Для коректної роботи сайту в вашем браузере мають бути включені файли Сookie

Ми цінуємо вашу думку. Залишіть відгук про те, як відбувається навчання.

credit card У тебе залишилася незавершена покупка: занять з 
дивитися

Привіт! Ми – онлайн-школа англійської Englishdom

Ми пропонуємо 3 варіанти навчання:

👩‍💻

Індивідуальні онлайн-уроки з викладачем на нашій інтерактивній платформі ED Class

🤓

Самостійне вивчення англійської мови на нашому сайті в онлайн-тренажері

📱

Або навчання в мобільному додатку Ed Words, або на сучасній онлайн-платформі та у розмовних групових заняттях

9 червня 2021
6 хв. читати

Міжнародний іспит FCE (B2 First): що важливо знати?

Немає часу? Збережи в

Зміст статті:

Hey, folks! З даної статті ви дізнаєтеся: що з себе представляє іспит FCE, його актуальну вартість і структуру; а також зрозумієте як до нього підготуватися і які курси підготовки є найефективнішими. Here we go! 

Вивчення англійської мови завжди пов'язане з певною метою. Мотивація, звичайно, справа тонка і делікатна, але, погодьтеся, що кожна людина, що вивчає іноземну мову, по досягненню заповітної мрії хотів би мати на руках якийсь матеріальний результат. 

Завчений від кірки до кірки підручник з позначками та стікерами — не найкраще доказ вашого високого рівня в англійській мові. З цієї причини і здають міжнародні іспити, які підтверджують рівень володіння англійською мовою і вигідно виглядають в будь-якому резюме. Одним з найвідоміших, безумовно, є іспит FCE.

Що таке іспит FCE 

Іспит FCE (Cambridge English: First) або B2 First (сучасна назва) є одним з найпопулярніших кембріджський іспитів на оцінку знання англійської мови на рівні B2 (Upper-Intermediate), який вважають дійсним тисячі компаній і навчальних закладів по всьому світу.

Наявність сертифіката FCE свідчить про те, що у вас вже є необхідні мовні навички, щоб комфортно жити і працювати самостійно в англомовній країні або вчитися на курсах, які викладаються англійською мовою. 

Цей іспит, по суті , є логічною ланкою між рівнями B1 (Intermediate) і C1 (Advanced).

Термін дії сертифіката FCE не обмежений!

З сертифікатом FCE ви можете: 

  • ефективно спілкуватися один на один з носіями мови; 
  • висловлювати свою думку і наводити аргументи; 
  • стежити за останніми новинами в світі;
  • пояснювати переваги і недоліки різних точок зору;
  • чітко і детально писати листи, звіти, розповіді і безліч інших типів тексту англійською мовою.
Читай також

Всеукраїнський конкурс для студентів та учнів українських навчальних закладів від Englishdom

Для чого може бути корисним FCE 

Сертифікат приймається: 

  • при подачі на курси / гранти / програми / предсессіонной курси в англомовних країнах; 
  • під час вступу на бакалаврат в не англомовних країнах, де викладають англійською мовою.

Структура іспиту FCE 

Умовно, тест ділиться на 4 основні частини. Обговоримо кожну з них. 

  • Читання і навички володіння англійською (FCE Reading and Use of English) — 75 хвилин.

Part 1: для заповнення дається невеликий англомовний текст з пропусками, де пропонується кілька варіантів відповіді. 

Part 2: додається текст англійською мовою з пропусками, де необхідно самому вписати граматично правильне і лексично підходяще слово. 

Part 3: завдання на словотвір. У кожному рядку тексту вказано певне слово. Завдання полягає в зміні форми англійського слова таким чином, щоб воно органічно вписалося в контекст і при цьому було граматично вірним. 

Part 4: в цій частині пропонується виконати 6 завдань. Головне завдання — закінчити друге речення, щоб за змістом воно збіглося з першим, використовуючи вказане слово. При цьому саму форму слова міняти не можна, замість цього можна використовуватися від 2 до 5 додаткових слів, включаючи вказане. 

Part 5: досить об'ємний англомовний текст, до якого дається 6 запитань з декількома варіантами відповідей. 

Part 6: пропонується прочитати статтю, в якій відсутні 6 пропозицій. Зіставте підходящу пропозицію «A-G» з пропуском. Майте на увазі, що 1 пропозиція тут зайве. 

