Для коректної роботи сайту в вашем браузере мають бути включені файли Сookie

Ми цінуємо вашу думку. Залишіть відгук про те, як відбувається навчання.

credit card У тебе залишилася незавершена покупка: занять з 
дивитися

Привіт! Ми – онлайн-школа англійської Englishdom

Ми пропонуємо 3 варіанти навчання:

👩‍💻

Індивідуальні онлайн-уроки з викладачем на нашій інтерактивній платформі ED Class

🤓

Самостійне вивчення англійської мови на нашому сайті в онлайн-тренажері

📱

Або навчання в мобільному додатку Ed Words, або на сучасній онлайн-платформі та у розмовних групових заняттях

1 квітня 2021
8 хв. читати

Як правильно вести словник англійської мови

Немає часу? Збережи в

Зміст статті:

Отже, для початку, давайте розберемося - навіщо нам вести словник. Адже переклад будь-якого нового для нас слова можна знайти в інтернеті. Чи згодні, але поки автоперекладачем не навчилися переймати образ мислення. Тим більше інтернет перекладачі часто дають пряме значення слова, а в тексті значення може змінюватися в залежності від сусідніх слів. Тому не варто чекати від них адекватного перекладу. Наприклад:

Капуста цвітна — cabbage colo 
Прохання не турбувати — please do not worry

Навіть якщо переклад був логічним є ризик що, подивившись на переклад один раз ми ризикуємо забути її через п'ять хвилин. 

Психологи довели, що ми втрачаємо до п'ятдесяти відсотків одержуваної інформації, якщо її не закріплювати в перший тиждень після отримання. А ось якщо проговорити і прописати його ми активуємо механічну пам'ять, що полегшує засвоєння нових знань. 

Ваш словничок повинен стати для вас підручником, за яким ви будете вивчати нові слова, словосполучення і вирази. Це допоможе грамотно організувати вашу роботу з лексичним запасом. Намагайтеся повторити те, що було на минулому занятті, перед початком нового уроку, щоб запам'ятовувати максимум отриманої інформації. Сподіваємося, це переконало вас, що ведення словника необхідно кожному, хто хоче мати багатий словниковий запас і грамотно використовувати отримані знання на практиці.

Як підібрати зошит 

Перше, забудьте про те, чому вас учили в школі. Кожен пам'ятає ці розлінованих на три частини зошити - слово, транскрипція і переклад. Адже, правда слова з різних тем і частин мови були розкидані по всьому словнику. Пошук потрібної вас слова займе купу часу, що зробить процес навчання непродуктивні. Він допомагає тільки людям з фотографічною пам'яттю, а для інших - це просто безладний набір слів для зубріння. Розвинути грамотну мову або складати граматичні пропозиції він вам не допоможе. Тому цей метод визнаний неефективним і ми не рекомендуємо його.

Краще буде придбати зошит або блокнот з чистими сторінками в клітинку. Розмір словника повинен бути невеликим для того, щоб його легко можна було взяти з собою. Можна зустріти нові слова всюди: на прогулянці, в кафе і навіть в спортзалі. Головне, щоб ви могли скористатися своїм помічником в будь-якому місці і в будь-який час. Якщо не можете згадати якесь слово, але пам'ятайте, що точно записували його в словник, буде набагато ефективніше відшукати в записах, ніж заново гуглити. До всього іншого, сам процес запам'ятовування проходить продуктивніше, якщо ви особисто виводите слова в зошити, а не набираєте його за допомогою клавіатури.

Але навіть такий спосіб йде в минуле. Найефективніший спосіб додавати нові слова на вивчення — зберігати їх персональному словнику в додатку. У нас є додаток ED Words, в якому до нових словами автоматично завантажується картинка, озвучка і транскрипція. Завантажте на Android або на iPhone.

Читай також

Англійська мова для психологів

Ефективні способи ведення словника 

Є два надійних способу ведення словника для продуктивного вивчення англійської мови. Тематичний і словник виразів. Ми пропонуємо вам спробувати кожен з них і вибрати для себе більш зручний або скористатися обома способами. Важливо не просто записувати в нього нові слова і фрази, а активно користуватися словником при навчанні, щоб не згаяти час на безглузде базгранина. Як щодо транскрипції, запитаєте ви. Звичайно, транскрипцію слів теж бажано записувати, але візьміть за правило записувати її тільки до тих слів, у вимові яких ви не впевнені. Важливо навчитися читати по англійськи без допомоги додаткових коштів.

Тематичний

Найчастіше убогий словниковий запас гальмує розвиток розмовної мови і вселяє невпевненість у власних знаннях. Щоб не допустити цього ми пропонуємо вивчати лексику тематично. Наприклад вам захотілося поговорити про погоду. Заводимо сторінку "The weather" і вписуємо туди все що відноситься до цієї теми: sunny wind, snowfall тощо. Або заходимо в усі той же додаток ED Words і зберігаємо слова готовими наборами.

