Для коректної роботи сайту в вашем браузере мають бути включені файли Сookie

Ми цінуємо вашу думку. Залишіть відгук про те, як відбувається навчання.

credit card У тебе залишилася незавершена покупка: занять з 
дивитися

Привіт! Ми – онлайн-школа англійської Englishdom

Ми пропонуємо 3 варіанти навчання:

👩‍💻

Індивідуальні онлайн-уроки з викладачем на нашій інтерактивній платформі ED Class

🤓

Самостійне вивчення англійської мови на нашому сайті в онлайн-тренажері

📱

Або навчання в мобільному додатку Ed Words, або на сучасній онлайн-платформі та у розмовних групових заняттях

6 вересня 2023
8 хв. читати

Як навчитися думати англійською

Немає часу читати? Збережи в

Зміст статті:

notebook image

Перевір свій рівень англійської

Це безкоштовний комплексний тест, який допоможе визначити твій рівень володіння мовою за всіма параметрами:

  • Граматика
  • Словниковий запас
  • Читання
  • Сприйняття мови на слух

🕣 🇬🇧 Тест триватиме до 15 хв

Багато хто вчить англійську роками, але досі мріє навчитися думати нею, а не просто перекладати речення в голові з рідної мови. Коли ви тільки починаєте своє навчання, на одному з перших уроків ви можете почути від викладача таку пораду: "Вчіться думати англійською".

Що це за вміння і як його набути, сьогодні будемо розбирати в цій статті. Let's do this!

Чому потрібно прагнути думати англійською

  • Для виходу із зони комфорту та всебічного розвитку, наприклад.

Для гармонійного розвитку, як відомо, слід тренувати всі сторони своєї унікальної особистості. Й насамперед, не забувати і про інтелект.

Вам же знайоме відчуття припливу бадьорості та гарного самопочуття? Так і з міркуваннями англійською мовою - їх можна порівняти з розумовим фітнесом, після якого ви точно відчуєте позитивний заряд.

Так, після інтенсивного уроку з викладачем з'являється відчуття, що мислення стало більш гнучким і легким. Як би хотілося зберегти це відчуття, щоб не примушувати себе більше. На такій ноті ви б хотіли завжди займатися англійською, чи не так?

Не переживайте, коли ви почнете думати на англійській, то відчуття стане набагато помітнішим і з'являтиметься дедалі частіше, адже ви збільшуєте навантаження, підвищуючи складність інтелектуальних вправ.

  • Для ліпшої розмови англійською, очевидно.

Що частіше в роздумах ми замінюємо українські слова англійськими, то більш швидкою і впевненою стає наша мова.

В українській мові, ми не думаємо про те, як нам побудувати речення, поставити закінчення тощо. Думаємо тільки над тим, що сказати, над аргументами.

Англійська мова в свою чергу такою звичною для нас не виглядає. Немає автоматизму в тому, як правильно висловити ту чи іншу думку. Тому доводиться думати не тільки над тим, що сказати, а й як це зробити граматично коректно. У підсумку процес міркування може виявитися проблематичним.

Читай також

Де знайти репетитора англійської мови: критерії і секрети пошуку

Як це працює

Уявіть собі картину: ви прокидаєтеся вранці і розумієте, що у вас закладений ніс, дере в горлі, болить голова і піднімається температура. І ви говорите собі або своїм близьким: "На роботу сьогодні не піду".

Що сталося в цій ситуації: всі ваші відчуття склалися в цілісну картинку, ви сформулювали думку і видали висновок. Тобто, ми можемо уявити все це у вигляді ланцюжка: "ідея - думка - мова".

"Did you ever stop to think, and forget to start again?" 
- Winnie the Pooh

А що ж відбувається в такій ситуації з тими, хто робить перші кроки у вивченні мови, але мислити англійською ще не навчився? У такому разі ланцюжок зазвичай має такий вигляд: "ідея - думка українською - переклад англійською - мова".

Як можемо спостерігати, він подовжується й ускладнюється, оскільки переклад - доволі трудомісткий процес, а якщо врахувати, що граматичні структури в українській та англійській мовах часто не збігаються, то ще й не завжди результативний.

У підсумку мова стає невпевненою, повільною і переривається через пошуки потрібного для перекладу слова. Людина відчуває, що говорити в неї не виходить, отже, самооцінка та мотивація падають.

Можливий й інший варіант: деякі люди впевнено розмовляють так званим "укрінглішем", тобто поєднують англійські слова з українською граматикою. Говорити-то вони можуть, а от зрозуміти їх дуже важко, особливо тим, хто не знає української. Отже, очевидно:

Секрет думання англійською полягає у відсутності перекладу.

Якими навичками потрібно володіти

Звичайно, навчитися такого, як то кажуть, "easier said than done". Ніхто не говорив, що буде легко. Відмовитися від перекладу потрібно, ви зможете зробити це, керуючись простими правилами, про які розповімо далі.

Щойно ви переступили рівень Elementary, ви отримуєте "mini-dictionary", у якому, замість перекладу, бачите лише визначення та пояснення англійською. Це якраз те, що вам потрібно, щоб сформувати винятково англійські відповідності для нових слів. Намагайтеся користуватися саме такими словниками надалі, а замість Google-перекладача подружіться з ось цим онлайн-ресурсом.

