Для коректної роботи сайту в вашем браузере мають бути включені файли Сookie

Ми цінуємо вашу думку. Залишіть відгук про те, як відбувається навчання.

credit card У тебе залишилася незавершена покупка: занять з 
дивитися

Привіт! Ми – онлайн-школа англійської Englishdom

Ми пропонуємо 3 варіанти навчання:

👩‍💻

Індивідуальні онлайн-уроки з викладачем на нашій інтерактивній платформі ED Class

🤓

Самостійне вивчення англійської мови на нашому сайті в онлайн-тренажері

📱

Або навчання в мобільному додатку Ed Words, або на сучасній онлайн-платформі та у розмовних групових заняттях

5 квітня 2021
9 хв. читати

Як дитині не забути англійську за літо

Немає часу? Збережи в

Зміст статті:

Отже. Сьогодні в нас рубрика «англійська для дітей». Якось в блозі ми вже розглядали, як вчити англійську дитині й з якого віку починати. Та вивчити замало, адже повторення — мати навчання. Тому сьогодні розбираємо, як дитині повторювати англійську, щоби не забути пройдений матеріал.

Чому це важливо

Якщо ваша дитина не записана до репетитора, на спеціальні курси, розмовні клуби та так далі, велику частину матеріалу з англійської мови вона засвоює зі школи. Шкільна програма в нас побудована так, що одну тему на протязі року проходять один раз. Кілька уроків на вивчення, потім один-два на закріплення, і все. Після цього про неї пом'януть як мінімум через рік, якщо не пізніше.

А літні канікули — взагалі дуже страшна річ. Адже якщо на них не займатися, то можна дійсно багато забути.

Всього цього замало для ефективного запам’ятовування. Комусь з дітей інформація дається легше, комусь складніше, та в середньому для вивчення чогось нового потрібно більше повторень. Не тільки одразу після вивчення, а ще через кілька тижнів, місяців, і потім ще кілька раз побіжно на протязі року. Тому ви можете на основі шкільної програми моделювати дитині розширений курс з великою кількістю повторень. Як це зробити? Зараз розкажемо.

Читай також

Мультфільми англійською мовою для дітей

Крива забування

Підійдемо до питання з наукової точки зору. Вчені та психологи вже давно дослідили це питання. Німецький психолог Hermann Ebbinghaus побудував графік, який називається forgetting curve (крива забування). Ось як вона виглядає.

Одразу після освоєння інформації процент матеріалу, що зберігся стрімко падає донизу. Якщо його не зупинити, він так і забудеться. В пам’яті залишиться, в крайньому разі, 5-10%. Згодом після першого повторення процес забування уповільнюється. Після третього він іде ще повільніше, і так далі.

Важливо зазначити, що на графіку немає конкретних часових проміжків. Не можна сказати, що на третій день ви забудете рівно половину, наприклад. Адже, по-перше, це залежить від самого матеріалу. По-друге, від здібностей того, хто вивчає мову. У випадку з дітьми інформація буде вивітрюватися ще скоріше, бо їм складніше фокусувати увагу на чомусь одному.

Повертаючись до шкільної програми. Якщо ви займаєтесь з дитиною додатково, моделюйте план навчання так, щоби він перетинався з програмою. Або випереджав його, щоби вчити нову тему дома, а в школі повторювати її та укупі отримувати добрі оцінки, чи йшов незалежно від школи, але час від часу щоби з’являлися пройдені теми для повторення.

Так скільки ж повторень потрібно

Важливо не стільки кількість повторень, скільки їх періодичність. Ви можете поекспериментувати та скласти дитині план в залежності від її здібностей. Наприклад:

  1. Вивчити набір англійських слів.
  2. Повторити його наступного дня
  3. Повторити його ще через три дні
  4. Повторити через два тижні
  5. Повторити через місяць
  6. Повторити через кілька місяців для закріплення

Мозок намагається відсіювати потрібне від непотрібного. І його пріоритети можуть відрізнятися від ваших. Ви можете знати, що правило з граматики важливіше, ніж текст попсової пісні, але мозок так не думає. Адже правило ви прочитали один раз, а пісня постійно грає відусіль. Тому потрібно грати за його правилам і робити так, щоби правила (або нові слова) постійно траплялися вам знову і знову. До тих пір, доки вони не будуть відкладатися в довгостроковій пам’яті.

До речі, за таким принципом працює наш додаток ED Words. В ньому ви вносите слова на вивчення, а програма підкидає їх вам час від часу з потрібною періодичністю. Для дітей вона теж підійде. Детальніше про додаток можна прочитати тут.

Види повторень

Активне повторення — це означає заново пройти тему. Якщо ми, знову ж, говоримо про вивчення нових слів, ви маєте в голові або спеціальному онлайн-тренажері правильно підібрати переклад до кожного слова. Якщо це правило, ви маєте відновити його в голові, побудувати схему. Якщо якийсь текст, то переказати його. 

Пасивне повторення — означає швидко освіжити вивчений матеріал. До нього можна вдатися тоді, коли ви вже впевнені, що добре знаєте тему. Тоді ви (або ваша дитина) просто пробігаєте очима, побіжно відновлюючи загальну картину.