У паперовому словнику бажано залишати досить вільного місця на сторінці, щоб можна було розширити інформацію до цієї теми пізніше. Наприклад, якщо ви записуєте слово "собака", ви також можете записати значення однокореневих слів або синонімів hound, pooch, dog-fancier і так далі. Можна також додати якусь повну пропозицію з використанням цього слова.

Ми б порадили також фіксувати частина мови (тобто дієслово, іменник). Деякі слова одночасно є декількома частинами мови. Наприклад, dance (танець або танцювати). При бажанні прикріпіть картинку позначає тематичне значення (можна намалювати або наклеїти роздрукований варіант). Це активує образну пам'ять і допоможе в пошуку потрібної тематики при користуванні словником.

Читайте також: Як вчити англійські слова

Також для зручності бажано використовувати маркери для виділення, наприклад, синонімів і антонімів. Синоніми - зеленим, а антоніми - червоним кольором, хоча можете вибрати свої кольори. Головне, щоб вам було зручно орієнтуватися в своєму словничок. Останнім часом такий метод ведення словника став дуже популярний серед студентів і визнаний ефективним способом навчання іноземної мови.

Не забувайте повторювати вивчений лексикон. Навіть якщо ви впевнені, що знаєте достатньо слів по темі «Продукти», краще повернутися до них через кілька тижнів і перевірити себе (а може і додати що то). Якщо говорити мовою народної мудрості, повторення, так би мовити - мать учения. А кажучи науковою мовою, розподілені повторення вважаються самим ефективною методикою запам'ятовування нової лексики.

Словник виразів і фраз 

Важливо не просто збільшувати свій словниковий запас іноземних слів, а й закріпити вміння правильно поєднувати їх у реченнях для подальшого використання в розмовній мові. 

Порядок слів в українській пропозиції відрізняється: на початку речення найчастіше стоять другорядні члени (обставини часу і місця), а після йде присудок і лише в кінці може розташуватися підлягає. В англійській мові для кожного члена пропозиції є своє певне місце і по іншому бути не може. Щоб уникнути конфузів при розмові або написанні листа рекомендується завести власний так званий англо-український розмовник.

Для цього ми пропонуємо вашій увазі інший спосіб вести словник - це записувати лексику блоками, тобто стійкими фразами або пропозиціями. Такий спосіб також добре підійде тим, кому подобається добувати нову лексику з фільмів і книг. І відповідно допоможе вам спілкуватися в подорожах або при написанні e-mail. Словник виразів і фраз додасть впевненості людям, які соромляться використовувати англійську мову на практиці через невпевненість в своїх знаннях граматики. І, звичайно, набагато легше буде тренувати вашу розмовну мову, якщо ви вчите мову відразу фразами, а не окремими словами.

Як настрій?

  • How are you?
  • How’s it going?
  • How’s everything with you?
  • What’s up?
  • How you doing?

Мені подобається музика

  • I like music
  • I love music
  • I enjoy music

Після ви розширите свої знання до більш витончених літературних виразів. Це додасть вашої мови насиченості і зробить багатшою на образи при живому спілкуванні з іноземцями. 

Вигадуйте і записуйте пропозиції з тими словосполученнями, які ви виписали. Краще складати приклади з власного життя - фрази, які ви часто використовуєте в побуті. Ось, для прикладу проста схема:

I have got one (nose, mouth, head) — I have got just one nose on my face.
Sorry, can you (help me, show me, tell me) — Sorry, can you help me find a keys.

Остання порада 

Для більш ефективного вивчення англійської мови ми рекомендуємо вести обидва варіанти словників, краще в окремих зошитах. Тематичний урізноманітнює ваш лексикон, а розмовна допоможе правильній постановці слів у реченні і застосовувати стійкі словосполучення не замислюючись. 

Можна для кращого сприйняття зробити мобільний словник з стікерів і розвісити його по всьому будинку. Коли ви будете дивитися на предмет і автоматично читати його значення на англійській мові ви швидше його запам'ятайте. 

Хоча, за великим рахунком немає строгих правил того, як правильно вести свій словник. Ви можете дотримуватися наших рекомендацій або придумаєте для себе більш зручне рішення.

Але все ж дотримуйтеся головного: ніколи не записуйте слова окремо (ви заплутаєтеся в своєму зошиті) і пишіть завершення приклади, які відносяться до вашого образу життя, ваших звичних дій і спогадів. Ви зможете користуватися англійською мовою, як рідною, і що важливо думати на ньому. 

Хороший словниковий запас і правильна граматика допоможе вам вільно і грамотно розмовляти, читати і писати англійською мовою.

Обирайте курси англійської мови онлайн від Englishdom. Вивчайте англійську, коли зручно, як хочете, де завгодно! Наша програма дозволяє гнучко пристосовувати навчання до вашого графіку і робить опанування мови легким та доступним.

Велика та дружня родина Englishdom