словах.

У випадку, коли ви не впевнені, який варіант обрати – напишіть обидва. З часом викреслити зайвий, коли побачите, що він підходить до іншого тексту.

  • Не поспішайте та зосередьтесь. Один абзац – одне питання. Перший абзац – перше питання, другий абзац – друге й т.п. Відмічайте деталі – це завдання вимагає від випускника точності та зосередженості.
  • Іноді невірні відповіді містять такі слова як й у тексті.
Чи точно будівлю театру було зруйновано під час другої світової війни? Так, в тексті вона згадувалася, але причиною руйнування була пожежа відразу після її закінчення.
  • Знання граматики стане в пригоді, коли випускник має завершити початок запропонованого речення, й начеб то по змісту підходять обидва варіанти. Тоді важливо звернути увагу на те, яка з  кінцівок граматично доречніше пасує до першої частини речення
Використання мови:
Як швидко підготуватися до ЗНО з англійської мови, зображення 9

Як й попередні лайфхаки – вони максимально прості, коли їх постійно практикують!

  • Підготовка до ЗНО з англійської вимагає від випускника створення навколо себе англомовного середовища. Музика - англійською мовою, фільми - англійською мовою, подкасти, передачі, блоги – все дивимось, читаємо, слухаємо англійською мовою. Звертайте увагу на сталі вислови, фразу, ідіоми. Це дозволить «відчути серцебиття мови», та суттєво спростить здачу тесту ЗНО з англійської.
  • Виконуючи завдання обирайте те, що стоїть до та після пропуску. Наприклад on після пробілу дає зрозуміти, що вірне слово depend, а не trust.
read also
Читай також

ТОП 45 приказок англійською мовою

Сучасні інструменти та матеріали для підготовки до ЗНО 2023 з англійської

Звертаємо вашу увагу на те, що на офіційному сайті Osvita можна ретельно ознайомитися із програмою ЗНО з англійської мови 2023. Зазвичай багато помилок робиться із-за емоційного напруження школярів. Тому чим більше інформації випускники матимуть про тести ЗНО з англійської мови, тим легше буде як підготовка до них, так й самопочуття під час здачі.  

Існує багато способів ефективно підготуватися до любого іспиту. Крім підручників вітчизняних і британських видавництв, таких як Pearson або Longman, можна використовувати різні сайти з подкастами, дивитись улюблені фільми в оригіналі й слухати аудіокниги.

Один з популярних сайтів — TED Talks. Тут зібрані приголомшливі лекції від ведучих професіоналів в різних галузях науки, менеджменту тощо.

Від подкастів BBC Learning English також буде результат. Тут є можливість послухати живу британську вимову. Це буде величезним плюсом у поповненні словникового запасу і відмінним тренуванням сприйняття англійського мовлення на слух.

Щоб отримати і запам’ятати більше англійських слів, використовуйте мобільні додатки, такі як ED Words. Також снують додатки, де роз’яснюється граматика і надаються завдання по поточній темі і даються тести, щоб потренувати неправильні дієслова.

Або ж можна записатися на курси підготовки до ЗНО з англійської мови онлайн і проходити заняття з репетитором вдома.

Найголовніше у підготовці — менше хвилюватися, не забувати бути уважними. Дуже часто помилка з’являється через банальну неуважність. Прикладати максимум зусиль і часу, оточити себе англомовною літературою, адже результат тестування багато в чому залежить від старань самого студента.

Бажаємо кожному школяру старших класів наснаги в підготовці до ЗНО з англійської, віри в себе та свої сили! При потребі, досвідчені викладачі нашої онлайн школи завжди готові прийти на допомогу, розробити індивідуальний план підготовки та провести необхідну кількість онлайн занять для успішної здачі тестів ЗНО з англійської.

Тримає за вас кулачки! Сподіваємося, що кожен з вас вступить до омріяного вищого навчального закладу!

Нехай щастить!
Велика та дружня родина Englishdom