Для коректної роботи сайту в вашем браузере мають бути включені файли Сookie

Ми цінуємо вашу думку. Залишіть відгук про те, як відбувається навчання.

credit card У тебе залишилася незавершена покупка: занять з 
дивитися

Привіт! Ми – онлайн-школа англійської Englishdom

Ми пропонуємо 3 варіанти навчання:

👩‍💻

Індивідуальні онлайн-уроки з викладачем на нашій інтерактивній платформі ED Class

🤓

Самостійне вивчення англійської мови на нашому сайті в онлайн-тренажері

📱

Або навчання в мобільному додатку Ed Words, або на сучасній онлайн-платформі та у розмовних групових заняттях

8 грудня 2022
6 хв. читати

Як «будувати» речення англійською мовою та розібратися у всіх часових формах?

Немає часу? Збережи в

Зміст статті:

Чи існує можливість побудувати таку зрозумілу систему, яка б дала змогу з легкістю скласти речення на англійській мові і швидко розбиратися у всіх часових формах? Давайте подивимося.

Спочатку потрібно розібратися, які взагалі існують загальноприйняті стандарти, і яким чином можна не загубитися в уявній складності під час вивчення англійської мови.

Якщо подивитися детальніше на структуру речення в англійській мові, то стає очевидно, що для того, щоб швидко навчитися лаконічно і зрозуміло висловлюватися, необхідно просто натренуватися розпізнавати підмет (хто робить?) і присудок (що робить?) в англійському реченні.

У більшості випадків у реченнях підмет стоїть перед присудком. Винятки становлять лише питальні речення. Але в будь-якому випадку, необхідно почати з простого. Таким чином, можна буде з легкістю навчитися складати речення англійською.

Простота - запорука успіху

Почнемо з найпростішого. Це буде та база, від якої потрібно буде відштовхуватися надалі. Її розуміння набагато спростить роботу з автоматизації побудови речень у нашій голові на льоту.

Варто знати, що англійські речення вирізняються простотою, лаконічністю та стислістю. Можливо, це пов'язано з англійською ментальністю, але зараз не про це.

Довгі та дуже складні речення англійською все-таки можна знайти. Вони зустрічаються в юридичних текстах або в художній літературі, тобто там, де це доцільно. Однак у живому спілкуванні довгі речення зустрічаються вкрай рідко. Але для старту потрібно відштовхуватися від простого.

Давайте дізнаємося, що таке просте речення в англійській мові. Будь-яке речення будується для того, щоб описати реальну життєву ситуацію якомога чіткіше.

Для того, щоб досягти цієї мети, необхідно використати слова для опису поточної ситуації та з'єднати їх так, щоб зміст передався якомога більш ємко. Якщо виходить правильно передати зміст, то в голові в того, кому передається інформація, вийде образ однакової картинки.

У нашій мові слова з'єднуються за допомогою закінчень. Однак в англійській мові ситуація зовсім інша, тут немає зміни безлічі закінчень.

З одного боку, це спрощує процес запам'ятовування і вивчення, а з іншого - вимагає максимальної чіткості в побудові речення і правильного використання прийменників.

Читай також

Пасивний стан в англійській мові

Золоте правило

Отже, визначимо перше і найголовніше правило - прямий порядок слів! Спочатку говориться, хто робить, потім - що робить. В українській доступні будь-які варіації, наприклад:

  • Хлопчик ловить рибу.
  • Рибу ловить хлопчик.
  • Ловить хлопчик рибу.
  • Ловить рибу хлопчик.

В англійській мові завжди тільки один порядок слів — «A boy is catching some fish».

Запам'ятайте це золоте правило, з якого ви повинні почати, вивчаючи англійську мову. Усе зав'язано на дієсловах (простих присудках). Вони, звісно, стоятимуть у будь-якій формі одного з англійських часів (звідси одразу можна зрозуміти, як використовувати часи), трьох способів і двох відмінків. Для новачків поки що головне розуміти базово:

В англійській будова речення завжди слідує певній структурі:

  • Subject (хто/що?),
  • verb (що робить?),
  • object (хто/що? додаток),
  • place (where?),
  • time (when?).

Наприклад: «I like to walk with my dog in the park in the evening». 

  • I;
  • like to walk;
  • with my dog;
  • in the park;
  • in the evening.
Читай також

Описуємо зовнішність англійською

Часи

У багатьох, хто починає вчити мову, голова йде обертом від нескінченної безлічі часових форм. Якщо брати до уваги їх усі, то виходить 16. Пояснюється це тим, що система часів явно відрізняється від тієї, яка використовується в українській мові. Звичайно, є й загальні моменти, але основний козир системи англійських часів - це суворий порядок, логічність, підпорядкування законам граматики та логіки.

Але не такі страшні часи, як їх малюють. Якщо ви опануєте хоча б шість найбільш вживаних, то зможете почуватися впевнено практично в будь-якій ситуації спілкування - це Present Simple, Past Simple, Future Simple, Present Continuous, Past Continuous, та Present Perfect.

Приклад:

  • I go to work every day. — Present Simple (те, що відбувається регулярно).
  • I went to work yesterday. — Past Simple (констатація факту в минулому).
  • I will go to work tomorrow. — Future Simple (констатація факту в майбутньому).
  • I am going to work now. — Present Continuous (те, що відбувається зараз).
  • I was going to work when you called me. — Past Continuous (те, що відбувалося в певний момент часу в минулому).
  • I have already gone to work. — Present Perfect (невідомо, коли дія відбувалася, але є її результат у теперішньому).

Що найголовніше, так це необхідність запам'ятати те, що в кожної групи часів є схожі характеристики і норми утворення смислового дієслова, а також принципи вживання, і це ключ до швидкого засвоєння всіх часів.

Щойно ви зможете проводити паралелі та відчуєте відмінності, зможете використовувати всі часи без особливих зусиль. Тому для початку просто постарайтеся запам'ятати, як правильно побудувати речення англійською мовою групи Simple, починаючи з Present (теперішнього). Надзвичайно зручно вчити та запам'ятовувати граматичні часи, помістивши їх у таблицю.

Отже, не варто боятися ніяких складнощів. Усе починається з простого, і все геніальне теж просте. Зрозумівши основні принципи побудови речення, можна надалі прилаштовувати та тренувати всі часи, способи та стани.

Головне - не можна хапатися за все одразу. Тільки після того, як ви повністю засвоїте для себе одне правило, рухайтеся до іншого. Іноді повторюйте вивчене, щоб не забути. Але те, що не можна в жодному разі забувати - це базові принципи побудови англійського речення. Отже, почати завжди просто - тренуйте навички на простих реченнях, потім, у міру розуміння, ускладнюйте їх.

Школа англійської мови Englishdom - ваш надійний провідник у світі мовного навчання. Індивідуальний підхід, високоякісні ресурси та досвідчені викладачі допоможуть вдосконалити знання та правильно будувати речення англійською. Вільне майбутнє починається з вільної англійської!

Велика і дружна родина Englishdom