Для корректной работы сайта в вашем браузере должны быть включены файлы Сookie

Мы ценим ваше мнение. Оставьте отзыв о том, как проходит обучение.

credit card У тебя осталась незавершенная покупка: занятий с 
смотреть

Привет! Мы – онлайн-школа английского Englishdom

Мы предлагаем 3 варианта обучения:

👩‍💻

Индивидуальные онлайн-уроки с преподавателем на нашей интерактивной платформе ED Class

🤓

Самостоятельное изучение английского на нашем сайте в онлайн-тренажере

📱

Либо обучение в мобильном приложении Ed Words, или на современной онлайн-платформе и в разговорных групповых занятиях

11 октября 2022
8 мин. читать

Граматичні конструкції Used to, Be used to, Get used to, Would

Нет времени? Сохрани в

Содержание статьи:

Хей, what's up, дорогі друзі! Сьогодні мова піде про граматичні конструкції used to, be used to та get used to. А якщо після цієї фрази ви подумали «А хіба це не те саме?», то тим більше. 

Усі три конструкції активно використовуються носіями в англійській мові. Не можна сказати, що вони першочергово важливі, але якщо у вас вже Intermediate або ви ось-ось підійдете до нього, то вивчити ці конструкції вже час. Тож ви дуже вчасно тут опинилися. Зараз пройдемося по кожній конструкції окремо та розберемо кожну з прикладами.

Used to

Взагалі саме слово use означає «використовувати», відповідно used - це теж саме слово в минулому часі (використовував, використаний). А от якщо підставити прийменник to, то тоді вже сенс зміниться, і вийде «звик», «регулярно робив». Знову ж таки, в минулому часі, тому що закінчення ed.

Зараз ми розбираємо випадок, коли used to йде відразу після підмета, як у реченнях типу Past Simple. І вони будуть відноситись до дій, які ви раніше колись постійно робили, а тепер уже так не робите. Тобто як би звичка була, а зараз звичка вже відпала.

She used to have dark hair.
Вона звикла носити темне волосся (але зараз уже не носить).

I used to talk non-stop.
Я звикла говорити без упину (у минулому звикла, а зараз вже відвикла).

Тут нічого складного. Забігаючи наперед, скажу, що в цьому відео взагалі нічого складного не буде. Все, що вам потрібно зробити, це один раз уважно подивитися відео та запам'ятати формули побудови кількох граматичних конструкцій та випадки їх вживання. І потім залишиться тільки практикуватися та закріплювати на практиці.

До речі, попрактикуватися в розмовній англійській можна на уроці з викладачем EnglishDom. Там ви наодинці в онлайні з персональним тичером виконуватимете завдання і вчитимете англійську за цікавими вам темами, можна навіть за фільмами або серіалами. Більшість уроку ви спілкуватиметеся англійською мовою, і це шанс відточити нові теми, зокрема тему used to.

Читай также

Как расшифровывается группа LSP плюс подборка книг от Олега ЛСП

Be used to

У попередній конструкції used to завжди будувався за правилами Past Simple. Тепер же used зберігає своє закінчення минулого часу, а перед ним ще ставиться допоміжне дієслово, що відповідає часу, про який йдеться.

Тепер ми говоримо за правилами теперішнього часу. Це означатиме, що в когось зараз є якась звичка, хтось звик, пристосувався щось робити. І перед used просто ставиться am (після I), is (після he/she/it) або are (після we, you, they). Прям як у Present Simple.

У минулому часі, якщо що, використовується просто used to, ми буквально щойно це розбирали. Тепер давайте розберемо приклад з теперішнім.

I’m used to rains.
Я звикла до дощів.
I’m used to difficulties.
Я звикла до складнощів.
I’m used to spend two hours to get to work.
Я звикла витрачати по дві години, щоб дістатися роботи.

Хвилина мовчання на честь тих, хто добирається так довго на роботу.

Get used to

Якщо ви хочете використовувати used to в майбутньому часі, то краще зробити це в парі з дієсловом get. Get used to означає «звикати», «набувати нової звички», «пристосовуватися». Тому що get у нас перекладається як? Правильно, «отримувати». Відразу накидаємо кілька прикладів:

You will get used to this noise soon.
Згодом ти звикнеш до цього шуму.

It’s very stressful to live in other country, but I hope I will get used.
Жити в іншій країні – це великий стрес, але я сподіваюся, що незабаром звикну.

