Для коректної роботи сайту в вашем браузере мають бути включені файли Сookie

Ми цінуємо вашу думку. Залишіть відгук про те, як відбувається навчання.

credit card У тебе залишилася незавершена покупка: занять з 
дивитися

Вітаємо! Ми онлайн школа англійської мови Englishdom!

Ми гарантуємо унікальний підхід до навчання ваших співробітників:

👩‍💻

1100+ тічерів Englishdom надихають на досягнення поставленої мети. Викладач підбирається відповідно до специфіки бізнесу

🤓

24h доступ до екосистеми освітніх продуктів: матеріалів уроку, домашнього завдання, словникового тренажера, розмовних клубів

📱

За компанією закріплюється персональний менеджер. Доступ до 20+ курсів для самостійного навчання

30 січня 2023
9 хв. читати

Гейміфікація як засіб підвищення мотивації

Немає часу читати? Збережи в

Зміст статті:

notebook image

Перевір свій рівень англійської

Це безкоштовний комплексний тест, який допоможе визначити твій рівень володіння мовою за всіма параметрами:

  • Граматика
  • Словниковий запас
  • Читання
  • Сприйняття мови на слух

🕣 🇬🇧 Тест триватиме до 15 хв

Для поліпшення продуктивності і, як наслідок, підвищення доходів HR-и вигадують різні способи як матеріальної, так і нематеріальної мотивації. До останньої можна віднести гейміфікацію. Ігрові методики сприяють згуртуванню співробітників, збільшують ефективність роботи, підвищують її продуктивність.

Напевно, кожен спостерігав таку ситуацію, коли робочий процес йде злагоджено і гладко, але якось не так. Немає динаміки, азарту, іскри, драйву, якихось емоцій, які дають змогу пишатися собою ще більше.

Один із вірних способів відчути себе бадьоріше - це гейміфікація. Особливо вона підходить для колективів, де працює багато людей, для яких геймінг становить значну частину життя і міцно вкоренився в ньому.

Не варто плутати гейміфікацію та гру. Це абсолютно різні поняття. Гра передбачає просування до мети в ігровому контексті. У гейміфікації ж має значення процес у реальному часі, до якого може належати сервіс, продаж, навчання, ЗСЖ, корпоративна культура і багато іншого.

На жаль, гейміфікація в бізнесі не працюватиме, якщо компанія виконує свої матеріальні зобов'язання на низькому рівні. Це і зрозуміло. Персонал буде зайнятий виживанням, а не розвагою. Базові потреби мають задовольнятися у першу чергу.

Варто розібратися, як зробити гейміфікацію правильною, спрямувавши її в потрібне русло.

 

Добрі наміри

Гейміфікація в HR покликана долати робочу буденність, яка знижує мотиваційні інтереси персоналу. Серед основних видів варто відзначити:

  • інтерактиви, проведені в онлайн або офлайн форматі
  • квести
  • змагання
  • рейтинги
  • ачівки
  • багато іншого

Рівень складності може варіюватися від складання літачків до серйозних комплексів, що мають математичні моделі та складні архітектурні рішення. Фантазія може бути безмежною. Головне - зробити робочий процес різноманітнішим, додати в повсякденні завдання ігрові елементи. При цьому у співробітників обов'язково підніметься настрій і продуктивність.

Статистика доводить, що при використанні гейміфікації активна залученість у робочий процес може збільшитися на 50%. І великі світові компанії цим активно користуються.

Читай також

Твір My family англійською з перекладом

Найцікавіші та наймасштабніші проекти з гейміфікації

Відкриття свого готелю

За деякий час до відкриття чергового готелю рекрутери компанії Marriott пропонують кандидатам на посаду менеджерів пограти в однойменну міні-гру. Претендентам потрібно стати власником віртуального ресторану або готелю, оснастивши його необхідним обладнанням, підібрати персонал, організувати робочий процес. Поки кандидат показує свої здібності, керівництво компанії має можливість вибрати найкращого.

