Для коректної роботи сайту в вашем браузере мають бути включені файли Сookie

Ми цінуємо вашу думку. Залишіть відгук про те, як відбувається навчання.

credit card У тебе залишилася незавершена покупка: занять з 
дивитися

Вітаємо! Ми онлайн школа англійської мови Englishdom!

Ми гарантуємо унікальний підхід до навчання ваших співробітників:

👩‍💻

1100+ тічерів Englishdom надихають на досягнення поставленої мети. Викладач підбирається відповідно до специфіки бізнесу

🤓

24h доступ до екосистеми освітніх продуктів: матеріалів уроку, домашнього завдання, словникового тренажера, розмовних клубів

📱

За компанією закріплюється персональний менеджер. Доступ до 20+ курсів для самостійного навчання

13 грудня 2021
8 хв. читати

План вивчення англійської мови

Немає часу? Збережи в

Зміст статті:

Hey, whats up! Сьогодні ми разом з вами складемо персональний план вивчення англійської мови. Розставимо пріоритети та складемо графік. За підсумком ви отримаєте готову табличку і будете її слідувати.

Перший пункт плану з вивчення англійської: мета та дедлайн

Будь-яка книга з мотивації, будь-який тренінг особистісного зростання вам постійно твердити: ставте цілі, розбивайте їх на етапи, встановіть терміни. І ми говоритимемо те саме. Слоган EnglishDom — надихаємо вивчити. Ми не просто даємо навчальні матеріали, а й підказуємо, як простіше та ефективніше вивчити англійську.

Ставити цілі справді важливо. Це не просто гарна фраза і не якийсь пустий ритуал. Чітко поставлена мета мотивує вас, страхує від марнування часу. Мета має бути конкретною. Приклад: здати IELTS на 7 балів до нового року або вивчити 1500 слів за шість місяців. Важливо, щоб метою був результат, а чи не процес. Не переглянути повний курс відеоуроків, а підвищити рівень на один щабель.

Читай також

У чому різниця між Work, Job, Occupation, Career і Profession?

Розділяємо заняття з викладачем та самостійну роботу

Якщо ви заглянете в дослідження методистів, то більшість покаже таку картину: на одну годину занять з викладачем має припадати дві години самостійної роботи/домашніх завдань. І що вищий рівень, то більше самостійно роботи потрібно.

Наприклад, Кембридж пише: для досягнення A1 з нуля потрібно 90-100 годин з наставником і ще стільки ж без нього, а щоб зробити level up з B1 до B2 потрібно вже 200 годин з тичером і 300-400 годин самостійно. Докладніше про це можна почитати у статті За скільки часу можна вивчити англійську мову. Поки просто пам'ятайте, що при складанні індивідуального плану потрібно дотриматися балансу.

Займатися лише з викладачем безглузда переплата. Рутинні завдання на повторення можна опрацювати без нього. Займатися лише самостійно малоефективно, особливо на ранніх етапах. До рівня Intermediate чи навіть Upper-Intermediate про це краще не думати.

Читайте також: Вивчити англійську мову за три місяці. Чи реально?

Розподіляємо час

Графік одна з найважливіших складових плану. Потрібно грамотно розподілити час між активностями. Це буде наступним пунктом плану вивчення англійської. Ось вам міні-каталог активностей:

  • Індивідуальне заняття
  • Розмовні клуби
  • Виконання домашніх завдань
  • Вивчення нових слів
  • Повторення слів
  • Вивчення та повторення граматики
  • Перегляд фільмів/серіалів/відео в оригіналі
  • Прослуховування аудіо (пісні, подкасти, аудіокниги тощо)
  • Читання текстів англійською
  • Читання статей на тему (на кшталт цієї)
  • Практика листа
  • Робота над вимовою
  • Тести, ігри, вікторини
  • І так далі

Найзручніше планувати на місяць. Наприклад, немає потреби щотижня без винятку слухати подкасти. Можна приділити цьому, скажімо, годину раз на два тижні тоді це буде 2h/month. Розподілити час між практиками вам допоможе викладач, хоч у принципі ви зумієте і самі. Енівей, перше заняття з викладачем EnglishDom безкоштовне. Записатись на нього можна тут.

Частоту та інтенсивність занять визначайте, виходячи зі свого графіка. Ми порадили б витрачати на англійську не менше 5-7 годин на тиждень. Якщо вистачає вільного часу, можна більше.

Найважливіше тут регулярність.
Склали графік слідуйте йому.

Розставляємо пріоритети

Щоб розподілити час, подумайте, що вам зараз у пріоритеті. Яка навичка відстає? Чи варто більше часу присвятити граматики чи ваше слабке місце – лексика? Можна розставити пріоритети так:

  • Вивчення нових слів
  • Розмовна англійська
  • Вивчення граматики
  • Читання та лист

Це приклад пріоритетності, якщо ваша мета – виїхати за кордон найближчим часом. Там вам потрібно буде в першу чергу навчитися говорити, щоб вас розуміли, та й розуміти інших. А ось приклад того, як можна розставити пріоритети під час підготовки до письмових іспитів на кшталт ЗНО:

  • Читання та розуміння тексту
  • Лист
  • Аудіювання
  • Говоріння

Оскільки на ЗНО немає частини говоріння, то можна присвятити йому менше часу. Раціональніше наголосити на тому, що дає найбільше тестових балів, а прогалини заповнити вже після складання іспиту.