Part 7: дається кілька коротких історій і десять пропозицій. Завдання — співвіднести згадану ідею з текстом, де вона була представлена.

  • Письмова частина (FCE Writing) — 80 хвилин.

Part 1: необхідно написати короткий лист (140-190 слів), використовуючи запропоновані підказки. 

Part 2: потрібно написати текст певного типу : стаття, електронного листа / звичайний лист / звіт / огляд. Вам буде надана інформація про тему і цільової аудиторії. Обсяг — 140-190 слів.

  • Аудіювання (FCE Listening) — 40 хвилин.

Part 1: ви почуєте 8 різних ситуацій і думок людей. До кожного запису дається питання, виберіть найбільш підходящий на вашу думку відповідь. 

Part 2: дається аудіозапис і текст. Сам текст являє собою короткий переказ аудіозаписи з 10 пропусками, куди необхідно вписати не більше трьох слів і / або цифр. 

Part 3: ви почуєте розмови 5 різних людей. Кожному спікеру необхідно вибрати варіант пропозиції, який би відображав його ідею. Використовуйте кожну опцію тільки 1 раз. Існує 1 додатковий варіант, який вам не потрібно задіяти. 

Part 4: в цій частині пропонується прослухати монолог або текст за участю декількох мовців (3 хвилини). Прослухайте аудіо двічі і дайте відповідь на 7 запропонованих питань.

  • Усна частина (FCE Speaking) — 14 хвилин.

Part 1: розмова між екзаменатором і кожним кандидатом (усні запитання). 

Part 2: кожному кандидату видається 2 фотографії. Пропонується висловити свою думку, а також відповісти на питання, що стосуються фотографій партнера. 

Part 3: двосторонній розмова між кандидатами, де необхідно щось вирішити або прийти до єдиної думки. 

Part 4: усне обговорення питань, пов'язаних з третин частиною.

Система оцінювання тесту 

Отже, щоб отримати сертифікат Cambridge FCE, необхідно набрати не менше 160 балів. Максимальний показник становить 190 балів. Пропонуємо звернути увагу на таблицю нижче.

Крім того, важливо знати максимальний бал за кожен розділ тесту.

Вартість здачі в 2021 році 

Будь міжнародний іспит — справа досить фінансово витратне, тому до підготовки до FCE іспиту з англійської мови необхідно підходити з почуттям, з толком і розстановкою. 

Обійдеться ця затія приблизно в 3700 грн.

Для порівняння, вартість TOEFL становить 260 доларів.

Читай також

Непряма мова англійської мови

Як підготуватися до успішної здачі FCE 

Підготовка до іспиту FCE досить трудомістка і енергозатратна завдання. Безумовно, можна сидіти над підручниками, які не важко знайти у відкритому доступі інтернету, або вирішувати тести минулих років, викладені на офіційному сайті. Однак, так чи це ефективно? 

Насправді, самостійно можна підготуватися тільки до половини іспиту, а саме: до читання та аудіювання.

Корисні поради наведені нижче: 

  • Слухайте радіо і подкасти, дивіться англомовне ТБ або YouTube. 
  • Читайте різну літературу. Тексти, які використовуються в Cambridge First, можуть бути у вигляді статей, звітів, рекламних оголошень, брошур або путівників з самих різних джерел: книг, газет, журналів і т.д.
Nota bene: Не проходьте повз тренажерів по граматиці, вокабуляром, розмовною виразами, а також не забувайте про наш Відеопрактикум.

Що стосується листа і говоріння, то тут необхідна допомога кваліфікованого фахівця, з яким можна було б на практиці відпрацювати потрібні моменти і під час іспиту відчувати себе впевнено. 

Настійно рекомендуємо пройти повноцінний курс по «Upper — Intermediate», прокачати навики, щоб здати іспит на найвищий бал.

Висновок 

Наявність міжнародного іспиту завжди було, є і буде відмінним доповненням будь-якого портфоліо. Підходьте до підготовки до іспиту з розумом і пам'ятайте, що для досягнення будь-якої мети потрібен час, завзятість і терпіння. Не бійтеся труднощів і досягати нових висот! 

Велика і дружна сім'я EnglishDom!