Для коректної роботи сайту в вашем браузере мають бути включені файли Сookie

Ми цінуємо вашу думку. Залишіть відгук про те, як відбувається навчання.

credit card У тебе залишилася незавершена покупка: занять з 
дивитися

Привіт! Ми – онлайн-школа англійської Englishdom

Ми пропонуємо 3 варіанти навчання:

👩‍💻

Індивідуальні онлайн-уроки з викладачем на нашій інтерактивній платформі ED Class

🤓

Самостійне вивчення англійської мови на нашому сайті в онлайн-тренажері

📱

Або навчання в мобільному додатку Ed Words, або на сучасній онлайн-платформі та у розмовних групових заняттях

9 лютого 2023
12 хв. читати

Свята та традиції США

Немає часу? Збережи в

Зміст статті:

Усім подобаються фан та разваги, й американці - не виняток. Вивчаючи англійську, ви також поступово починаєте знайомитися з дивовижною культурою самої країни, адже цією мовою розмовляють всі (ну, принаймі майже всі). Свята та урочистості є невід'ємною частиною культури. Щоб бути в темі й точно знати, яке саме свято відзначають у липні, чи як святкують, наприклад, Марді Гра в Америці, ми підготували для вас пізнавальну статтю про свята та традиції США. Let's see what we got!

Thanksgiving Day

Деякі свята у США святкуються не в певну дату, а в певний день тижня. Так, День подяки або Thanksgiving Day випадає на четвертий четвер листопада (або в другий четвер жовтня, якщо йдеться про Канаду). На честь першого сумісного свята пілігримів та коренних жителів Америки, сім'ї збираються разом із родичами за великою трапезою (зазвичай на обід з індичкою) та кажуть, за що саме вони вдячні.
Багатьом відомо про це свято та його традиції з фільмів чи мультиків. Проте чи знаєте ви походження Дня подяки?
Історія сягає корінням до 1620 року, коли до берегів Америки прибув корабель переселенців з Англії. Ті виявилися не готовими до холоду і голоду, й більше половини з пілігримів, яких було близько ста, не змогли вижити. Ті, що залишилися, натрапили на місцеве плем'я індіанців, які допомогли переселенцям вижити і навчили вирощувати сільськогосподарські культури на несприятливому для цього ґрунті.
Урожай того року був чудовий, тож пілігрими врятувалися, а восени влаштували бенкет спільно з індіанцями та їхнім вождем. Так цей день став символом подяки людям й Богу за усе хороше.
Уперше ідею зробити цей день державним святом висловив Джордж Вашингтон, перший президент Сполучених Штатів. Потім, по закінченню громадянської війни, Лінкольн затвердив цей день, та обрав як дату четвертий четвер листопада. Однак потім інший президент, Франклін Рузвельт, переніс дату на передостанній четвер, хоча не всі штати прийняли це: частина продовжила святкувати в четвертий четвер, частина прийняла пораду Рузвельта, а частина штатів, включно з Техасом, взагалі зробили обидва четверги святковими. Плутанина вирішилася 1941 року, коли Конгрес видав указ, остаточно закріпивши дату за четвертим четвергом.

Традиції Дня Подяки:

  • Напередодні свята допомогти нужденним та зробити пожертву на благодійність
  • Провести вечір із сім'єю за вечерею, головні страви на якій - індичка та гарбузовий пиріг
  • Подякувати всім присутнім
  • У Нью-Йорку з 1927 року повелася традиція влаштовувати парад Macy's, організований однойменною компанією. Цього дня вулицями Нью-Йорку йде хода з величезними надувними іграшками.
Читай також

Створення бенефіт-програми, яка буде корисна для співробітників

Чорна П'ятниця в США

Ми винесли її окремим пунктом, тому що святом назвати Black Friday складно, а ось традицією - ще й як можна.
Остання п'ятниця листопада, наступна відразу за Днем подяки, вважається початком різдвяних розпродажів. Відправною точкою підготовки до Різдва.
Традиція утворилася напрочуд сама по собі. Власне термін Black Friday вперше з'явився 1966 року у Філадельфії та означав затори на дорогах після Дня подяки. Потім трактування терміна змінилося, й зараз це означає щось на кшталт "день виходу в плюс". Де зв'язок? В англійській мові є ідіома in the black (у чорному кольорі), яка є протилежністю in the red (у червоному кольорі, тобто у збитках).
Цього дня магазини відчиняються на кілька годин раніше і зачиняються на кілька годин пізніше. Магазини ставлять величезні знижки, аж до 80%. В Америці, щоб встигнути закупитися зі знижкою, багато хто бере відгул на роботі. Виняток - співробітники роздрібної торгівлі. Їм якраз-таки доведеться добряче попітніти цього дня.
Спочатку Black Friday проходила на Східному узбережжі США. Згодом вона поширилася на всю Америку, а потім і на весь світ.