Навчання із захопленням

Для деяких компаній важливе значення має гарантування безпеки. Вивчення правил на паперових носіях нудне і неефективне, і часто має формальний характер. Так, наприклад, у Walmart було розроблено платформу, на якій співробітники в ігровій формі могли вивчити безпеку. Ті, хто досягав найкращих результатів, отримували бонусні бали, які можна було обміняти на бонуси нематеріального характеру. Така практика призвела до того, що рівень залученості досяг 90%, а кількість екстрених ситуацій зменшилася на 55%.

Найкращий продавець

Компанією SAP серед співробітників було запроваджено спеціальний застосунок, який являв собою гру-симулятор з комунікації з клієнтурою. Необхідно було спілкуватися з віртуальним клієнтом, продавати продукти, розповідаючи про їхні переваги. Найкращих гравців заохочували спеціальними бейджами і значками. Гра була придумана з метою підвищення професійного рівня знань персоналу про продукти.

Гідне майбутнє через гейміфікацію

Достатня кількість корисних ігрових кейсів призначена саме для HR-менеджерів і рекрутерів.

Так, компанія Cisco пропонує одразу кілька гейміфікованих програм. Одні з них спрямовані на навчання та розвиток, а інші - на вдосконалення вже наявних професійних навичок.

Пізніше в Cisco було запроваджено три ступені підтвердження відповідності якісних характеристик, які визначали, наскільки знання засвоїлися повно і якісно. Завдання, які були виконані на високому рівні, оцінювалися спеціальними значками.

Адаптація до нової роботи

Компанія Deloitte потурбувалася про процес адаптації новачків на новому робочому місці. Цей процес теж був гейміфікований. Гра має наступний формат. HR і рекрутери об'єднуються в команди. Онлайн навчання відбувається за такими напрямами, як етика, конфіденційність, компенсації та багато іншого. Постійне контактування змінюється тестуванням, яке передбачає колегіальний вибір однієї правильної відповіді з декількох варіантів.

Завдяки такій методиці новачки не тільки вивчають механізм робочого процесу, а й вчаться плідної взаємодії з найпершого робочого дня.

А для того, щоб знайомство з колективом пройшло найкомфортніше, було розроблено відео-подорож, яка дасть змогу новим співробітникам познайомитися з філіями компанії по всьому світу. Тур починається прямо з аеропорту обраного міста і веде в місцевий віртуальний офіс Deloitte.

Разом із незнайомцями

Британська компанія Phoenix Software придумала свою програму, досить нестандартну і креативну. Вони збирають новачків і діючих співробітників у кімнаті на шістдесят хвилин і пропонують спільно взяти участь у квесті. Поки команда розв'язує логічні задачі, вони знайомляться, спілкуються, знайомляться один з одним краще. Якщо випробування пройдено успішно, з'являється можливість продовжити гру, але вже в онлайн форматі через внутрішній застосунок компанії. Такий підхід є яскравим прикладом гейміфікації, яка розпочалася офлайн.

У пошуку зірок

У компанії Вектор гра "Ключова дія" дала змогу не тільки підвищити мотиваційну поведінку персоналу, а й визначити людей, які мали нестандартне мислення і в майбутньому могли б обійняти керівні посади.

За грою кожен співробітник може запропонувати варіант роботи, яка призведе, на його думку, до зростання показників одного з клієнтів. У разі згоди керівництва з пропозицією, співробітник отримує певну кількість балів. Їхня кількість впливає на розмір заробітної плати, щомісячної премії та отримання інших приємних бонусів.

Статистичні дані показали, що завдяки такій грі, результативність роботи персоналу підвищилася на 65%.

На благо лінгвістиці

Для якісного виконання певного виду робіт, співробітники деяких компаній зобов'язані володіти англійською мовою. У деяких випадках знання її на рівні відмінника буде недостатнім. Спеціальна термінологія не викладається в навчальних закладах.

Для поліпшення якості володіння англійською мовою корпорація Microsoft створила і впровадила гру Language Quality (якість мови). Мета - перевірка екранів на наявність помилок. Боротьба за бали та бонуси стала захопливим заняттям, а вдосконалення рівня мови стало додатковим приємним бонусом.

