Для коректної роботи сайту в вашем браузере мають бути включені файли Сookie

Ми цінуємо вашу думку. Залишіть відгук про те, як відбувається навчання.

credit card У тебе залишилася незавершена покупка: занять з 
дивитися

Привіт! Ми – онлайн-школа англійської Englishdom

Ми пропонуємо 3 варіанти навчання:

👩‍💻

Індивідуальні онлайн-уроки з викладачем на нашій інтерактивній платформі ED Class

🤓

Самостійне вивчення англійської мови на нашому сайті в онлайн-тренажері

📱

Або навчання в мобільному додатку Ed Words, або на сучасній онлайн-платформі та у розмовних групових заняттях

5 липня 2023
7 хв. читати

Самостійне вивчення англійської мови

Немає часу? Збережи в

Зміст статті:

Тільки уявіть — приблизно один із п'яти жителів планети Земля розмовляє англійською! На даний момент це вже не тренд, не мода і не фішка. Це міжнародна мова спілкування, яку часом можна назвати не тільки бажаною, а й просто необхідною навичкою навіть у повсякденних ситуаціях.

Саме тому зовсім не дивно, що люди продовжують пошуки найефективніших методів вивчити англійську самому: займаються з репетиторами або обирають  навчання англійської по Skype. Крім того, нерідко вибір падає на цікавий, але далеко не найпростіший шлях — самостійне вивчення англійської мови з нуля. Давайте ж розберемося, що це таке і з чим його їдять. Okay? 

Насамперед варто розуміти, що вчити англійську мову самостійно, без проходження курсів англійської — це не просто перебувати на безлюдному острові з купою пальм, на яких, замість кокосів, висять нові слова і граматичні правила, а навчання, яке вимагає від вас самостійного планування, вибору і контролю занять. Сподіваємося, деякі наступні підказки допоможуть вам визначитися з бойовим настроєм і вирушити в подорож до нових знань.

Мотивація до самостійного вивчення англійської 

Чи можна вивчити англійську самостійно? Перший крок до успіху— чіткі цілі. Хочете почуватися як риба у воді під час чергової відпустки за кордоном? Підвищення неможливе без хорошої англійської? Батьки куплять новий iPhone за п'ятірку в півріччі? Тоді негайно сідайте за роботу! Не забувайте в комплекті до цілей визначати й часові рамки їхнього досягнення.

Підбиваючи підсумки через 3 місяці регулярних занять, і розуміючи, скільки всього нового ви вивчили, у вас з'явиться інтерес і бажання рухатися далі.

Читай також

Різниця між Weird, Odd, Awkward і Strange

Вчимо англійську  нуля? 

Отже, ви прийшли до рішення вивчати англійську самостійно. Настав час поглянути правді в очі або, як кажуть англійською, «face the truth» і визначити свій рівень володіння мовою. Зазвичай ми виділяємо такі категорії:

Визначити свій рівень англійської ви можете у нас. Це дозволить проаналізувати сильні та слабкі сторони, а також допоможе правильно скласти програму навчання у майбутньому.

Блоки самостійного вивчення мови

Тепер поговоримо про найцікавіший і найскладніший момент — організацію робочого процесу та вибір матеріалів, які стануть вашими незамінними помічниками під час навчання.

Тут важливо пам'ятати, що мова — як улюблений стілець, на якому ви зранку п'єте каву. Він, як і ваше місце для сидіння, має свої «точки опори», тільки це не дерев'яні ніжки, а головні розділи вивчення мови:

  • Reading (читання);
  • Listening (слухання);
  • Grammar (граматика);
  • Speaking (мовлення).

Потрібно розуміти, що, тільки вдало комбінуючи всі ці розділи, ваше володіння мовою покращуватиметься, а англійська вийде на гідний рівень. Якщо щось пропустити або не приділити достатньо уваги одному розділу — мова (або, згадуючи порівняння, стілець) буде хитатися, або зовсім розвалиться на частини. Водночас пам'ятайте, що все ваше навчання має бути орієнтоване на вдосконалення розмовних навичок, тому не намагайтеся присвячувати весь навчальний час граматичним вправам або написанню статей.

A, B, C, D… Ми навчимося читати англійською!

Читання, мабуть, займає одну з перших сходинок на п'єдесталі необхідних навичок володіння мовою. Якщо ви починаєте вивчати англійську з нуля, то перше, що необхідно вивчати, крім  англійського алфавіту, — це читання.

