Для коректної роботи сайту в вашем браузере мають бути включені файли Сookie

Ми цінуємо вашу думку. Залишіть відгук про те, як відбувається навчання.

credit card У тебе залишилася незавершена покупка: занять з 
дивитися

Привіт! Ми – онлайн-школа англійської Englishdom

Ми пропонуємо 3 варіанти навчання:

👩‍💻

Індивідуальні онлайн-уроки з викладачем на нашій інтерактивній платформі ED Class

🤓

Самостійне вивчення англійської мови на нашому сайті в онлайн-тренажері

📱

Або навчання в мобільному додатку Ed Words, або на сучасній онлайн-платформі та у розмовних групових заняттях

24 листопада 2023
6 хв. читати

Коли ставиться was, а коли were

Немає часу? Збережи в

Зміст статті:

Hi everyone. Сьогодні будемо розбиратися з was were правилами. Як і коли вони використовуються, чим відрізняється was від were і як тут не помилитися. Наприкінці буде десять завдань для самоперевірки. Окей, починаємо.

I was or i were

Щоб зрозуміти was were правило, варто пам'ятати про те, що ці дієслова - є формами минулого часу для дієслова to be. А am/is/are своєю чергою є формами цього ж дієслова для теперішнього часу. Тобто was/were використовуватиметься там само, де й am/is/are, але вже коли мова заходить про минулий час.

Давайте утворимо минулий від теперішнього.

I am a teacher - Я (є) викладач.
I was a student - Я був учнем.

He is my student - Він (є) мій учень.
He was my student - Він був моїм учнем.

We are working together - Ми працюємо разом.
We were working together - Ми працювали разом.

Як бачите, все дуже просто. Речення будуються за правилами англійської мови, де присудок іде після підмета. У цих прикладах I/he/we виступають підметом, а дієслова was/were - присудком (що робив - був, що робили - були).

Читай також

Як вчити англійську по дорозі на роботу

У чому різниця між was і were

Усе просто. Was використовується з одниною, а were - з множиною. Із займенником you традиційно використовується were. Тому можна сказати, що в англійській мові всі звертаються одне до одного "на ви", а не "на ти".

Ми тут використовуємо займенники, але це тільки щоб спростити приклади і дати вам сконцентруватися на найважливішому. Звісно, was та were використовуються не лише з особистими займенниками, а й з іншими словами. Якщо у вас є сумніви, чи стоїть слово в однині або в множині, спробуйте підібрати до нього займенник. Julie - she, weather - it, members - they і так далі.

Речення в Past Simple із дієсловом to be

Про граматичну конструкцію Past Simple ми вже детально писали в цій статті. Зараз окремо розберемо, як воно утворюється з дієсловом to be.

Якщо ви хочете сказати, що хтось або щось було/було чимось або кимось, то дієслово was/were в англійській буде замінювати наше "був/були...". Наприклад: Він (підмет) + був (дієслово "бути" в минулому часі) + менеджером. Перекладаємо: He (subject) + was (to be in past) + a manager.

Тепер переробимо речення під заперечення. Береться все те ж дієслово, але після нього додається not. Саме після нього, а не перед, як в українській мові. Можна написати повністю: was not / were not, або в скороченій формі: wasn't / weren't. Щоб не ускладнювати, візьмемо той самий приклад. Він не був менеджером. He wasn't a manager / He was not a manager.

І нарешті побудуємо запитання. Для цього міняємо місцями підмет і дієслово was/were. І в нас виходить: Чи був він менеджером? - Was he a manager?

У прикладі з менеджером ми використовували займенник he, тобто однина. Саме тому використовувалося дієслово was. Якби ми говорили про групу людей (вони), то на його місці стояло б were. І артикль a вже не використовувався б.

Конструкція there was / there were

Ця конструкція використовується за тим самим принципом, що й there is / there are. Коли ми хочемо сказати, що "щось десь є" або "якась подія має місце бути" ми можемо скористатися таким формулюванням. Наприклад:

There was a lovely weather - Була чудова погода.
There were two oranges on the table - На столі було два апельсини.

Was/were у Past Continuous

Такс. Ми розібралися, як використовувати це дієслово в простому минулому часі. Тепер можна перейти до складніших конструкцій.

У Past Continuous ми говоримо, що хтось був у процесі виконання якоїсь дії. Наприклад: Вона бігала (протягом якогось часу). She (підмет) + was (допоміжне дієслово) + running (основне дієслово з інговим закінченням).

Тепер заперечення. Ставиться одразу після допоміжного дієслова. She was not running.

І запитання. Міняємо місцями допоміжне дієслово та підмет. Was she running?

Was/were у пасивному стані

Тепер нам потрібно сказати, що хтось відчував на собі якусь дію. Наприклад: Вони були здивовані. У нас немає того, хто виконує основну дію. Ми не знаємо, хто дивує. Але ми знаємо, що якісь "вони" відчувають на собі цю дію. У нашій статті про пасивний стан в англійській ви можете почитати про це докладніше, а поки просто побудуємо з ним просте речення.

Вони (підмет) були (дієслово "бути" в минулому часі) здивовані (дія) - They (subject) were (to be in past) surprised (verb with [ed] ending). У цьому прикладі дієслово surprise - правильне. Але якби воно належало до списку неправильних дієслів, то тут використовувалася б третя форма.

Уже за знайомою схемою побудуємо заперечення. Вони не були здивовані - They were not surprised.

І нарешті запитання. Вони були здивовані? - Were they surprised? Якщо ми хочемо поставити запитання з питальним словом, воно виглядатиме приблизно так. Чому вони були здивовані? - Why were they surprised?

Читай також

Твір My future career англійською з перекладом

Вправи для самоперевірки

  • He (was/were) born on Monday.
  • Dr. Brown (was/were) a bus driver seven years ago.
  • Over 500 incidents (was/were) recorded by this year.
  • All documents (was/were) removed and concealed.
  • What (was/were) the reason?
  • (Was/Were) you reading today?
  • There (was/were) a child in the yard.
  • This picture (was/were) painted in 17th century.
  • Where (was/were) they going?
  • I (was not/were not) at home today.

Пишіть ваші відповіді на завдання з was were правила в коментарях. Ми їх побачимо і перевіримо.

Розкрийте таємниці використання was і were в англійській мові разом із Englishdom! Наша школа англійської мови формує навички для успішного спілкування. Забудьте про "мовний бар'єр" - англійська відкриває двері до нових горизонтів та досягнень.

Englishdom #надихаємовивчити