Для коректної роботи сайту в вашем браузере мають бути включені файли Сookie

Ми цінуємо вашу думку. Залишіть відгук про те, як відбувається навчання.

credit card У тебе залишилася незавершена покупка: занять з 
дивитися

Привіт! Ми – онлайн-школа англійської Englishdom

Ми пропонуємо 3 варіанти навчання:

👩‍💻

Індивідуальні онлайн-уроки з викладачем на нашій інтерактивній платформі ED Class

🤓

Самостійне вивчення англійської мови на нашому сайті в онлайн-тренажері

📱

Або навчання в мобільному додатку Ed Words, або на сучасній онлайн-платформі та у розмовних групових заняттях

25 жовтня 2020
9 хв. читати

Американський акцент англійської мови

Немає часу? Збережи в

Зміст статті:

Як працювати над вимовою? Звичайно ж, слухати носіїв мови та повторювати за ними. Але насамперед потрібно вибрати собі взірець для копіювання. Для багатьох більш зрозумілим та легким здається американський варіант англійської, і це зовсім не дивно.

Якщо ви полюбляєте дивитись серіали і фільми англійською, то ви напевно більше звикли до звучання American English. Подивімося, які особливості цього акценту потрібно враховувати нам, іноземцям, щоби максимально наблизитись до звучання його носіїв.

My grandma said — when I was really young and I'd sing along to the radio — why do you sing in an American accent? I guess it was because a lot of the music I was listening to had American vocalists.
Моя бабуся сказала — коли я була зовсім маленькою і співала разом із радіо, — чому ти співаєш з американським акцентом? Я думаю тому, що в багатьох музичних композиціях були американські вокалісти.

Emma Watson

Що таке General American?

Так само, як у Великобританії еталоном вимови є Received Pronunciation, в Америці зразком літературного мовлення заведено вважати так званий General American (скорочено GenAm). Це узагальнена універсальна вимова, без будь-яких яскравих регіональних особливостей. Ним користуються радіо- і телеведучі, і саме з таким акцентом розмовляють диктори, які озвучують аудіокурси до підручників з American English.

Проте, слід зазначити, що, не дивлячись на велику територію і різноманітне населення, регіональні акценти Об’єднаних Штатів значно менше відрізняються один від одного, ніж британські. Це обумовлено тим, що американці ніколи не любили залишатися подовгу на одному місці, змінити місто та навіть штат проживання декілька раз на протязі життя для багатьох є нормою. Таким чином, відбувалася і відбувається постійна взаємодія різних місцевих діалектів, завдяки чому відмінності між ними стираються. Тому, опанувавши GenAm, ви зможете більш-менш комфортно почувати себе в ситуації спілкування з будь-яким американцем (якщо він, звичайно ж, не намагається вразити вас своїм спадковим техаським говором та жаргонними словечками).

An Englishman is a person who does things because they have been done before. An American is a person who does things because they haven't been done before.
Англієць — це людина, яка робить речі, тому що вони були зроблені раніше. Американець — це людина, яка робить щось, тому що раніше цього не робили.

Mark Twain

В загальній складності розрізняють понад десять регіональних акцентів в США:

  • Western accent. Покриває саму велику територію: майже всю західну частину Об’єднаних Штатів.
  • Valleyspeak (Val) відомий також як каліфорнійський акцент, зустрічається на південному заході Штатів
  • Midwest accent. Також покриває значну частину країни, на карті можна побачити, які саме штати. Цей діалект вважається мовою без акценту, бо в нього немає явних фонетичних особливостей.
  • Country (southern accent). Цей акцент розповсюджений на південному сході, вже більш специфічний за своїм звучанням. Цей діалект має погану славу в інших регіонах Америки, і американці можуть відноситись до володарів південного діалекту упереджено.
  • Texan accent. Техаський акцент утворився на базі іспанської, бо цей штат в минулому належав Мексиці. Розповсюджений безпосередньо в Техасі та ще в деяких сусідніх областях. Відрізняється своїми жорстким r і м’яким u.
  • Canadian. Канадський акцент зі зрозумілих причин можна почути вздовж північного кордону США.
  • Northern Cities Vowel Shift. Діалект, розповсюджений в деяких регіонах на півночі країни, в тому числі в Чикаго.
  • Appalachian. Цей акцент зустрічається лишень в деяких невеликих штатах, територія яких відмічена на карті нижче. Вважається, що діалект цього регіону — це той самий натуральний англійський в первозданному вигляді, на якому говорили Шекспір і Королева.
  • Older Southern English — акцент, який привезли з собою білі британці, й на якому говорили до Громадянської війни.
  • North-East American Accent — локальний діалект в деяких регіонах на північному сході.
  • New English Accent називається так недаремно, він дійсно більше нагадує британський, ніж американський, і володарі цього діалекту також  опускають r на кінці майже у всіх випадках.
  • New York Accent сформувався під впливом великої кількості емігрантів з самих різних країн. Нью-Йорк, хоч і не столиця, але найнаселеніше і найжвавіше місто США з величезною діаспорою.
  • Bayou — діалект, сформований під впливом громади Cajuns, яка походить від франко-канадських колонізаторів. Зустрічається тільки в деяких частинах на півдні Луїзіани.
Читайте також: Британський акцент англійської
Читай також

Чи можете ви відрізнити Get used, be used to від used to?

