Для коректної роботи сайту в вашем браузере мають бути включені файли Сookie

Ми цінуємо вашу думку. Залишіть відгук про те, як відбувається навчання.

credit card У тебе залишилася незавершена покупка: занять з 
дивитися

Привіт! Ми – онлайн-школа англійської Englishdom

Ми пропонуємо 3 варіанти навчання:

👩‍💻

Індивідуальні онлайн-уроки з викладачем на нашій інтерактивній платформі ED Class

🤓

Самостійне вивчення англійської мови на нашому сайті в онлайн-тренажері

📱

Або навчання в мобільному додатку Ed Words, або на сучасній онлайн-платформі та у розмовних групових заняттях

20 червня 2024
7 хв. читати

Як писати англійською легко та правильно — кілька корисних порад

Немає часу читати? Збережи в

Зміст статті:

notebook image

Перевір свій рівень англійської

Це безкоштовний комплексний тест, який допоможе визначити твій рівень володіння мовою за всіма параметрами:

  • Граматика
  • Словниковий запас
  • Читання
  • Сприйняття мови на слух

🕣 🇬🇧 Тест триватиме до 15 хв

Сьогодні ми будемо вдосконалювати вашу письмову англійську (writing skills). Для цього нам знадобиться дієслово write — писати, або в минулій формі wrote, а минулий дієприкметник буде written.

Що ж ми можемо написати?

  • text (текст)
  • post (пост)
  • email (без коментарів)
  • book (книгу)
  • і багато інших речей

Настав час поговорити про те, як навчитися писати англійською правильно!

No more mistakes

Насправді опанувати мистецтво правильно та без помилок писати англійською мовою, не так уже й складно. Почати, перш за все, необхідно з того, щоб вивчити і запам'ятати вірне написання букв англійського алфавіту, адже латиниця досить сильно відрізняється від кирилиці, і тут не обійтися без зубріння.

Опісля потренуйтеся писати літери англійського алфавіту в зошиті. Наприклад, можна запропонувати такий алгоритм — на одному рядку пишіть тільки одну велику літеру, на другому — тільки малу, потім починайте в одному рядку писати обидва варіанти. Після цього можна приступати до написання з'єднань букв і так далі. Загалом, згадуйте свій перший клас і уроки чистописання.

Коли ви успішно закінчили відпрацьовувати правопис різного поєднання букв, плавно перейдіть до цілих слів. Радимо вам поєднувати тренування в письмі із запам'ятовуванням англійських слів. Пробуйте переписувати цілі шматочки тексту, починаючи з невеликих фрагментів або речень. При цьому не поспішайте, пишіть не поспішаючи і дуже уважно.

Усі правила, перелічені вище, не потрібні, якщо ви плануєте просто «друкувати» літери. Тоді літери будуть ніяк не пов'язані між собою, їх розділяють невеликі проміжки, ну а слова розділятимуть трохи більші пробіли.

Варто попрактикуватися у друці на англійській клавіатурі. Адже якщо ви досі писали англійською хіба що власні імена, то знадобиться ще практика, щоб пальці запам'ятали розташування кожної літери алфавіту на розкладці QWERTY. Навчіться друкувати, а потім уже можна буде переходити до прописів.

Читай також

ED Words - як правильно вчити нові слова

Давайте щось складніше

Гаразд, це дитячий садок, багато хто з вас, напевно, вчив англійську в школі і вже точно вміє писати літери. Складність адже не в цьому. Набагато складніше запам'ятати, з яких букв складаються слова, і як їх відтворювати на слух і по пам'яті.

Для початку давайте приймемо як даність той факт, що в англійській написання і звучання не збігається. Українська, до речі, не набагато краща: чергування а/о, випадання приголосних у коренях слів, у нас теж є над чим поламати голову, просто російська звичніша, і ці моменти вже давно відклалися в пам'яті в шкільні роки. А тепер ми немов повертаємося до школи і проробляємо ту саму роботу, тільки тепер стосовно англійської.

Показовим у цьому плані є слово Pacific Ocean, де буква c у трьох різних місцях дає три різні звуки.

Є два шляхи як писати англійською правильно:

  1. Навчитися читати транскрипцію, постійно порівнювати те, як слово пишеться, і як воно читається.
  2. Просто регулярно читати і писати доти, доки не виробиться інтуїтивна грамотність.

Перший спосіб швидший, другий простіший. Але обидва способи можна прискорити і спростити, якщо займатися з викладачем. На уроках в Englishdom комбінується кілька видів практик англійської: читання, говоріння, аудіювання та письмо. Ви розвиваєте все одразу, в комплексі. Викладач одразу поправляє ваші помилки, дає домашнє завдання, і тим самим страхує від помилок. Помилятися не страшно - страшно не знати про свої помилки і повторювати їх раз по раз.