Стандартна ситуація для україномовних студентів така: всі навички розвинені плюс-мінус однаково, і просідає лише говоріння. Тому коли людина, яка вже закінчила школу, приходить до приватного викладача, акцент робиться саме на розмовній англійській (за відсутності інших пріоритетів). Щойно ця проблема вирівняється, далі можна практикувати всі навички в однаковому темпі.

Розставте для себе пріоритети враховуйте їх при складанні плану навчання англійської.

План з вивчення слів

Вивчення слів має бути регулярним незалежно від вашого графіка. Найкраще вчити слова щодня, хоча б по 10-15 хвилин. У вас може бути можливості відвідувати заняття 3-4 десь у тиждень, але десять хвилин щодня напевно знайдеться.

Темп можна вибрати за власними відчуттями. У нашому додатку ED Words мінімум встановлений на рівні 10 слів. Це 300 слів на місяць або 3600 на рік. Такий обсяг при регулярному повторенні можна потягнути. Не поспішайте брати більше. Спробуйте пройняти хоча б місяць-два в такому темпі, і якщо піде легко, тоді можна підняти до 15 і вище.

За даними Spanishdict, на вивчення 1000 слів потрібно витратити близько 15 годин — 54 секунди. Йдеться вивчення іспанських слів носіями англійської, але від цього вже можна відштовхуватися.

Розраховуйте час з урахуванням повторень старих слів. У програмі інтервальні повторення налаштовані автоматично — вони займуть у вас близько п'яти-десяти хвилин зверху. Докладніше про методики читайте у статті «Як заговорити без акценту».

 

Не лише за графіком

Щоб зробити вивчення мови ще ефективнішим, потрібно додати у своє життя ще більше англійської. Зануріть себе в мовне середовище. Нехай мозок зустрічає іноземну мову кілька разів на тиждень, а регулярно.

До позапланових міні-вправ можна віднести читання постів англійською в соцмережах, перегляд відео на ютубі, листування зі знайомими іноземцями and so on. Не повинно сприйматися як обов'язок чи працю. Все добровільно. Знайшлося цікаве відео – можна і глянути. Немає нічого страшного. Переступати через себе вкотре не потрібно, інакше ризикуєте втратити мотивацію.

Як вивчати англійську щодня
Читай також

150 фраз для освідчення в коханні англійською

Як відстежити прогрес

Отже, ось ви склали план, відповідально слідували йому, і ось підходить дедлайн. Як тепер оцінити прогрес?

Якщо вашою метою була підготовка до іспитів, то все просто. Бал за IELTS, TOEFL, ЄДІ чи ЗНО – штука цілком об'єктивна. Що з інших цілей?

  • Метою було збільшити рівень англійської? Скажімо, з A2 до B1. Пройдіть комплексний тест на визначення англійської мови EnglishDom. Він займає близько 15 хвилин.
  • Якщо ви хотіли збільшити словниковий запас, тобто тести щодо його оцінки. Можна перевірити себе на сайті TestYourVocab. Принцип такий: із кількох сотень запропонованих слів ви відзначаєте знайомі — і комп'ютер робить приблизну оцінку.
  • Ваша мета — покращити розмовну англійську? Запишіть свій перший урок із викладачем на курсах англійської, а потім ще один ближче до дедлайну. По відео буде видно, чи стало вам легше спілкуватися англійською, чи покращилася вимова, чи стала мова більш живою.
  • За таким самим принципом можна оцінити інші необ'єктивні навички. Скажімо, розуміння мови на слух. Подивіться відео довжиною 10-15 хвилин та чесно запишіть відчуття. Який відсоток почутого зрозуміли? Що було складним? Чи зрозуміли основну думку? А деталі? Потім згодом подивіться те саме відео і порівняйте результати. Таке самотестування допомагає позбавитися відчуття Intermediate Plateau, коли здається, ніби прогресу немає.
  • Нарешті ваш рівень може оцінити з боку інша людина, чи то викладач, іноземець чи просто знайомий. За півроку-рік прогрес буде чималим, щоб помітити його.

Ми розповіли, як скласти план вивчення англійської мови. Вам залишилося лише зробити це. Нехай план буде не лише у голові. Запишіть його в блокнот, нотатки на телефоні або в таблиці Google. Ви повинні його бачити на власні очі — так він сприйматиметься серйозніше. Слідкуйте за планом у міру вивчення мови.

Висновок

Відкрийте світ англійської разом з Englishdom — навчайтеся вдома, у відпустці чи за роботою! Наша школа англійської мови формує навички для успішного спілкування. Забудьте про "мовний бар'єр" - англійська відкриває двері до нових горизонтів та досягнень.

Ваш персональний план вивчення англійської у ваших руках. Підійдіть до нього відповідально. Він даватиме вам мотивацію продовжувати вчитися. У вас все вийде!

EnglishDom #надихаємовивчити