В Україні з початку десятих років компанії теж організовують рекламні кампанії під Чорну п'ятницю. Мережеві ритейлери та інтернет-магазини заманюють великими знижками. Потік людей у торгові центри справді різко зростає, хоча порівняти це зі Штатами важко. Там масштаб значно більший.

Цікаві факти про Black Friday:

  • Згідно з останніми проведеними дослідженнями, розпродажі в останню п'ятницю листопада відбулися в 55 країнах.
  • Близько 20% усіх роздрібних продажів за рік у США здійснюється саме в цей короткий період від Дня подяки до Різдва. Це майже втричі більше, ніж за звичайний місяць.
  • Україна посідає третє місце у світі серед країн з найбільшими знижками на Чорну п'ятницю. На першому місця США, на другому - Канада.
  • Часто знижки зберігаються всі вихідні, а іноді й довше. З'явився навіть новий термін - кіберпонеділок - так називають знижки в інтернет-магазинах у найближчий понеділок після останньої п'ятниці.

Спільні з іншими народами свята

Christmas - Різдво (25 грудня). Мабуть, найпишніше та найулюбленіше американське свято. Саме цього дня американці, не шкодуючи часу й сил, прикрашають свої домівки, як усередині (шкарпетки на каміні), так і зовні (адвент-вінок, оздоблений червоними квітами пуансетії); а на ранок діти й дорослі відкривають під ялинкою довгоочікувані подарунки, які приносить добрий дідуган у червоному із сивою бородою, іменований Санта-Клаусом.

New Year's Day - Новий рік в США (1 січня). Так само як і ми, американці святкують Новий Рік. Не з таким розмахом, звісно, однак, в Америці існує кілька унікальних звичаїв цього дня. Так, наприклад, опівночі з 31 грудня на 1 січня жителі Нью-Йорка збираються на площі Таймс-Сквер, у самому серці Мангеттена, щоб о 23:59 на власні очі побачити спускання новорічної кулі "ball drop" особливим флагштоком заввишки 23 метри. До речі дизайн та оформлення цієї кулі періодично змінюється. Хоча Новий Рік є відносно популярним святом, багатьом американцям однак 1 січня доводиться працювати, інші ж повертаються до своїх обов'язків 2 числа.

Easter - Великдень. Свято відбувається в недільний день навесні, втім, дата, як відомо, щороку змінюється через місячний і сонячний календарі. На Великдень багато родин у США вирушають до церкви, інші ж фарбують яйця та дарують різні солодощі. Традиційно, на галявині, перед Білим домом, у "Easter Monday" (великодній понеділок), американський президент влаштовує веселе "полювання" на крашанки та шоколадних зайців.

Державні свята США

Martin Luther King Jr. Day - День Мартіна Лютера Кінга (3-й понеділок січня). Афроамериканський проповідник, відважна людина й видатний оратор - Мартін Лютер Кінг вважається одним із великих синів американського народу, який боровся за рівні цивільні права в мирний спосіб та в 1964 році за свої зусилля отримав Нобелівську премію. Назва промови "I have dream - У мене є мрія", у якій він розповідав про своє бачення світу, добре відома й улюблена серед американців.

Presidents' Day - Президентський день (3-й понеділок лютого). Цього дня американці відзначають день народження одного з найвизначніших постатей в історії США, першого президента, Джорджа Вашингтона, який народився 22 лютого 1732 року. Насправді ж, це свято не настільки популярне, й лише школярі ніколи про нього не забувають.

Memorial Day - День пам'яті полеглих (30 травня). Американці шанобливо ставляться до людей, які віддали свої життя за мир і процвітання країни. Тому в День пам'яті полеглих люди приходять на цвинтарі, щоб побути зі своїми коханими, вшанувати та віддати особливу шану предкам і невідомим солдатам, яких уже немає.

Independence Day - День незалежності (4 липня). День, коли підписали декларацію, й Америка, нарешті, стала незалежною країною. Слушна нагода для того, щоб сходити на барвисті паради та ввечері помилуватися феєрверками. Сім'ї й близькі друзі віддають перевагу пікнікам та міні-святарям із хот-догами, чизбургерами й іншими смаколиками, які готують на грилі.

Labor Day - День праці (1-й понеділок вересня). Воістину, день працьовитого та старанного американського народу, коли навіть проводяться паради. Насправді ж, для більшості американців це свято найбільше асоціюється з кінцем теплих літніх днів, а в студентів із розпалом навчання.

Columbus Day - День Колумба (2-ий понеділок жовтня). Слушна нагода для того, щоб висловити подяку іспанському мореплавцю Христофору Колумбу, який якраз й "відкрив" Північну Америку 1492 року.

