Для коректної роботи сайту в вашем браузере мають бути включені файли Сookie

Ми цінуємо вашу думку. Залишіть відгук про те, як відбувається навчання.

credit card У тебе залишилася незавершена покупка: занять з 
дивитися

Привіт! Ми – онлайн-школа англійської Englishdom

Ми пропонуємо 3 варіанти навчання:

👩‍💻

Індивідуальні онлайн-уроки з викладачем на нашій інтерактивній платформі ED Class

🤓

Самостійне вивчення англійської мови на нашому сайті в онлайн-тренажері

📱

Або навчання в мобільному додатку Ed Words, або на сучасній онлайн-платформі та у розмовних групових заняттях

19 червня 2024
9 хв. читати

Як вступити до Гарварду: статистика зарахування, вимоги до оцінок та англійської

Немає часу читати? Збережи в

Зміст статті:

notebook image

Перевір свій рівень англійської

Це безкоштовний комплексний тест, який допоможе визначити твій рівень володіння мовою за всіма параметрами:

  • Граматика
  • Словниковий запас
  • Читання
  • Сприйняття мови на слух

🕣 🇬🇧 Тест триватиме до 15 хв

Ми підготували актуальну інформацію щодо двох питань, які хвилюють усіх без винятку потенційних абітурієнтів Harvard:

  • скільки коштує навчання в Гарварді
  • як вступити в Гарвард

Let's go!

Скільки коштує навчання в Гарварді

Гарвард (Harvard) - один із найстаріших університетів США, а також один із найпрестижніших. З Гарварду випустилися Henry Adams, Mark Zuckerberg, J. Michael Bishop, Theodore Roosevelt і багато-багато інших відомих людей.

Навчання в Гарварді варіюється залежно від програми та рівня освіти.

Для 2024-2025 навчального року вартість навчання в Гарвардському коледжі становить $56,550 на рік. Додатково студенти мають оплатити медичні послуги ($1,592), проживання ($12,922), послуги для студентів ($3,534) і харчування ($8,268), що загалом становить близько $82,866 на рік (Harvard tuition and fees).

Читай також

Past Perfect Tense — минулий доконаний час

Як вступити в Гарвард

Для тих, хто хоче дізнатися, як вступити до Гарварду, є дві новини: хороша та погана (насправді більше, але поки що нехай буде дві). Погана полягає в тому, що лише близько 1 з 20 студентів успішно вступає до Гарварду, причому подаються туди перспективні абітурієнти з високим балом. Хороша новина в тому, що іноземцю в Гарвард вступити цілком реально.

Зупинимося докладніше на вимогах до кандидата:

  • Академічні вимоги:

1. Середній бал (GPA):
- Високий середній бал (зазвичай вище 3.9 за шкалою 4.0). Гарвард шукає студентів, які демонструють відмінні академічні досягнення протягом усього навчання.

2. Стандартизовані тести:
- SAT або ACT
- TOEFL/IELTS: Для міжнародних студентів, чиєю рідною мовою не є англійська, потрібне складання одного з цих тестів на знання англійської мови.

3. Курсове навантаження:
- Вітається проходження складних курсів, таких як AP (Advanced Placement) або IB (International Baccalaureate), що демонструє готовність до навчання на рівні коледжу.

  • Позакласні досягнення:

1. лідерські якості:
- Гарвард шукає студентів, які виявляють лідерські здібності в школі та спільноті. Це може включати участь у шкільних клубах, організацію заходів тощо.

2. Захоплення і таланти:
- Важливо продемонструвати унікальні здібності або захоплення, такі як спорт, музика, мистецтво, волонтерська діяльність тощо.

  • Особистісні якості:

1. Есе:
- Сильні та надихаючі есе, які розповідають про вашу особистість, цілі та причини для вступу до Гарварду, відіграють важливу роль у процесі відбору.

2. Рекомендаційні листи:
- Рекомендації від учителів і шкільного консультанта, які підкреслюють ваші академічні та особисті якості, також дуже важливі.

