Для коректної роботи сайту в вашем браузере мають бути включені файли Сookie

Ми цінуємо вашу думку. Залишіть відгук про те, як відбувається навчання.

credit card У тебе залишилася незавершена покупка: занять з 
дивитися

Привіт! Ми – онлайн-школа англійської Englishdom

Ми пропонуємо 3 варіанти навчання:

👩‍💻

Індивідуальні онлайн-уроки з викладачем на нашій інтерактивній платформі ED Class

🤓

Самостійне вивчення англійської мови на нашому сайті в онлайн-тренажері

📱

Або навчання в мобільному додатку Ed Words, або на сучасній онлайн-платформі та у розмовних групових заняттях

10 квітня 2024
8 хв. читати

Прописні англійські букви

Немає часу читати? Збережи в

Зміст статті:

notebook image

Перевір свій рівень англійської

Це безкоштовний комплексний тест, який допоможе визначити твій рівень володіння мовою за всіма параметрами:

  • Граматика
  • Словниковий запас
  • Читання
  • Сприйняття мови на слух

🕣 🇬🇧 Тест триватиме до 15 хв

Сьогодні ми поговоримо про друковані та великі літери англійського алфавіту, про те як читаються англійські букви, а ще торкнемося навіть каліграфічного англійського алфавіту, та наскільки часто прописні англійські букви використовуються: чи багато носіїв англійської пишуть курсивом. Let's start it.

Роль письмової частини англійської мови та історія англійського алфавіту

Перший алфавіт був розроблений семітами в Єгипті близько 1800-1900 рр. до нашої ери. Виходячи з цього, фінікійці розробили перший широко поширений алфавіт. Потім, приблизно за 800 до нашої ери, греки запозичили фінікійську абетку, щоб створити свою власну.

Потім греки модифікували фінікійський алфавіт, додавши голосні. Таким чином, вони перші створили просту писемність, за допомогою якої можна передати всі аспекти мови. Далі цей алфавіт запозичили римляни, які своєю чергою теж внесли свої зміни. І саме на латинській (римській) базі заснована писемність більшості європейських мов, включно з англійською. Бай зе вей, алфавіти деяких інших європейських мов, включно з нашою, засновані на кирилиці, а кириличний алфавіт зі свого боку, як і латинський, сягає корінням у грецьку.

Перші англійські букви були сформовані, коли римляни вторглися в англо-саксонську Англію. До цього в англосаксів уже був рунічний алфавіт. Їхні руни теж передавали звукові символи, тож це не була принципово інша письмова система. Тому жителі британських островів швидко освоїли латину.

До слова, тодішні британці теж внесли свою лепту у формування латинського алфавіту. Руна wynn позначала звук w. Для цього не було еквівалента латиною, тому воно стало частиною алфавіту. Тож W, можна сказати, істинно англійська буква.

Протягом наступних кількох сотень років до алфавіту додавали літери, щоб створити 26 літер, які ми маємо зараз. Протягом деякого часу алфавіт містив у собі кілька символів, які в сучасній англійській уже не використовуються. Наприклад: ð, æ та інші.

Прописні англійські букви тепер складно переоцінити. Ця мова твикористовується повсюдно як спосіб донести інформацію до іноземця: починаючи із закордонних паспортів і закінчуючи покажчиками в місті. А багато компаній і брендів із різних країн, не тільки англомовних, і зовсім називають себе англійським словом або абревіатурою.

Візуально англійські букви дуже відрізняються. Без контексту, не знаючи англійський алфавіт прописом, так одразу й не здогадаєшся.

Ось як виглядає англійський алфавіт друкованими символами:

А ось каліграфічний англійський алфавіт:

А це також курсивом, але іншим почерком для порівняння:

До речі, у нашому блозі вже є стаття про англійський алфавіт. Там ми детально розбирали букви й звуки, які вони передають. А в цій статті мова піде саме про писемність.

Читай також

Гейміфікація як засіб підвищення мотивації

Як читаються англійські букви

Як зазвичай пишуть американці та британці: курсивом чи друкованими літерами

Англійська писемність зазнала такої еволюції:

Друковані літери - каліграфія - курсив - друковані літери

Спочатку всі латинські літери були друкованими. Не в тому плані, що їх друкували, зрозуміло. Друкарських машинок тоді навіть близько не було. Ми маємо на увазі, що зовні вони були ближчими до сучасних друкованих символів, ніж до курсиву. Досить подивитися на артефакти і пам'ятники архітектури часів Римської Імперії.

У міру поширення грамотності та розвитку писемності використовувати друковані літери стало менш зручно. Коли з'явилася подоба паперу, чорнило і пір'я, з'явилася технічна можливість писати більше, ніж раніше. Тут проявилися відразу дві проблеми друкованих символів. По-перше, так написання тексту займає дуже багато часу. По-друге, лист виходить дуже брудним, оскільки аркуш бруднився чорнилом від частих торкань пера.

