Для коректної роботи сайту в вашем браузере мають бути включені файли Сookie

Ми цінуємо вашу думку. Залишіть відгук про те, як відбувається навчання.

credit card У тебе залишилася незавершена покупка: занять з 
дивитися

Привіт! Ми – онлайн-школа англійської Englishdom

Ми пропонуємо 3 варіанти навчання:

👩‍💻

Індивідуальні онлайн-уроки з викладачем на нашій інтерактивній платформі ED Class

🤓

Самостійне вивчення англійської мови на нашому сайті в онлайн-тренажері

📱

Або навчання в мобільному додатку Ed Words, або на сучасній онлайн-платформі та у розмовних групових заняттях

14 квітня 2021
12 хв. читати

Як писати числа в англійській мові

Немає часу? Збережи в

Зміст статті:

Ні дня не обходиться без вживання цифр. Дізнатися, котра година; записати номер телефону ділового партнера або вподобаної дівчини; продиктувати адресу доставки для суші або піци — всюди буде потрібно знання числа англійською. Як і в українській мові, британська лексика має свої особливості в залежності від сфери вживання. Давайте ж розглянемо їх.

Написання чисел словами 

Багато з болем згадують шкільні уроки української мови по темі «Числівник». Скільки там було правил, винятків і застережень! Як складно схилялися числівники. Але англійські цифри, як і багато інших аспектів, значно простіше.

Пройдіть тему в онлайн тренажері: 

Числівники 
Обчислювальна математика

Спочатку потрібно запам'ятати 13 базових числівників:

нуль - zero або nought 
один - one 
два - two 
три - three 
чотири - four 
п'ять - five 
шість - six 
сім - seven 
вісім - eight 
дев'ять - nine 
десять - ten 
одинадцять - eleven 
дванадцять - twelve

Найімовірніше, ці слова знайомі всім, так як часто використовуються в популярних піснях, а також є частиною шкільної програми з англійської мови.

Щоб продовжити рахунок по-англійськи, знадобиться всього два суфікса: -teen і -ty, які прикріплюються до кореня одного з 13 основних числівників. Teen використовується для цифр від 13 до 19. Для утворення десяток (двадцять, тридцять, сорок і т.д.) використовується суфікс -ty.

Наприклад, для написання цифри 13 ми беремо корінь з цифри three -thir і додаємо до нього суфікс -teen — thirteen. А для того, щоб сказати по-англійськи 30 знадобиться той же корінь thir, але вже суфікс десяток -ty — thirty.

На слух суфікси -teen і -ty дуже схожі, тому виникає плутанина. Але є хитра підказка, яка раз і назавжди допоможе розставити все на свої місця. Згадайте, хто такі teenagers? І знову простий англійський дає підказку на всі часи age — вік, teen — суфікс числівників «перехідного» віку — з 13 до 19. Для решти чисел по-англійськи знадобиться суфікс -ty. Сподіваємося, ця виверт назавжди допоможе розібратися з плутаниною між тим, як буде 17 по-англійськи — seventeen або seventy. Згадуємо про тінейджерів — і вуаля!

Для використання в будь-якій сфері мовного спілкування, потрібно запам'ятати всього 2 моменти: існує два види або класу числівників в англійській мові: порядкові і кількісні. 

  1. Порядкові, виходячи з назви, вказують на те, яким є предмет по порядку. Наприклад, перший в черзі або сорок дев'ятого по списку.
  2. Кількісні, отже, відповідають на питання «скільки?» і вказують загальну кількість. Наприклад: один будинок, троє коней, тисяча справ. 

Цифри в англійській мові, як і в українській, мають один і той же корінь. Все, крім перших трьох. Але якщо в нашій граматиці існує кілька суфіксів для утворення порядкового числівника від кількісного, в англійському він всього один -th.

Запропонована нижче таблиця показує, як легко і просто утворити порядковий числівник від кількісного. Єдине, про що не варто забувати — це певний артикль «the», який обов'язково потрібно ставити перед порядковими числівниками.

 

ЦИФРА КІЛЬКІСНІ ЧИСЛІВНИКИ ПОРЯДКОВІ ЧИСЛІВНИКИ
1 one the first
2 two the second
3 three the third
4 four the fourth
5 five the fifth
6 six the sixth
7 seven the seventh
8 eight the eighth
9 nine the ninth
10 ten the tenth
11 eleven the eleventh
12 twelve the twelfth
13 thirteen the thirteenth
14 fourteen the fourteenth
15 fifteen the fifteenth
16 sixteen the sixteenth
17 seventeen the seventeenth
18 eighteen the eighteenth
19 nineteen the nineteenth
20 twenty the twentieth
21 twenty one the twenty first
22 twenty two the twenty second
23 twenty three the twenty third
30 thirty the thirtieth
40 forty the fortieth
50 fifty the fiftieth
60 sixty the sixtieth
70 seventy the seventieth
80 eighty the eightieth
90 ninety the ninetieth
100 one hundred the one hundredth
1000 one thousand the one thousandth
101 one hundred and one the one hundred and first
1001 one thousand and one the one thousand and first
1035 one thousand and thirty five the one thousand and thirty fifth
10463 ten thousand four hundred and sixty three the ten thousand four hundred and sixty third
 
