Для коректної роботи сайту в вашем браузере мають бути включені файли Сookie

Ми цінуємо вашу думку. Залишіть відгук про те, як відбувається навчання.

credit card У тебе залишилася незавершена покупка: занять з 
дивитися

Привіт! Ми – онлайн-школа англійської Englishdom

Ми пропонуємо 3 варіанти навчання:

👩‍💻

Індивідуальні онлайн-уроки з викладачем на нашій інтерактивній платформі ED Class

🤓

Самостійне вивчення англійської мови на нашому сайті в онлайн-тренажері

📱

Або навчання в мобільному додатку Ed Words, або на сучасній онлайн-платформі та у розмовних групових заняттях

19 вересня 2022
9 хв. читати

Як подолати мовний бар'єр в англійській

Немає часу? Збережи в

Зміст статті:

Уявіть ситуацію: стоїте ви на вулиці і ловите погляд симпатичного хлопця чи дівчини, він чи вона вам усміхається білозубою усмішкою, і ви б теж хотіли з усмішкою почати розмову, але натомість у вас починають тремтіти руки, у горлі пересихає і на лобі виступає холодний піт — ця людина не говорить рідною вам мовою. А якщо ви не зрозумієте один одного?

Ваших знань мало і в цій ситуації за вас говорять страх і невпевненість. Як подолати ці почуття, позбутися мовного бар'єру та вільно говорити англійською? Let's see what you can do!

Що таке мовний бар'єр

Мовний бар'єр в англійській — це труднощі, що виникають під час розмови іноземною мовою. Не секрет, що майже кожна людина, яка вивчає англійську мову, стикалася з подібним явищем. Але чому розмовний бар'єр узагалі виникає?

Як відомо, на все є своя причина. Знаючи свої помилки та недоліки, ви зможете легко їх уникати, а отже, подолати свою невпевненість і легко розправитися з комплексами щодо англійської мови, а отже, здійснити задумане, не впавши обличчям у бруд. Давайте ж розберемо причини, через які людина раптом «ковтає язика».

Читай також

Англійська для дітей. Корисні поради батькам

Причини прояву розмовного бар'єру та як його подолати

  • Побоювання зробити помилку.

Поговоримо на чистоту, тільки ви звертаєте увагу на свої помилки... та й ваш викладач англійської, звичайно. Все ваше шкільне життя всі говорили, що робити помилки у навчанні неприйнятно. Забудьте про це.

Припускатися помилок — це найкраще, що ви можете зробити вивчаючи іноземну мову (і не тільки). Ви навчаєтесь на помилках. І ви їх допускатимете надалі, поки не досягнете рівня носія мови.

  • Немає швидкої реакції.

Ви знаєте багато слів, але у стресовій ситуації всі слова начебто просто випаровуються з голови! І нічого страшного! У вашій голові величезна картотека, і там сотні карток із іноземними словами.

Дайте собі пару секунд - переведіть дух, адже потрібен час, щоб поритися в цій картотеці добре, не переплутати нічого і зрозуміти, як правильно використовувати слова в мові. Перемикання між своєю та англійською мовами потрібно тренувати.

На допомогу можуть прийти картки із реченнями на переклад. З одного боку — речення рідною мовою, з іншого — іноземною. Суть у тому, щоб навчитися швидко формулювати ціле речення.

  • Страх не зрозуміти співрозмовника.

Думаємо, що кожен із вас чув вираз: «Найкращий спосіб заговорити іноземною мовою — поїхати в країну, де цією мовою розмовляють вільно». Це, звичайно ж, правда.

Але з нашого досвіду, якщо ви покриті холодним потом у незнайомому місці та з незнайомими людьми, це навряд чи дасть позитивних результатів. Почніть спілкування англійською не з носіями мови, а зі знаючими її на середньому рівні.

Зараз дуже просто знайти групу людей, які також як і ви хочуть удосконалити свою англійську. Прошерстіть інтернет та соціальні мережі — даємо гарантію, що ви точно знайдете собі розмовний клуб по сусідству. Головне – практикуватися.

  • Страх того, що вас не зрозуміють.

Всі ми хочемо говорити правильно та красиво, чи не з першої зустрічі з носієм мови. Але не потрібно ускладнювати собі життя — виберіть легший шлях! Замість складних речень використовуйте більш прості. Наприклад, замість «I would like...» або «Could you bring me...» скажіть просто «Tea, please». Просте речення точно зрозуміють, і ви будете впевнені у собі.

Щоб спрощена мова не звучала грубо, не забувайте додавати ввічливих слів на кшталт «please» і «thank you», вони доречні в будь-якій розмові. Використовуйте також просту лексику - не потрібно використовувати всі вами вивчені ідіоми та висловлювання в одній бесіді, адже так можна і заплутатися.

  • Ви вчилися говорити, але не вчилися слухати.

З такою проблемою може зіткнутися будь-яка людина, яка навіть не думає вивчати англійську, французьку, іспанську або будь-яку іншу мову. Адже слухати один одного ми не вміємо, та й не дуже й хочемо в принципі. Але без цієї навички буде досить складно вступити в діалог, чи не так?