Детальніше про вимоги до кандидата можна прочитати на офіційному сайті Гарварду.

Наскільки складно потрапити в Гарвард

Хоча рівень прийому в Гарварді й невисокий, при цьому ваші особисті шанси на вступ залежать від сили вашого потенціалу.

Загалом вважається, що вступити до американського університету іноземцю простіше, ніж до британського. 

Для початку потрібно ввести основні дані, щоб просто зареєструватися на сайті та подати заявку. Це доведеться робити в будь-якому разі, а приймуть її чи ні - це вже залежить від ваших подальших дій і від приймальної комісії.

Під час подання заявки вкажіть такі відомості:

  • Ім'я
  • Дата народження
  • Номер телефону
  • Email
  • Адреса

І так далі, далі, далі (кілька десятків пунктів, включно з місцем народження, гендером і багатьом іншим).

Також під час подання заявки необхідно прикріпити інформацію про оплату реєстраційного внеску (попередньо потрібно внести $75 за розгляд заявки).

Подавати заявку варто за півроку до можливого зарахування. Таким чином, заявки приймаються з 31 жовтня, а 1 січня - остаточний термін подання всіх необхідних матеріалів. Список зарахованих студентів публікується на офіційному сайті університету з 6 квітня до 3 травня.

Надсилання заявки:

  • Заповніть онлайн-заявку через Common Application або Coalition Application.
  • Слідкуйте за дедлайнами. Для раннього вступу (Early Action) це зазвичай листопад, для регулярного вступу (Regular Decision) - січень.

Ми не сумніваємося, що потенційний студент Гарварду зуміє правильно заповнити форму подання заявки. Але вас напевно цікавлять мінімальні та фактичні вимоги. Ось тепер про це й поговоримо.

Які оцінки мають бути, щоб вступити до Гарварду (Grades Requirements)

Необхідно прикріпити всього три документи з оцінками:

  • Середній бал шкільного атестата - A за американською системою оцінювання. У цифрах це від 93/100 або 3,8/4. Якщо конвертувати це у дванадцятибальну систему, то вийде 11,16 із 12. За п'ятибальною шкалою це 4,65 з 5.
  • SAT: Scholastic Aptitude Test (20 стандартизованих тестів читання, письма, літератури, математики, предметів природознавства, історії США та всесвітньої історії) - від 1460 балів із 1600 максимальних.
  • ACT: American College Test (тестування знань англійської, математики, читання та природничих наук) - від 33 із 36 максимальних.

*Це лише приблизні вимоги. Реальні можуть відрізнятися залежно від року вступу та обраної спеціальності. На менш затребувані спеціальності вступити простіше.

Результати внутрішніх державних іспитів (таких як ЗНО) не мають значення. Важливий тільки середній бал атестата і ось ці два іспити.

У США, на відміну від Великої Британії, можна вступати одразу після 11 класів школи. Тому вчитися зайвий рік на першому курсі місцевого університету не потрібно.

Докладніше про те, які предмети вивчають американці в школі, ми писали в цій статті.

Вимоги до рівня англійської в Harvard University (English Requirements)

Не так давно в Гарварді було скасовано вимоги до рівня англійської мови для іноземних студентів. Таким чином, іспит TOEFL (як і будь-який інший міжнародний іспит) складати більше не обов'язково.

Однак прикріплювати бали за такими сертифікатами до заявки все ще можна. Тож наявність курсів Advanced Placement та IB, а також хороші показники тестувань рівня знання англійської мови IELTS або TOEFL теоретично можуть трохи збільшити ваші шанси.

Але без англійської все одно ніяк не обійтися. По-перше, знання англійської знадобляться вам буквально на кожному етапі вступу: починаючи з тестів SAT і ACT, і закінчуючи співбесідою. Та й складно уявити, як можна вчитися в американському університеті без знання англійської.

Підтягнути знання англійської можна на онлайн заняттях в EnglishDom. Уроки проходять індивідуально по відеозв'язку на цифровій платформі ED Class. Перше пробне заняття безкоштовне для всіх нових студентів.