Фонетичні особливості

Саме яскрава відмінність американського акценту — це велика кількість звуку [r]. Він вимовляється всюди, де ми бачимо букву «r» — і навіть іноді там, де її немає. Прочитайте наступні слова, проговорюючи [r]:

Butter, flower, faster, longer, car, star, concert, desert, alert, cork, fork, adore, toward, power, easier, perfect, occurred, preferred, curtain, certain, beware, prepare, shark, sword, bored, spider, search.

Ще одна важлива особливість — це різні зміни звуку [t] під впливом сусідніх звуків. Коли він знаходиться поміж голосних, то перетворюється в [d] (якщо тільки наступний голосний не ударний) і у швидкому мовленні навіть виходить відтінок звуку, подібного на український [р]. Послухайте пісню групи Red Hot Chili Peppers «Give It Away», щоб зрозуміти, про що йде мова. Зверніть особливу увагу на приспів. Можете потренуватися на наступних прикладах:

It is, sweetie, got it, water, better, butter, that is, taught us, thought about, what about, about it, forget it, editor, similarity, integrity, kilometer, Latin, native, mitten, community, meet us, what is.

При цьому в поєднаннях «-nt-» звук [t] пропадає зовсім, і те ж саме відбувається зі звуком [d] в поєднанні «-nd-»:

Twenty, plenty, winter, enter, center, you and me, friends, spends, this and that, father and son.

Що стосується голосних, то і тут, звичайно ж, існують суттєві відмінності від британського варіанту. Наприклад, звук [a:] американці замінюють на [æ]:

Bath, can't, mass, ask, laugh, chance, France, class, dance, answer, plant, grass, grass, task.

Ще одна помітна властивість американської вимови — заміна [ɒ] на [ʌ]. Прочитайте наступні слова за американськими правилами:

Lottery, mop, lot, lost, mock, nod, posh, log, top, sock, dot, hot, stop, shot, shop, bottom, boss, coffee, dog, cod, fog, foster, cotton, got, hop, jogging.

Також слід звернути увагу на те, що в GenAm буква «u» у відкритому складі зазвичай вимовляється як [u:], а не [ju:]. Спробуйте прочитати декілько слів, враховуючи це правило:

Tune, Tuesday, suit, assume, student, news, nuisance, tumor, dude, stupid, tulip, newbie, tutor, tube.

До речі, ось дуже цікава цитата. Деяким акторам приходиться перебудовувати свій мовний апарат, щоби ввійти в роль. Так було з Томом Холландом, який, бувши британцем, грав жителя Нью-Йорку.

I think it's sort of a rite of passage for a British actor to try and get the American accent and have a good crack at doing that.
Я думаю, що для британського актора це свого роду обряд, щоби спробувати отримати американський акцент та добитися успіху.

Orlando Bloom

І, звичайно ж, дуже важливим елементом американського акценту є інтонація. На відміну від британської, вона більш монотонна, в ній нерідко зустрічається так званий «Static tone» — коли фразовий наголос не піднімається, не падає, а вимовляється більш сильно, але на одному рівні з усіма іншими складами. Низхідний тон набагато більш розповсюджений, ніж висхідний. Завдяки цьому україномовним студентам простіше її відтворити.

Читай також

Відносні займенники

Як навчитися американського акценту

Наші поради завжди залишаються тими ж самими. Звучать вони нудно, проте перевірені часом:

  1. Слухайте більше мовлення з потрібним вам акцентом: це і телешоу, і радіопередачі, і музика, і подкасти.
  2. Звертайте увагу на те, як носії вимовляють певні звуки. Концентруйтесь на тих звуках, які частіше за все видають акцент: r, t, th і таке інше.
  3. Тренуйтесь самостійно, приділяйте час, щоби тренувати вимову. Повторюйте за диктором, записуйте себе на диктофон і прагніть до чіткого звучання.
Можливо, вам буде цікаво: Як позбавитися українського акценту в англійській

В загальному, у відпрацюванні вимови найголовніше — більше слухати оригінального мовлення і не соромитись його копіювати. Ви можете почати з улюблених пісень і підспівувати виконавцям, або дивитись серіали та періодично промовляти деякі фрази за персонажами. Якщо ви налаштовані серйозно — рекомендуємо Youtube-канал Rachel's English.

Починаючи урок англійської по Skype, увійдіть в роль, уявляючи себе іншою людиною — це допоможе вам заговорити без українського акценту. Головне — вловити особливий «дух» American English та намагатися його відтворити у своєму мовленні.

Навчання в школі англійської мови Englishdom - надійний провідник у покращенні мовних навичок. Індивідуальний підхід та досвідчені викладачі допоможуть вдосконалити знання про американський акцент та впевнено розмовляти англійською. Вільне майбутнє починається з вільної англійської!

EnglishDom #надихаємовивчити