І тут з'явився курсив: швидкий і чистий спосіб письма. Грамотні люди середніх віків багато практикувалися в каліграфії - і це давало плоди. Можна нескінченно захоплюватися почерком монархів і письменників тих часів. Мало хто сьогодні зміг би з ними конкурувати.

Слідом за пір'ям і чорнилом прийшли чорнильні ручки. Вони вже не залишали таких плям, тож можна було б повернутися до друкованих символів. Але тоді цього не сталося. Багато хто вже звик писати курсивом, і продовжував це робити за інерцією. Тим часом у міру розвитку друку "старі" символи стали знову широко використовуватися в книгах і друкованих газетах.

Питання доцільності курсиву постало не так давно - у 70-80 роки. Тенденція прийшла зі Штатів. Там багато хто дійшов висновку, що дитячий почерк у шкільних зошитах часто занадто нерозбірливий. Через це вчителі витрачають занадто багато часу на перевірку англійських прописних букв, а часом і зовсім не можуть розібрати написане. Тоді вирішили почати вчити дітей писати друкованими символами. Такий почерк куди простіше розібрати. Так відтоді й повелося.

Зрештою, такий підхід практикують далеко не в усіх штатах. Із 50 штатів США у 21 досі викладають курсив. Причому їх останнім часом тільки додалося. У першій половині десятих їх було всього 14.

У Великій Британії прописні англійські букви більш поширені, але й там він відходить на другий план. У школах його все ще викладають, але багато учнів за власною ініціативою переходять на друковані символи. Лише тому що так простіше.

Плюси та мінуси англійських прописних букв

Здебільшого носії мови звикли писати букви англійські друкованими літерами без нахилу та без з'єднання слів. Розкішний курсив із завитками і зовсім майже не використовується, хоча століттями був широко поширений.

І все ж у курсиву є свої переваги.

Це спосіб показати в листуванні свою елегантність і витонченість. Курсив часто асоціюється з романтикою або наявністю великої кількості наречених, тому він призначений для цих емоцій.

Почерк - важливий елемент у створенні творів мистецтва та дизайну. Так, каліграфічним почерком можуть бути зображені імена або логотипи.

Чимало людей ведуть щоденники від руки і пишуть у них курсивом, оскільки вважають особистий щоденник важливим особистим атрибутом, можна навіть сказати, продовженням себе.

У деяких країнах та в окремих штатах США учні мають складати тести з каліграфії.

Зрештою писати англійські прописні букви виходить швидше, ніж писати друкованими літерами.

Разом:

Друковані літери:

  • Читабельно
  • Просто
  • Мінімалістично
  • Практично

Прописні англійські літери:

  • Красиво
  • Неординарно
  • Атмосферно
  • Зручно при швидкому записі

Чи потрібно вчитися писати курсивом англійською

Якщо вам подобаються прописні англійські букви , то чому б й ні. Якщо говорити про ефективність, то витрачати на це час мало сенсу, особливо на початкових етапах вивчення мови.

У наш час люди дуже рідко пишуть щось від руки. Зазвичай це тільки особисті дані у всяких анкетах, договорах та інших документах. Здебільшого ми просто друкуємо, і там уже калагрифія не потрібна.

Досить навчитися писати від руки друковані літери більш-менш розбірливим почерком. Цих навичок вам цілком вистачить. Щодо акуратності почерку можна не переживати. Навіть серед знаменитостей багато тих, хто відверто жахливо пише від руки.

*Почерк Джона Леннона

Як ми вже писали, більша частина носіїв англійської пише друкованими літерами. У переважній більшості штатів дітям у школі навіть не викладають курсив, а одразу вчать писати друкованими літерами. У більшості шкіл у не-англомовних країнах, викладаючи англійську, теж викладають саме друковані літери. Це простіше, читабельніше і практичніше.

Читай також

Курси англійської з носієм

Як самостійно навчитися швидко писати прописом

Якщо вже ви поставили собі мету вивчити як писати англійські букви, прийти до неї нескладно.

По-перше, у вас має вже бути непогана письмова англійська. У плані того, що ви вмієте хоча б друкувати без помилок. Це набагато важливіше за почерк, і без цього вчитися каліграфії буде складно.

А далі справа за малим: скачайте в інтернеті або купіть у магазині звичайні прописи. Прямо як ті, що ми писали в молодшій школі. Потренуйтеся на них прописувати літери. Насамперед - ті, яких немає в українському алфавіті: U, W, S тощо. Уже знайомі літери на кшталт A, C і так далі прописати теж буде не зайвим. Просто для загального розвитку, а ще щоб привести написання різних літер до спільного знаменника.

До речі, задумайтеся, чи подобається вам ваш почерк хоча б рідною мовою? Можливо, доведеться перенавчатися заново. Проблема може бути в занадто сильному тиску на ручку, незручним кутом нахилу тощо. У такому разі потрібно спершу навчитися красиво писати рідною мовою, а потім уже переходити до англійської.

Наостанок радимо вам узяти участь у наших безкоштовних-онлайн марафонах #DailyEnglish, щоб закріпити знання на практиці!

Hope to see you soon,
your English-freedom mates