Для коректної роботи сайту в вашем браузере мають бути включені файли Сookie

Ми цінуємо вашу думку. Залишіть відгук про те, як відбувається навчання.

credit card У тебе залишилася незавершена покупка: занять з 
дивитися

Привіт! Ми – онлайн-школа англійської Englishdom

Ми пропонуємо 3 варіанти навчання:

👩‍💻

Індивідуальні онлайн-уроки з викладачем на нашій інтерактивній платформі ED Class

🤓

Самостійне вивчення англійської мови на нашому сайті в онлайн-тренажері

📱

Або навчання в мобільному додатку Ed Words, або на сучасній онлайн-платформі та у розмовних групових заняттях

20 червня 2021
7 хв. читати

Узгодження часів в англійській мові

Немає часу? Збережи в

Зміст статті:

Hey there! Ви вже щось чули про узгодження часів в англійській мові, але так і не зрозуміли з чим їх узгодити? У цій статті ми розповімо про те, що таке узгодження, коли воно використовується, як не заплутатися з часом і грамотно написати статтю або есе.

Ми говоримо про минуле частіше, ніж здається. Розповісти другові cool story, переказати чиїсь слова, робити посилання в есе на іншого автора, поговорити про минулі вихідні, канікули або будь-яких спогадах — для всього цього нам потрібно знати кілька простих правил узгодження часів.

Читайте також: Всі часи англійської мови

В українській мові у нас все просто, наприклад, ми говоримо: «Він думав, вона вивчає історію». У цьому реченні і минуле (думав), і сучасне (вивчає).

Але в англійській мові, якщо ви говорите про минуле, то вже не можна використовувати минулий час в парі із теперішнім або майбутнім.

He thought that she studied history. – Він думав, що вона вивчає (вивчала) історію.

thought you knew him. – Я думав, що ти знаєш (знав) його.

thought I had to do everything by myself. – Я думав, що я маєш (мав) робити все сама.

Спочатку це незвично, so let's get used to it!

Загальні правила узгодження часів

Узгодження часів використовується в складних реченнях, які складаються з двох частин.

Головна частина — самостійна (наприклад: він сказав).

Додаткова — частина, що залежить від головної, до якої ми можемо поставити запитання (наприклад: він сказав (що саме?), що він подзвонить).

Якщо в головній частині використано один із минулих часів, нам потрібно навчитися змінювати час і в додаткові частині (незалежно від того, як це звучить українською мовою). Є кілька варіантів, як воно може змінюватися.

  • Одночасні дії

Якщо дії в головній і додатковій частинах відбулися в один і той же час, то в обох частинах буде Past Simple.

Але іноді, дія в додаткові частини може бути тривалою. В такому випадку, використовуємо Past Continuous (was / were + дієслово «-ing»).

I was (Past Simple) sure Kate was (Past Simple) busy that day. — Я був впевнений, що Кейт (була) зайнята в той день.

I came and saw (Past Simple) that my friends were playing (Past Continuous) rugby. — Я прийшов і побачив, що мої друзі грали в регбі.
  • Попередні дії

Якщо дія в головному реченні сталася пізніше, ніж дія в додатковому, то в останньому буде Past Perfect (had + дієслово в 3-ій формі).

He said that he had finished his work. — Він сказав, що він закінчив роботу (закінчив її він перед тим, як сказати про це).

Jack knew that Kate had not had time to write him a letter. — Джек знав, що у Кейт не було (до цього) часу написати йому листа.

Попередня дія може бути тривалою. У такому випадку варто використовувати Past Perfect Continuous (had + been + дієслово з закінченням -ing).

She said she had been playing the piano all day long. — Вона сказала, що грала на фортепіано весь день (вона довго грала до того, як сказати про це).

He told his mom had been cooking from the early morning. — Він сказав, що його мама готувала на кухні з самого ранку.

Варто пам'ятати, що деякі дієслова не можуть вживатися в часах Continuous. З ними ми будемо використовувати Past Perfect.

Найпоширеніші з них:

  • be — бути;
  • belong — належати;
  • believe — вірити;
  • know — знати;
  • feel — відчувати;
  • love — любити;
  • want — хотіти.
He learnt that his classmate had loved him for many years. — Він дізнався, що його однокласниця вже багато років закохана в нього.
  • Наступні дії

Якщо дія в додаткові частині настане після дії в головній, то слід використовувати один з часів групи Future in the Past (те ж саме, що і Future Simple, тільки замість «will» використовуємо «would»).

I felt you would say this to me. — Я відчував, що ти скажеш мені це.
You said you would be waiting for me. — Ти казав, що будеш чекати на мене.
We did not expect we would have finished this project by the end of the week. — Ми не очікували, що закінчимо проект до кінця тижня.

Читай також

Наскільки гарно ви знаєте неправильні дієслова?

Коли узгодження не потрібно

  • Якщо в головній частині дієслово використовується в одному зі теперішніх або майбутніх часів.
I do not think it will rain tomorrow. — Я не думаю, що завтра буде дощ.

Ann knows you are a nice guy. — Енн знає, що ти гарний хлопець.
  • Якщо в додаткові частини надається визначення, причина, результат або порівняння.
Yesterday I bought a book which is believed to be a bestseller. — Вчора я купив книгу, яка вважається бестселером (визначення).

John did not go to the party last night because he will have exams in two days. — Джон не пішов на вечірку минулого вечора, тому що через два дні у нього будуть іспити (причина).

He studied too much last week, that's why he still has a headache. — Він занадто багато вчився на минулому тижні, ось чому у нього досі болить голова (результат).

Charles traveled more last year than he does this year. — Чарльз подорожував в минулому році більше, ніж (він подорожував) в цьому (порівняння).
  • Узгодження також не відбувається, коли в додаткові частини ми говоримо про загальновідому інформацію або закон.
The students knew that water consists of oxygen and hydrogen. — Студенти знали, що вода складається з кисню і водню.

Читай також

Різниця між remind, recall і remember

Узгодження часів в статті або есе

При написанні наукової роботи, ми часто застосовуємо минулий час, роблячи посилання на історичні події, реалії або слова, написані кимось колись.

Щоб не заплутатися в часах і узгодженнях, не забувайте про такі прості правила:

  • Визначте загальний час для статті перед тим, як писати її. Якщо основна частина тексту буде прописана в минулому часі, то будьте уважні до правил узгодження.
  • Для загальновідомих фактів, вираження вашої думки або повідомлення актуальної інформації на даний момент підійдуть часи групи Present.
  • Якщо головна частина речення має в своєму складі такі фрази, як «I think», «I believe», «I suppose», «I feel» (і будь-які подібні в теперішньому часі), то в додаткові частини узгодження не буде.
  • Якщо ви робите посилання на автора, який в минулому щось написав або сказав, а ви бажаєте це переказати (наприклад, «he [author] believed, it was claimed;« they mentioned »), то все, що буде далі, підпорядковується правилам узгодження.

Висновок

Not that hard, is it? Ми допомогли вам узгодити часи і вони у вас більше не будуть сваритися :)

Навчання в школі англійської мови Englishdom -  надійний провідник у покращенні мовних навичок. Індивідуальний підхід та досвідчені викладачі допоможуть вдосконалити знання про узгодження часів та впевнено розмовляти англійською. Вільне майбутнє починається з вільної англійської!

Stay in harmony with yourself and your loved ones!

Велика і дружня родина EnglishDom