Чи траплялося з вами таке, що ви себе безглуздо відчували в ситуації, де вам щось розповідають, а ви зрозуміти не можете, про що йдеться, і природно, не в змозі підтримати розмову, тому що поняття не маєте як відповісти на репліку співрозмовника? Відразу постає запитання: «А чому це мене вчили стільки часу?! Якщо я навіть просту розмову підтримати не можу!» Але і цю проблему можна вирішити.

Просто зробіть акцент на аудіювання! Слухайте подкасти на улюблені теми, радіо і завантажуйте аудіокниги. Головне, що ви знайшли причину і знаєте, над чим працювати.

  • Ви соромитесь своєї вимови.

При вивченні іноземної мови багато хто стикається зі страхом неправильного вимови, бояться, що їх акцент звучатиме безглуздо та інші співрозмовники просто посміються з них.

І справа зовсім не в тому, що ви не знаєте як правильно вимовити слово, а у вашому мовному апараті, який налаштований на рідну мову. Для того щоб відтворити англійські звуки, його потрібно перебудувати фізіологічно. Тобто змусити працювати ті м'язи, які не працювали раніше.

Цього не можна досягти ніяким іншим шляхом, окрім тренування цих самих м'язів — читати вголос, наприклад. Чітко і багато, до крепатури у м'язах мовного апарату. Щоб не заучувати неправильно, читайте тексти, які спочатку можете прослухати.

Також більше слухайте носіїв мови і постарайтеся повторювати точнісінько за ними. У цьому вам допоможуть фільми, пісні, радіо та улюблені YouTube канали англійською. Дивіться улюблений серіал (якщо необхідно, то із субтитрами), зупиняйте відео, постарайтеся повторити фразу імітуючи інтонацію та вимову, прослухайте її ще раз. Повторюйте ці дії стільки разів, скільки потрібно. І ви точно досягнете плавної і красивої мови.

  • У вас невеликий словниковий запас.

Носії мови люблять використовувати фразові дієслова та ідіоми. Що веде за собою страх, що ви знову щось не так зрозумієте у розмові. Наприклад, якщо ви почули фразу «I'm feeling under the weather», то можна подумати, що людина дійсно стоїть під якимось дощем і її турбує прогноз погоди. Хоча насправді їй сьогодні просто не дуже добре або вона чимось засмучена.

Щоб уникнути непорозуміння, почніть поступово вивчати подібні ідіоми. Не обов'язково завчати все і відразу, почніть з малого. Два фразові дієслова та одна ідіомка на день.

Також не забувайте, що ви завжди можете використовувати схожі слова – синоніми, або спробуйте пояснити слово через протилежне – антонім.

Зрештою використовуйте руки, міміку обличчя та жести. Іноді простіше зобразити катання на ковзанах або зімітувати гарчання лева, ніж утомливо згадувати потрібне слово. Якщо не можете згадати відповідне слово, то не мовчіть – ви ж не кіт.

  • Ви погано знаєте граматику.

Ніхто не говорить про те, що в мові потрібно використати всі 26 часів англійської мови. Але правильно побудована граматична конструкція допоможе вам коректно і точно викладати свої думки англійською, а також розуміти, про що говорить вам носій мови.

Щоб розібратися з граматикою, ми можемо запропонувати вам для вивчення статті на нашому сайті та граматичний довідник.

  • Відсутність практики.

Якщо ви розмовляєте англійською всього пару годин на місяць і займаєтеся аудіюванням півгодини на тиждень, поява мовного бар'єру не повинна вас здивувати. Для планомірного розвитку будь-якої навички, чи то говоріння чи сприйняття мови на слух, потрібні регулярні тренування.

Виходячи з досвіду, ми рекомендуємо вчитися з викладачем не менше 2-3 разів на тиждень по 60-90 хвилин і самостійно займатися англійською щодня хоча б по 20-30 хвилин. Запам'ятайте, що для того, щоб почуватися впевнено в будь-якій справі, потрібно постійно практикуватися. Одне заняття на тиждень чи місяць не дасть бажаного результату.

  • Природжена сором'язливість. 

Іноді нездатність говорити мовою пояснюється мовним бар'єром, тоді як людина може бути небалакучою і боязкою в силу свого характеру. У такому разі можна порадити лише одне: не ґвалтувати себе і ставитись до своєї психіки дбайливо. Можна розвивати навичку говоріння поступово та без стресу.

Дотримуйтесь всіх порад вище, і не вимагайте від себе різкої та раптової розкутості, іншими словами, не рвіть пазурі. Повірте, ви можете знайти співрозмовника, з яким почуватиметеся впевнено і невимушено.

Читай також

Рівні англійської мови — від Beginner до Proficiency

Висновок

Людина — багаторівнева та складносурядна система. Багато чого з того, що твориться у нас усередині, нам може бути незрозуміло. Вивчення англійської мови — процес непростий, але переборний та цікавий.

Якщо ви поступово розвиватимете всі аспекти мови і не боятиметеся робити помилки, то зможете домогтися відчуття впевненості в розмові з іноземцем. Сподіваємося, що наша стаття допоможе вам подолати мовний бар'єр та навчитися вільно розмовляти англійською мовою.

Велика та дружна родина EnglishDom