Есе абітурієнта та рекомендаційні листи (Admission Essey & Letter of Recommendation)

Гарвард цінує студентів, які залучені в життя суспільства і продемонстрували лідерські якості. Пріоритет у зарахуванні на навчання віддається студентам, які добре проявили себе у волонтерській та благодійній діяльності.

До слова, це ще одна відмінність американських вишів від британських. У Великій Британії враховуються тільки досягнення в галузі, безпосередньо пов'язаній з предметом, який абітурієнт хоче вивчати, тоді як у США перевагою також можуть стати волонтерська діяльність, досягнення в мистецтві, спорті тощо.

Якщо у вас є «коник», то саме він має фігурувати у вашому есе. Також необхідно вказати, якщо у вас є організаційні якості або таланти, пов'язані з бажаною професією. Що соціально активніший абітурієнт, то більше шансів привернути увагу приймальної комісії. Покажіть, що американська мрія - це про вас.

Гарвард вимагає одне основне есе і два додаткових: це допоможе виділити вас із загальної маси абітурієнтів.

Також до заявки потрібно прикріпити два рекомендаційні листи від шкільних учителів і один додатковий від вашого класного керівника або шкільного психолога (можна українською з прикріпленим нотаріально завіреним перекладом англійською).

Рекомендаційні листи мають підкріплювати ваше есе, підтверджуючи, який ви чудовий учень і хороша людина.

Вчителям не повинно бути тягарем написати рекомендаційний лист, і вони напевно погодяться показати вас у кращому світлі для Гарварду.

Або ви можете взяти ініціативу у свої руки і написати листи від їхнього імені самостійно. Так робити погано, і ми, звісно, нічого такого вам не радимо. Просто є така ось опція. А ще є наша стаття в блозі про те, як написати рекомендаційний лист (плюс шаблон і приклади). Просто до слова.

Співбесіда тет-а-тет (Interview)

Більшість іноземних абітурієнтів Гарварду проходять співбесіду в університет через Zoom або телефонний дзвінок. Під час підготовки до співбесіди врахуйте, що вам можуть поставити неочікувані запитання, наприклад «Яка ваша улюблена книга і чому?».

Подумайте про власні досягнення, якими ви найбільше пишаєтеся, і переконайтеся, що можете переконливо та красномовно їх описати. Гарний спосіб показати свою зацікавленість у вступі - поставити запитання інтерв'юеру про навчання, а не лише відповідати на поставлені.

Рекомендуємо заздалегідь підготувати список запитань, які хотіли б дізнатися про Гарвард, але відповідей на які не знайшли на офіційному сайті університету.

Разом: Для вступу до Harvard University потрібні хороші оцінки, але вони не дають гарантію вступу. Також враховуються особисті якості абітурієнта, які оцінюються під час перевірки есе та на співбесіді.

Читай також

ED Class - більше, ніж англійська по скайпу

Факультети

Найпопулярніші спеціальності Гарварду лежать у сферах біологічних, фізичних наук, соціальних наук, історії та математики, але це в жодному разі не єдині можливості. Структура університету ділиться на кампуси (campuses), школи (schools), департаменти (departments), освітні програми (degree programs) і курси (courses) Загалом шкіл (або, умовно кажучи, факультетів) дванадцять:

  • Arts and Sciences (найпопулярніший)
  • Medicine
  • Dental Medicine (найменш чисельний)
  • Divinity
  • Law
  • Бізнес
  • Розширення
  • Дизайн
  • Освіта
  • Громадське здоров'я
  • Уряд
  • Engineering

Диплом будь-якого з них одразу відкриває вам безліч дверей у цій сфері. Ну ви самі розумієте, це все-таки Harvard.

Зайве говорити, що вступити до Гарварду може бути складно, оскільки це один із найкращих університетів у світі. Але переваги Ліги плюща варті таких старань.

Englishdom,
your English-freedom mate