Читай також

Ефективні інструменти для вивчення англійської мови

Написання чисел цифрами 

Англомовних населення використовує ту ж систему числення, що і ми — арабську, тому складнощів з написанням кількісних числівників бути не повинно. Звернути увагу варто на використання порядкових числівників, де використовуються такі скорочення:

the first – 1st
the second – 2nd
the third – 3rd
the fourth – 4th
the eleventh – 11th
the twenty first – 21st

Як видно, загальний принцип скорочення — відкидаємо артикль і до числа додаємо останні дві букви порядкового числового, написаного словами. Незважаючи на те, що на листі артикль відкидається, при прочитанні числа англійською все одно необхідно додавати артикль.

1st prize – the first prize

Числа в адресах 

Цифри на англійській мові в складі адреси, в цілому, нічим не відрізняються від написання наших адрес. Використовуються кількісні числівники для позначення номера будинку, будівлі, квартири або офісу. Якщо в складі назви вулиці або підприємства є порядковий числівник, то слід вжити скорочення з попереднього розділу:

1–а авеню – 1st Avenue

Для економії місця на конверті, використовується цифрове написання чисел, а не прописне. Але варто звернути увагу, що номер будівлі в англійському варіанті вказується до назви вулиці, а не після, як у нас. Докладніше про написання адреси англійською мовою можна прочитати тут.

Числа в роках і місяцях 

Поширеною помилкою при написанні числа місяця англійською є використання кількісного числівника замість порядкового. Тобто, не 21-е (яке?) Березня, а 21 (скільки?) Березень. Спирайтеся на рідну мову при перекладі дат: 

22-е квітня (яке по порядку — кількісний числівник) — 22nd April.
Двадцять друге квітня — the twenty second of April

 

Зверніть увагу: при написанні скороченого варіанту дати, опускається артикль the і привід of, який вказує на родовий відмінок. При прочитанні скорочених дат обов'язково потрібно додати артикль і привід. Інакше вийде не «22-е квітня», а "двадцять друге квітень». Крім того, дата може бути записана таким чином:

April 22, 2017 – the twenty second of April twenty seventeen

При прочитанні року прийнято ділити чотиризначне число англійською на дві пари. У випадку з початком двохтисячних років, з 2001 по 2009, використовують український аналог — two thousand and one, two thousand and nine. Але не все аналогічно вітчизняної мови в мові Шекспіра. Слово «рік» в кінці фрази не додається:

8 березня 2029 року — the eighth of March twenty twenty nine.

При необхідності вказати період до нашої ери або, навпаки, після народження Христа, використовуються такі скорочення: B.C. — before Christ — до народження Христа (до нашої ери); A.D. — Anno Domini (лат.) — від різдва Христового (нашої ери).

Числа в годинах і хвилинах 

Британці використовують європейську систему часу, що складається з 24 годин, а ось американці вважають за краще два по дванадцять — до полудня і після полудня. До полудня, тобто, починаючи з 00:00 і до 12:00, позначається буквами a.m. (ANTE MERIDIEM — c лат. До полудня). Починаючи з обіду і до півночі використовуються цифри p.m. (POST MERIDIEM — з лат. Після полудня).

Найчастіше, спрощуючи собі і нам життя, англомовних населення називає спочатку годинник, потім хвилини, використовуючи кількісні числівники:

It’s 5:15 – it’s five fifteen.

Але справжні джентльмени, аналогічно української інтелігенції, можуть використовувати в своїй промові такі звороти:

  • It's quarter to ten. - Без чверті десять. 
  • It's half past nine. - Половина десятого. 
  • It's ten past eleven. - Десять хвилин на дванадцяту.

Щоб легко орієнтуватися в подібних фразах, потрібно запам'ятати всього три слова:

  • quarter - чверть
  • past - після
  • to - до

Інші цифри англійською ми вже вивчили вище. 

Таким чином, можна побудувати будь-який подібний вираз. Чверть години — це 15 хвилин. Отже, за чверть друга (тобто, 15 хвилин залишилося до двох) англійською звучатиме it's quarter to two. Якщо зараз чверть на сьому (тобто, пройшло 15 хвилин після шостої вечора), то англійською скажімо it's quarter past six.

Часто плутанину викликає вказівку половини години. В українській мові ми використовуємо половину майбутнього години — половина дев'ятого — 8:30. Британці спираються на факти — те, що вже було: 8:30 — тридцять хвилин після восьми — It's half past eight.

Ідентифікаційні числа 

До ідентифікаційним числах відноситься будь-яка нумерація предметів, явищ і навіть людей. Здавалося б, що нумерація має на увазі під собою використання порядкових числівників, але на ділі так відбувається не завжди. 

Якщо мова йде про людей, то прийнято використовувати порядкові числівники з артиклем:

Петро I — Peter the First 

Говорячи про події, використовують кількісний числівник: 

Друга Світова Війна — World War Two 

В інших випадках найчастіше використовуються кількісні числівники: 

Дев'ятий канал — Channel Nine, платформа 9 3/4 — Platform Nine and Three Quarters.