Зрозуміло, що роботодавець навряд чи захоче чекати, поки співробітник стане фахівцем у професійній англійській термінології. Адже контракти та договори потрібно підписувати вже зараз. Тому відповідальний фахівець має постійно розвиватися та вдосконалюватися.

На допомогу прийдуть курси з вивчення англійської мови. Компанія Englishdom пропонує заняття за такими напрямами:

  • продажі
  • юридична справа
  • IT
  • адміністрування бізнес-проектів
  • медицина
  • фінанси

Учні можуть не тільки обрати напрямок, а їх може бути кілька, а й зручний час проведення онлайн-занять. Викладачі школи проходять серйозний відбір, перш ніж приступити до роботи. Вони досконало володіють мовою, для деяких з них англійська є рідною.

Протягом п'ятдесяти хвилин двічі-тричі на тиждень індивідуальних занять учень вивчатиме спеціальну термінологію і надалі зможе вести переговори, підписувати контракти, орієнтуватися у всіх тонкощах бізнесу.

В якості помічника кожному студенту надається електронний підручник. А завдяки мобільному додатку, можна виконувати домашні завдання та коригувати розклад уроків.

Наприкінці навчання на курсах Englishdom кожному учню буде видано сертифікат, оформлений за всіма міжнародними стандартами.

Як довго?

Насправді точної відповіді на запитання, скільки може тривати проєкт гейміфікації - немає. Усе залежить від поставлених завдань. Єдине, що можна сказати, так це те, що тривати програма повинна не менше трьох місяців. Коротший термін не дасть змоги домогтися необхідних результатів. А тривалість понад дванадцять місяців може втомити персонал. Найкраще дотримуватися такої схеми і через кожні півроку влаштовувати перерву в три місяці.

Є приклади, коли проекти тривають кілька років. Як правило, вони мають складну структуру і спрямовані на досягнення надцілей. А в деяких випадках проекти стають невід'ємною частиною корпоративної культури.

Тільки найкраще

Багато компаній дедалі більше схиляються до висновку, що горезвісні чай і булочки давно перестали бути надто привабливими в очах покоління Y і Z, які виросли й розвивалися в епоху високих технологій і вже не можуть без нього, відчуваючи бажання грати й вигравати, отримуючи за це визнання і подяку.

Звичайно ж, матеріальне стимулювання теж залишається затребуваним і може бути застосоване скрізь, де є можливість використання солідного бюджету. А ось гейміфікація не вимагає значних витрат, залучаючи при цьому до процесу абсолютно кожного, роблячи роботу більш мотивуючою, продуктивною і захопливою.

Читай також

Тест на рівень англійської A1

Тест з англійської мови "Business Expressions"

Структура тесту

У цьому тесті 10 запитань. Структура по всіх питаннях однакова. Вам пропонується запитання і 3 варіанти відповіді на нього. Вам потрібно обрати правильний варіант із запропонованих. Правильний варіант завжди один, або варіант "не знаю". Цей варіант ми додали для прозорості тесту, щоб ви не грали в вгадування. Отже, якщо ви не знаєте відповіді, позначайте варіант "не знаю".

Пройдіть тест і дізнайтеся, чи достатньо добре ви знайомі з бізнес-висловами англійською мовою.

Let’s get started!

136

Результати тесту

0 - 4 правильні відповіді: Потрібно ще трохи попрацювати над знанням бізнес-термінології та повторити тест.

5 - 7 правильних відповідей: Ви кілька разів помилилися, але з бізнес виразами англійською знайомі досить добре.

8 - 10 правильних відповідей: Вау! Ви добре знайомі з бізнес термінологією в англійській мові. Продовжуйте вивчення й успіх супроводжуватиме вас завжди.

А як вибудувати систему вивчення корпоративної англійської, щоб команда досягала нових звершень — дізнайтеся на консультації з нашими експертами.

Englishdom #надихаємовивчити