Причому get used можна використовувати не лише у майбутньому часі. Можна і в теперішньому, і в минулому, і в якому забажаєте. Тоді ви тим самим підкреслюватимете, що у вас не просто є чи була якась звичка, а що ви набули її в якийсь момент часу.

Наприклад, космонавти після довгого польоту часто упускають предмети просто через те, що на автоматі залишають їх стояти на повітрі. І на своє виправдання після чужої розбитої склянки космонавт може сказати, що він got used to the weightlessness (звик до невагомості). Так, може, приклад трохи незвичайний, зате так у вас більше шансів запам'ятати правило через асоціації.

Would

Ми вже розібрали основні випадки використання конструкцій з used. Але не поспішайте розходитися, тому що зараз розберемо випадки вживання іншого модального дієслова would. Адже вони іноді збігаються. І навіть у тих випадках, коли не збігаються, все одно розберемо, щоб далеко не ходити.

В англійській мові поряд із конструкцією used to для вираження звичних дій у минулому, які відбувалися знову і знову може використовуватися форма would do. Само собою це модальне дієслово можна перекласти як «би» (зробив би, хотів би і так далі). Однак у деяких випадках would взагалі повністю аналогічний "used to". Наприклад, різниці не буде, якщо ми скажемо:

We used to meet at weekends

Або

We would meet at weekends. 

Але ми не можемо підставити would у випадках, коли йдеться про стан у минулому. Тобто зустрітися на вихідних ми теоретично можемо у будь-який час – це дієслово дії. І навіть якщо ми вже кілька років не збиралися, можемо взяти та зробити це. А з дієсловами стану типу бути, любити, дружити, прагнути і так далі (щось, що йде безперервно) would не використовується. Наприклад, ми можемо сказати:

We used to love our grandma in the childhood.
Ми любили нашу бабусю в дитинстві.

Але при цьому не можна підставити would без втрати сенсу.

We would love grandma in childhood.

Ми б зараз любили нашу бабусю… якби були… у дитинстві? ем…?

Загалом виходить дуже дивний сенс. Просто запам'ятайте, що would може підмінити used to тільки з дієсловами дії.

І тепер давайте розберемо ще кілька випадків вживання would.

1. Про намір у минулому часі

Він сказав, що збирається …

He said he would help me.
Він сказав, що допоможе мені.

Сказав у минулому, мав намір допомогти у майбутньому. Все сходиться. Зверніть увагу, що якби на місці said було say в теперішньому часі, то використовувався б вже will.

2. Небажання в минулому часі

Так, виправлення. В теперішньому часі would можна використовувати в тому випадку, якщо йдеться про категоричну відмову щось робити. Наприклад:

I wouldn’t go to school!
Я не піду до школи!

3. Умова

Є ще така штука, як умовні способи. Це досить складна тема, і Вітя якось уже розбирав її на нашому каналі. В одне відео все навіть не вмістилося, тож довелося розтягнути на два. Посилання на відео про умовні речення будуть в описі.

А ми поки що вибірково пройдемося по них і торкнемося лише форми з конструкцією would. Вона використовується, коли ми шкодуємо про дію, яка не відбулася. Наприклад, коли щось пішло не так, і ми шкодуємо, що не вчинили інакше в тій ситуації. Наприклад, ви погано підготувалися до міжнародного іспиту та завалили тест, і тепер про себе думаєте:

If only I would study harder…
Якби я тільки вчилася старанніше…

Неприємна ситуація, ясна річ.

4. Пропозиція чогось

І останній випадок вживання would, який ми розберемо, це коли ми щось комусь пропонуємо. Найпопулярніша фраза тут - would you like (не хотіли б ви?). Але на місці like в принципі може бути й інше дієслово, яке підходить за змістом.

Would you like a dessert?
Не бажаєте десерт?

Особисто я від таких пропозицій ніколи не відмовляюсь. Думаю, ви теж.

Читай также

Тосты про любовь на английском

Висновок

Отже. Ми розібрали конструкції used to, be used to, get used to, would та would like, а також випадки їх вживання. Поки інформація не вивітрилася, рекомендуємо закріпити її в онлайн- тренажері з цієї теми

Ось тепер вам є чим зайнятися, продовжуйте вчити далі самостійно :)

EnglishDom #надихаємовивчити