"You don't have to be great to start but you have to start to be great."
- Zig Ziglar

Крім того, намагайтеся поповнювати свій словниковий запас фразами і стійкими виразами, тоді вам простіше буде будувати висловлювання англійською.

Припустимо, ви прощаєтеся з другом і говорите йому щось на кшталт: "Не пропадай - дзвони, пиши!". Коротко англійською це буде: "Stay in touch!", але аж ніяк не "Don't disappear!". Тут переклад нам тільки завадив би.

Найпростіше запозичувати готові фрази за допомогою читання і слухання, бо тоді ви розумієте, як саме вони використовуються в контексті.

Намагайтеся відразу встановлювати прямі зв'язки між тим, що ви бачите і про що думаєте. Спробуйте уявити якийсь предмет і швидко його назвати англійською. Подумали, що збираєтеся випити пива, приміром, і тут же склали фразу англійською мовою: "I am going to drink beer".

До речі, деякі музиканти вважають, що якщо подумки виходить проспівати мелодію без фальші, то вдасться заспівати її гарно і вголос. Пишіть у коментарях чи згодні Ви з цим твердженням?

Ще одна порада - пишіть англійською. Перш ніж написати речення, вам потрібно сформувати його в розумі. Зареєструйтеся на форумі для тих, хто вивчає англійську, візьміть участь у проєкті мовного обміну або просто заходьте на сторінку нашої школи у Facebook. Висловлюйте свої думки, відповідайте на кумедні запитання, беріть участь в обговореннях.

Почніть вести щоденник англійською, паперовий або електронний, як вам зручніше. Пишіть потроху щодня, і вже за кілька місяців зможете думати англійською без зусиль.

Як тренуватися думати англійською

Отже, якщо ви вже накопичили пристойний запас англійських відповідностей для різних конкретних і абстрактних понять, спробуйте повністю переключитися в режим думання англійською. Можливо, для цього вам доведеться трохи сповільнити свою мову, але результат того вартий. Ну і, звичайно ж, потрібно говорити якомога більше.

  • Говоріть на заняттях, зокрема ставте собі завдання говорити більше, ніж викладач.
  • Згадайте про старі добрі стікери, наклейте їх на речі (напевно знайдуться старенькі, які не так шкода), попередньо написавши на них потрібні слова англійською. Коли ви запам'ятаєте назви всіх речей, приберіть стікери і спробуйте, заплющивши очі, вибрати будь-який об'єкт у квартирі навмання. Тепер розплющте очі і постарайтеся не думати про українську назву предмета. Якщо ви дивитеся, наприклад, на пилосос, то забудьте про те, що він називається "пилосос". Пропустивши переклад слова, відразу подумки скажіть: "vacuum cleaner".
  • Беріть участь у Розмовних клубах, де можна поспілкуватися з викладачами-носіями мови та іншими студентами.
  • Говоріть англійською всюди: з батьками, коханими, друзями, дітьми, викладачами, колегами (тільки без фанатизму).
  • Не бійтеся помилятися, намагайтеся говорити невимушено. Не варто вигадувати тем для бесіди, нехай усе йде своєю чергою, як у реальному житті.
  • Розмовляйте самі з собою: у душі, на дивані, поки робите сніданок або на вулиці, плануйте свій день англійською, подумки описуйте те, що бачите за вікном.
  • Оточіть себе музикою, фільмами, літературою англійською мовою, переведіть усі гаджети з української на англійську тощо. Далі пробуйте переказувати прочитану книгу або побачений фільм.
  • Пишіть листи англійською мовою. Вам доведеться заздалегідь продумати тему і текст листа, але спосіб вкрай дієвий. Думайте і пишіть одразу англійськими словами.
  • Спробуйте занурити себе в англійську повністю і влаштувати навколо себе свою власну маленьку Англію, якщо не можете поїхати туди. Адже в разі невідворотних ситуацій мозок людини адаптується і починає сприймати інформацію, яку до цього вперто ігнорував.

Читай також

Англійська на слух для початківців

Висновок

Думати англійською - практична навичка, вона розвивається завдяки постійному тренуванню.

Наприклад, хокеїст-початківець вчиться передавати шайбу гравцям своєї команди, і спочатку йому доводиться докладати багато зусиль, щоб зробити передачу влучною. По мірі накопичення досвіду він уже не відстежує кожен рух ключкою, а просто грає.

Так і ми, які вивчають і практикують англійську, в якийсь момент починаємо просто вільно говорити.

"Добре висловлена думка звучить мудро всіма мовами".
- Д. Драйден

Якщо ви дійсно хочете навчитися думати англійською, то вам потрібно задіяти всі 4 основні навички: слухання, читання, говоріння та письмо. Експериментуйте, і все обов'язково вийде! Пам'ятайте про регулярну практику, яка допоможе довести ваші навички до потрібного рівня.

Приємного вам занурення в англійську та вільного спілкування!

Велика і дружна сім'я Englishdom