Більш того, це прекрасний спосіб дізнаватися нову інформацію самостійно, вивчати цікаві для вас слова, ну і, безумовно, покращувати вашу вимову. Декілька порад, для починаючих «readers»:

  • Читайте тексти, які вам зрозумілі;
  • Ретельно відпрацьовуйте вимову всіх слів у тексті (спробуйте читати вголос);
  • Звертайте увагу на найскладніші слова, записуйте їх, повторюйте по кілька разів;
  • Спробуйте про себе розповісти, про що текст, навіть якщо це буде спочатку кілька базових слів і речень;
  • Відпрацьовуйте складні слова та звуки. Їх можна знайти в онлайн-словниках, обравши потрібне аудіо.

Слухати і розуміти

Одним із найскладніших завдань є розуміння мови на слух. І річ навіть не в тому, що, можливо, ви не розумієте деяких слів або своєрідного акценту співрозмовника — річ у звичці. У таких випадках мозок схожий на людину, яка вирішила ходити в спортзал. Такій людині, звісно, комфортніше продовжувати валятися вдома на дивані, так само, як і вам звичніше слухати мову тільки рідною мовою. Але працювати потрібно! Тому привчаємо себе слухати і чути англійську мову. Для цього ми можемо використовувати:

  • Онлайн-радіо;
  • Новини та онлайн виступи відомих людей;
  • Прослуховування подкастів (пізнавальні відео на теми, що вас цікавлять), наприклад тема про ідіоми;
  • Перегляд фільмів (можливо із субтитрами — тут усе залежить від вашого рівня).

Вивчення і розуміння граматики

Граматика — це основа, фундамент будь-якої мови, тому говорити без неї не вийде. Власне граматика, як нова шафа з IKEA — варто зібрати міцний корпус, і ваш мозок почне заповнюватися новими словами, як полички заповнюються улюбленими книжками чи квітами. Тут правильним буде дотримуватися таких порад:

Починати потрібно з базових правил — потім брати щось нове. Не намагайтеся вивчити все відразу.

Робити «drilling» — повторювати структуру, поки не почне відскакувати від зубів. Як то кажуть, «Practice makes perfect» або «Повторення — мати вчення!».

Одразу вживати граматику в говорінні. Вивчивши нову структуру, намагатися вживати її настільки часто, наскільки це можливо в розмові — тоді вона не залишиться просто рядками в зошиті з вашим домашнім завданням.

Читай також

Тест «Зможеш здати ЗНО з англійської?»

Дивіться, хто заговорив

Speaking — не просто одна з навичок володіння мовою, це ще й одна з наших головних цілей.

Головне правило — не боятися! Не бійтеся забути якесь слово чи зробити граматичну помилку — це не призведе до смертної кари. По суті, це якраз той випадок, коли мовчання — не золото. Наступні принципи можуть бути вам корисними:

  • Що бачу — про те і співаю! (описуйте та обмірковуйте англійською все, що бачите навколо);
  • Повторюйте те, що запам’ятали — навіть якщо це пара слів із пісні, що грає в машині по радіо.
  • Не перекладайте свої думки з російської на англійську. Це не тільки забирає багато часу, а й не стимулює вас почуватися вільніше, розмовляючи іноземною мовою.
  • Шукайте друзів. Ось уже де співрозмовник на вагу золота! Намагайтеся практикувати ваше говоріння, де це тільки можливо: в готелі, в кафе, в магазині або з сусідом у літаку.

З появою можливості вивчати англійську по Skype, також з'явилася і можливість спілкуватися з людьми з усього світу сам на сам або, наприклад, у мовних клубах.

Ще одним цікавим і корисним ресурсом можуть стати цікаві додатки для гаджетів, з якими сучасна людина практично не розлучається. Для смартфонів і планшетів з операційною системою Android розроблено курс «Поліглот», до якого входять відео та граматичні уроки, а також допоможе програма вивчення англійської мови самостійно від Lingualeo.

Розширюйте горизонти, вивчайте англійську самостійно з Englishdom та спілкуйтесь без обмежень. Англійська онлайн – зручний і невичерпний ресурс для досягнення цілей та розвитку особистості. Завдяки цьому інструменту вивчення можна побудувати власний успішний світ, де немає мовних бар'єрів.

Наша команда завжди готова допомогти вам досягти високих результатів і зробити ваше вивчення мови ефективним, захопливим і комфортним.

Велика і дружня родина Englishdom