Аналогічний принцип слід використовувати при ідентифікації будівель і споруд, номерів вагонів і так далі. Допускається додавання слова «number» при нумерації об'єктів: вагон №13 — carriage number thirteen / carriage thirteen

Числа в дробах і відсотках 

Цифри англійською в дробах і відсотках використовуємо аналогічно українській мові: 

  • 1/2 — одна друга частина. У цьому словосполученні використовується кількісний числівник (одна), порядкове (друга).
  • 1/2 — одна друга частина — One second 

Одну частину часто називають іншим числівником. 1/2 — половина, 1/3 — третина, 1/3 — чверть і т.д. В англійському для цього цифра «one» замінюється артиклем «a»: 

  • 1/2 - половина - a half 
  • 1/3 - третина - a third 
  • 1/4 - чверть - a forth

Якщо частини буде дві, то українською буде звучати вже в множині, значить, множина використовуємо і в іноземній: 

  • 2/9 - дві дев'ятих - two ninths 

Відсотки передаються за допомогою десяткових дробів, і тут британці реалізують те, що повсюдно забороняють українські вчителі математики — просто називають цифри до і після точки! При цьому саме слово «точка» звучить як «point».

  • 1.11 – one point one one
  • 12.842 – one two point eight four two
  • 999.209 – nine nine nine point two nought nine / nine nine nine point two o nine

Нуль в математиці найчастіше звучить як «nought», але в повсякденному житті прийнятно використання «zero» і «o». Якщо нуль стоїть до точки, його можна опустити:

  • 0.4 – nought point four/point four
  • 0.02 – nought point nought two / point nought two / point o two
  • 0.34 – nought point three four/point three four

Нумерація глав і сторінок 

У книгах цифри англійською використовуються за принципом ідентифікації об'єктів — кількісний числівник ставиться після назви об'єкта: 

  • Глава I (Глава Перша) — Chapter I (Chapter One) 
  • Сторінка 487 (сторінка чотири сотні вісімдесят сім) — page 487 (page four hundred and eighty seven)

Правопис великих чисел 

Великі числа англійською пишуться аналогічно нашим числівником:  

  • Дві тисячі чотириста сімдесят два — two thousand four hundred and seventy two 
  • Три мільйони п'ятнадцять тисяч двісті два — three million fifteen thousand two hundred and two

Якщо число можна скоротити до половини, то вживається слово «half»: 

На землі живе сім з половиною мільярдів чоловік. — There are seven and a half billion people on earth.

Важливо: вказуючи точну кількість, закінчення «s» для множинного цифри не додається до слів hundred, thousand, million, billion і т.д. Множина використовується тільки коли потрібно підкреслити масовість без вказівки точного числа англійською: 

Там були сотні людей. — There were hundreds of people there. 

Запам'ятайте: між сотнями і десятками в невеликих кількостях прийнято додавати сполучник «and».

Числа в діловій документації 

Англійські цифри в документах використовуються за загальними правилами, але вимагають обов'язкового дублювання в письмовому та цифровому еквіваленті: 

Було виявлено 17200 (сімнадцять тисяч двісті) невідповідностей. — There were 17,200 (seventeen thousand and two hundred) discrepancies found.

Числа в статистиці 

Схоже з офіційними паперами, використовуються цифри англійською мовою в статистиці. Тут допускається не використовувати дублювання, але потрібно збереження однаковості: або всі дані вказані цифрами, або все прописується словами. 

Сюрприз! Безкоштовний доступ до онлайн марафонів #DailyEnglish!

Числа на початку пропозицій 

Не прийнято використовувати англійські цифри на початку пропозиції, слід замінити їх прописними числівниками: 

10 аборигенів вирушили обідати. — Ten aborigines went out to dine.

Комбіновані числа 

До комбінованих числах відносять використання як літерного, так і цифрового еквівалента числівників. Згідно етики листи, переважно використовувати в усьому тексті тільки один з варіантів. Але в разі, коли велика кількість цифр може перешкодити сприйняттю інформації, допускається використання слів і цифр: 

У Західній Вірджинії минулої ночі згоріли дотла 15 двоповерхових будівель. — Last night fifteen 2-storied buildings burnt down to ashes in West Virginia.
Читай також

9 найпоширеніших акцентів англійської мови

Висновок 

Незважаючи на широту теми «Цифри на англійській мові», запам'ятати основні правила не складає труднощів. Запорука успіху в використанні мови — це постійна практика. Візьміть свої старі шкільні зошити з математики і спробуйте перевести приклади і завдання на англійську. Читайте газети і періодичні видання зі статистичними даними. А найкраще — заходьте в розділ «Серіали» і подивіться Sillicon Valley, де гарантовано зустрінуться великі суми і рясні статистичні дані, що допоможе запам'ятати цифри англійською назавжди! Ну, або записуйтеся на наші індивідуальні уроки онлайн!

Велика та дружня родина EnglishDom