Від теорії - до практики

Запам'ятайте, основний принцип успішного вивчення будь-якої іноземної мови - «Ми можемо вдосконалювати тільки те, що постійно практикуємо». Повірте, після того, як ви візьмете цей простий принцип на озброєння, ви не ставитимете запитання - а що можна вдосконалювати за книжками (читання), переглядаючи серіали та фільми в оригіналі (аудіювання), вивчаючи підручники (граматика) або спілкуючись онлайн з носіями мови (розмовна мова).

Вам одразу стане зрозуміло, що кожна з навичок тренується окремо. Незрозуміло тільки, чому на такому простому принципі не акцентують увагу. Отже, щоб писати, просто потрібно писати. Не дуже добре, помиляючись, з обмеженою кількістю слів. Але писати щодня. Це проходили всі, хто стикався з ситуацією, коли починаєш працювати на новому місці, а там листування ведеться іноземною мовою. Незалежно від свого бажання, ти пишеш і пишеш, потроху опановуючи мовленнєві звороти, побудову речень, страждаєш, мучиш Гугл-перекладач, але пишеш. А через півроку, раптово помічаєш, що ти вже котрий тиждень пишеш вільно, і не напружуючись. Ще б пак, захочеш отримувати хорошу зарплату, ще не так вивернешся.

Отже, де ж можна писати, писати багато і з задоволенням?

  • Пости та листування в соціальних мережах. Найпростіший варіант, дуже невимогливий до різних помилок і обмеженого словникового запасу. Знайдіть у мережі англомовних користувачів, і додайся до них у друзі, почніть писати коменти до їхніх постів. Після, починайте писати власні статуси англійською. Попередьте друзів, що практикуєшся в англійській, і проси допомогти працювати над помилками. Повірте, на Фейсбуці є чимала кількість охочих допомогти вам опанувати англійську, і друзі дуже поблажливі до ваших друкарських помилок чи неточностей. Щойно переконаєтеся у власних силах, шукайте форуми англійською про ваше хобі, де лояльно ставляться до новачків, і потихеньку приєднуйтеся до дискусій.
  • Вдалою ідеєю буде знайти для себе так званого «друга по листуванню». Тобто шукайте носія потрібної вам мови, який хоче вивчити російську. І тоді ви просто допомагаєте один одному, він вам з англійською, а ви йому з російською. Необхідно лише, щоб вас об'єднували спільні інтереси, щоб дуже швидко не набриднути один одному. До речі, дуже непогана ідея - спільне написання якогось роману або повісті в будь-якому жанрі, нехай найнелогічнішого, головне, щоб це захоплювало вас обох і давало необхідну практику. За таким же принципом можна познайомитися з ким-небудь на сайтах знайомств і використовувати адреналіновий коктейль від любовних стосунків для дуже швидкого прогресу.

Тільки майте на увазі, спілкування в Інтернеті породило безліч специфічних виразів і скорочень, тому будьте уважні, щоб не написати в діловому листі звичне Whatsup, bro... замість привітання відповідно до правил ділового етикету.

Читай також

Тест «Зможеш здати ЗНО з англійської?»

Фінішна пряма

Заключним етапом у вдосконаленні та закріпленні правильних навичок письма англійською, наприклад, може стати підготовка до мовного іспиту, до якого входить обов'язкове письмове тестування. Чому? Писати просто навмання, вигадуючи на ходу тему, для багатьох людей дуже важко, тому можна полегшити собі життя, взявшись за готові завдання, наприклад IELTS. Перевага вимог для письмових тестів IELTS у тому, що ви зобов'язані повністю розкрити тему, і у вашому тексті має бути присутня класична структура - вступ, аргументи та заключна частина. Повірте, це не просто значно поліпшить ваші письмові навички, а в принципі навчить вас писати швидко, ясно і структуровано.

Не лякайтеся перших своїх спроб написати тексти есе, вони будуть жахливі, але вже через п'ять-десять текстів, ви помітите значний прогрес.

Повернемося до інтуїтивної грамотності. Подібно до того, як в освіченої людини після десятків-сотень прочитаних книжок на автоматі в голові виринає правильне написання, так само й у вас, коли ви занурюєтесь у контекст, дедалі більше й більше слів відкладатиметься в голові з правильним написанням.

Отже, пройшовши весь цей простий та зрозумілий цикл наших порад, починаючи від найпростішого запам'ятовування правопису літер англійського алфавіту, і закінчуючи складним завданням написання есе (яке, ви зможете відпрацювати, використовуючи велику кількість матеріалів на сайті онлайн школи англійської мови від Englishdom). Тоді ви точно зможете пишатися собою й своєю англійською!

Englishdom,
your English-freedom mate