Veterans' Day - День ветеранів (11 листопада). Традиційно 11 листопада американці вшановують усіх тих, хто загинув на війнах, де брали участь Сполучені Штати Америки. Хоча багато організацій працюють, більшість федеральних установ, включно зі школами та банками, закриті. Цього дня президент відвідує Арлінгтонське національне кладовище, що знаходиться в передмісті Вашингтона, щоб покласти вінок до "the Tomb of the Unknowns" (могили невідомого солдата).

Національні свята США

Father's Day - День батька (3-тя неділя червня). Чудове свято на честь мужніх, суворих, але таких добрих й люблячих татусів. Звичаї святкування відрізняються від сім'ї до сім'ї, але здебільшого американські традиції включають у себе смажені стейки на грилі, пляшечку охолодженого пива та спортивні види ігор у парку.

Halloween - Геловін (31 жовтня). Популярне американське свято Геловін - ідеальна причина для того, щоб одягатися в найзухваліший (найстрашніший/красивіший/смішніший/сміховинний/божевільний) карнавальний костюм, чи то єдиноріг, чи то зомбі, опудало або попелюшка, та зібрати якнайбільше цукерок, виголосивши лише одну фразу: "Trick or Treat! - Сласті або напасті!", прогулятися темними вуличками, розповісти кілька страшних історій і відвідати будинок із привидами. У жовтні американці влаштовують вдома тематичні паті, прикрашають оселю штучним павутинням, надгробними плитами та ліхтарями з гарбуза, які звуться "jack-o'-lanterns".

Saint Valentine's Day - День святого Валентина (14 лютого). Жоден День святого Валентина не обходиться без квітів, червоного кольору, шоколаду і головного символу цього романтичного свята - серця, у формі якого роблять листівки-валентинки та говорять про свої почуття коханим.

Свята етнічних меншин

Kwanzaa - Кванза (з 26 по 1 січня). Кванза (Кванзаа або Кваанза) африканський Новий Рік - це святкування завдовжки в тиждень, головна мета якого - допомогти афроамериканцям ближче познайомитися зі своєю культурною спадщиною. Кожен день ототожнюється з основними принципами африканської філософії, символами свята вважаються: свічник, сім свічок, слова подяки і подарунки, якими прийнято обмінюватися в останній день фестивалю.

St. Patrick's Day - День святого Патрика (17 березня). Цього дня вихідці з Ірландії одягаються у все зелене, й можуть вщипнути тих, хто цього не зробив. Також, люди відвідують ірландські паби, щоб попити пива і весело провести час у компанії приятелів.

Hanukkah - Ханука (у 2017, з 12 по 20 грудня). Ханука, відома також як Свято Світла або Свято Освячення. Єврейське свято, яке триває протягом восьми днів. Приурочене до дня освячення храму в другому столітті до нашої ери. Цього дня заведено запалювати свічки в ханукії, спеціальному свічнику. Діти ж під час святкування часто граються з дзиґою, яка називається "дрейдл" ("dreidel").

Незвичайні американські свята

Talk Like a Pirate Day - день "Говори як пірат" (19 вересня). Саме цього дня можна дозволити своєму внутрішньому пірату досхочу повеселитися: вдягнути капелюх і піратський прикид, помахати шаблею, здивувати яскравими сленговими словечками та випити пляшку справжнього рому, сидячи на скрині мерця. Йо-хо-хо! До речі, батьківщиною свята вважається містечко Олбані, штат Орегон.

Groundhog Day - День бабака (2 лютого). День бабака - це свято, коли бабак виходить зі своєї нори в землі, щоб сповістити всіх, коли прийде весна. Якщо ж він злякається своєї тіні і повернеться назад, то зима триватиме ще цілих шість тижнів.

Mardi Gras - Марді Грас (вівторок перед постом, досл. "жирний вівторок", у 2018 - 13 лютого). Марді Гра - свято музики, парадів, випивки і нестримних веселощів, яке щорічно проводиться в Новому Орлеані. По суті це аналог нашої Масляної. Цього дня люди печуть млинці, одягаються в карнавальні костюми або, принаймні, в традиційні кольори фесту: фіолетовий, зелений і золотий. Щороку карнавал очолюють "король" і "королева", які у відповідь на захоплені голоси натовпу обдаровують їх різнокольоровими дрібничками, монетами та пластиковими намистинами. Згідно з переказами, якщо свято не закінчиться рівно опівночі, душі гуляк забере диявол.

Читай також

Дивитися Гаррі Поттера англійською мовою

Твори про свята США з перекладом

Наостанок, ось вам корисна добірка готових творів про традиції та звичаї для поповнення словникового запасу:

It is Time for Spooky Halloween.

New Year: Customs & Traditions.

Merry Christmas to your Family.

Як ви помітили, американці ще ті любителі всіляких урочистостей та святкувань. Деякі свята відповідають нашим реаліям, інші ж відображають виключно ментальність й особливості американського народу, а треті просто викликають бурю емоцій. А яке свято США подобається вам понад усе?

Englishdom #надихаємовчити