Систематизоване повторення — це коли ви вже вивчили кілька нових тем та хочете об’єднати їх. Наприклад, ви вивчили теми Past Simple, Present Perfect і Past Perfect. Ви їх знаєте окремо, та тепер можете повторити всі разом, щоби точніше розрізняти. Систематизоване повторення дуже корисне на будь-якому етапі. Воно не тільки групує матеріал, а й дозволяє краще запам’ятати кожну тему окремо.

Специфіка повторення мови для дитини

Все, що ми розказували вище, можна застосовувати як до дітей, так і до дорослих. Та тема статті все-таки «як не забути англійську дитині», тому нумо розбираймось з цим.

Мотивація

Це взагалі початок початків. Доки дитина не мотивована в належній мірі, вона не буде вкладатися навіть наполовину від свого потенціалу. Мотивація повинна бути доступною та зрозумілою.

Наприклад, «отримати гарну оцінку» — зазвичай дитині не так цікаво. А ось з’їздити за кордон, куди вона мріє, цілком. Можна донести їй, що не можна їхати за кордон без знання мови, і коли вона вивчить її в належній мірі, ви відразу зможете купити квитки. Або це може бути щось просте, наприклад, дуже цікавий мультик, який виходить тільки англійською. Ви, як батьки, можете самі час від часу його дивитись, щоби підігрівати цікавість дитини.

Враження

Ми краще за все запам’ятовуємо те, що зв’язано з емоціями. До дітей це відноситься в ще більшому ступені. Якщо навчання буде інтерактивним, то і згадувати вивчений матеріал в майбутньому буде простіше. Так, ви не можете вплинути на те, як проходять уроки в школі, та якщо ви займаєтесь з дитиною додатково, нехай це буде чимось заманливим.

Асоціації

Подавайте інформацію в цікавому вигляді, щоби її було простіше запам’ятати. Використовуйте асоціації. Одні англійські слова можуть бути схожі на інші за звучанням. Наприклад, синій колір (blue) трохи схожий за звучанням на ім’я феї Блум з вінкс, яка якраз носить синє плаття. Приклад добре спрацює, якщо дитина дивиться цей мультик. А які асоціації для свого чада можете придумати ви — залежить від вашого креативу.

Вивчення англійської літом

На протязі навчального року англійська як ніяк буває кілька разів на тиждень. І навіть якщо прогрес в навчанні буде дуже повільним, він все одно буде. Інша справа — літом. Цілих три місяці відпочинку, вільні від уроків, в тому числі від уроків іноземної мови. І щоби дитина за цей час не втратила напрацьовані навички, є кілька варіантів.

Додаткові мовні курси. Якщо вже ранком та вдень звільнилося стільки часу, то яке б насичене позашкільне життя не було в дитини, можна виділити час на 3-5 уроків англійської в тиждень. Розмовних курсів, шкіл англійської мови, та й просто репетиторів вистачає навіть в невеликих містах. Плюс можна розглядати це як додаткову підготовку до школи. Завдання на літо допоможе мигцем згадати вивчений матеріал, а курси англійської мови літом — вивчити теми наперед, щоби в школі було простіше.

Мовний табір. Це один з різновидів дитячих таборів, куди можна відправити школяра на кілька тижнів або навіть на кілька місяців. Зазвичай в такі табори запрошують носіїв мови, а у вільний від відпочинку час займаються англійською та вивчають інші цікаві речі (в залежності від організації). Якщо у вас є така можливість, англійську літом можна вчити навіть за кордоном. Та нерідко в таких таборах є вікове обмеження для іноземців. Дитину до 14 років навряд чи візьмуть, та і для неї самої це буде стрес. А ось старшокласника — цілком.

Онлайн навчання англійській літом. Звичайно, займатися мовою можна самостійно дома при наявності у дитини належної мотивації. Адже ми вже про це писали, пам’ятаєте? Якщо така мотивація є, то це відмінний варіант. В EnglishDom є навіть спеціальні курси: Англійська для дітей, Elementary для підлітків, Pre-Intermediate для підлітків та відповідно Intermediate теж для них. Записатися на перше безкоштовне заняття на любий з курсів можна тут.

Читай також

Дорожні знаки англійською в США та Великій Британії

Висновок

Якщо ми вже говоримо про повторення, освіжімо основні тези статті.

  1. Без регулярного повторення будь-який матеріал забувається за непотрібністю.
  2. Чим більше разів ви повторили матеріал, тим надовше він збережеться в пам’яті.
  3. Дітям треба повторювати вивчене частіше, адже їм складніше довго зберігати інформацію, яка не застосовується на практиці.
  4. Займаючись з дитиною, можна придумувати асоціації та робити уроки яскравішими, так тема краще відкладеться в пам’яті.
  5. Англійською можна і потрібно займатися літом, і для цього є чимало способів.

Важливо створити цікавий та ефективний план вивчення англійської мови для дітей протягом літніх канікул. Спробуйте включити в їхню програму цікаві відеоуроки, ігри та комунікацію з англомовними друзями. Англійська онлайн – зручний і невичерпний ресурс для досягнення цілей та розвитку особистості.

На цьому все. Дякуємо, що дочитали статтю до кінця.

Englishdom #надихаємовивчити