Для коректної роботи сайту в вашем браузере мають бути включені файли Сookie

Ми цінуємо вашу думку. Залишіть відгук про те, як відбувається навчання.

credit card У тебе залишилася незавершена покупка: занять з 
дивитися

Привіт! Ми – онлайн-школа англійської Englishdom

Ми пропонуємо 3 варіанти навчання:

👩‍💻

Індивідуальні онлайн-уроки з викладачем на нашій інтерактивній платформі ED Class

🤓

Самостійне вивчення англійської мови на нашому сайті в онлайн-тренажері

📱

Або навчання в мобільному додатку Ed Words, або на сучасній онлайн-платформі та у розмовних групових заняттях

8 лютого 2023
13 хв. читати

Рівні англійської мови — від Beginner до Proficiency

Немає часу? Збережи в

Зміст статті:

Доволі часто, на форумах, присвячених вивченню іноземних мов, підіймається питання, які є рівні вивчення англійської мови чи його варіації. Наприклад,  "Як зрозуміти, у мене Beginner чи Elementary?", "Що треба знати, щоб почати з Pre-Intermediate?", "Як правильно вказати рівень знання англійської мови в резюме?" або "Я колись вивчав англійську в школі, чи в мене Intermediate?". Дійсно, щоб уникнути проблем із поліпшенням вашої англійської, потрібно не лише правильно обрати мовну школу, а й добре розумітися на вашому  рівні англійської мови.  Давайте спробуємо розібратися разом. Shall we?

Для чого потрібно знати свій рівень володіння англійською

Гайз, просто потрібно прийняти як факт  - відсутність розуміння свого рівня з англійської суттєво затягне процес вивчення мови.

Маємо для вас з десяток аргументів, та насправді їх у два рази більше. Тож знання рівня володіння англійською мовою допоможе:

  • зрозуміти свої сильні та слабкі сторони
  • визначити цілі та створити результативний план навчання
  • вибрати відповідний курс або програму навчання, щоб ефективно використовувати час
  • впевненіше спілкуватися з носіями мови та іншими студентами
  • оцінювати прогрес у навчанні
  • адаптувати свої навички та знання до різних ситуацій, таких як робота, подорожі або навчання
  • краще розуміти ваші можливості та потенціал
  • підняти самооцінку та підвищити мотивацію для навчання
  • полегшити вам пошук роботи або можливостей для стажування або навчання за кордоном
  • вибрати відповідні ресурси для самостійного навчання, такі як підручники, відеоуроки, аудіо-курси тощо
  • уникати переоцінки своїх можливостей і надмірної самокритики

Розуміння які є рівні англійської мови є важливим елементом особистого й професійного розвитку, яке суттєво економить час та пришвидшує бажаний результат.

Читай також

Як успішно скласти ЄВІ-2024

Рівні знання англійської мови

Якщо ви хоча б раз цікавилися питанням, які є рівні англійської мови, то читаючі на просторах інтернету відповіді, у вас мабуть могло скластися враження, що тут панує суцільна плутанина. Та насправді, все дуже просто. Загальноєвропейська шкала мовної компетенції (The Common European Framework of Reference for Languages або CEFR) була спеціально розроблена, щоб описати рівні знання англійської та є міжнародним стандартом. Вона складається з таких  рівнів: A1, A2, B1, B2, C1, C2.

Що ж тоді робити з добре нам відомими й рідними зі школи рівнями: Beginner, Elementary, Pre-Intermediate, Intermediate, Upper-Intermediate і Advanced?  До того ж, ці назви можна зустріти з різними додатковими словами, типу False, Low, Very тощо. Для чого всі ці складнощі? Пояснюємо. Ці рівні англійської мови придумали творці базових підручників, таких як "Headway", "Cutting Edge", "Opportunities". Навіщо? Ці рівні ділять CEFR-шкалу на фрагменти для кращого засвоєння мови. І саме на цей поділ рівнів зазвичай орієнтуються школи та мовні курси.

Таблиця рівнів англійської мови допоможе вам зрозуміти, які загально відомі рівні володіння англійською відповідають аналогічним за CEFR-шкалою.

Рівні англійської мови таблиця

LEVEL

Description

CEFR level

Beginner

Ви не розмовляєте англійською ;-)

Elementary

Ви можете сказати та зрозуміти деякі слова і фрази англійською А1

Pre-Intermediate

Ви можете поспілкуватися "простою" англійською та зрозуміти співрозмовника в знайомій вам ситуації, однак насилу А2

Intermediate

Ви можете досить добре говорити й розуміти мову на слух. Висловлюєте свої думки за допомогою простих речень, однак відчуваєте труднощі, стикаючись зі складнішими граматичними конструкціями та лексикою В1

Upper-Intermediate

Ви добре говорите та розумієте англійську мову на слух, проте все ж таки можете припускатися помилок В2

Advanced

Ви вільно розмовляєте англійською й повністю розумієте мову на слух С1

Proficiency

Ви володієте англійською на рівні носія мови С2

Пару слів про рівні англійської мови: False, Low, Very та інші приставки до стандартних назв. Іноді можна зустріти такі формулювання як False Beginner, Low Intermediate або Very Advanced тощо. Це поділ на підрівні.

Наприклад, рівню False Beginner відповідає людина, яка раніше вивчала англійську мову, але дуже недовго, яка практично нічого не пам'ятає. Такій людині знадобиться менше часу, щоб закінчити курс новачка та перейти на наступний рівень, тому її не можна назвати повним Beginner. Схожа історія з Low Intermediate та Very Advanced. У першому випадку людина вже пройшла повний курс Pre-Intermediate й почала вивчати Intermediate, водночас опанувала та вживає в мовленні лише деякі граматичні конструкції та вокабуляр цього рівня. Спікер англійською з рівнем Very Advanced вже на півшляху до заповітного Proficiency. Well, суть ви вловили.А зараз давайте розглянемо конкретні вміння та навички тих, хто вивчає англійську на різних рівнях.

25

Рівень англійської Beginner, він же Starter

Початковий, нульовий рівень. Цей курс починається з фонетичного курсу та засвоєння правил читання. Вивчається лексика, яка дозволяє спілкуватися на побутові теми ("Знайомство", "Сім'я", "Робота", "Дозвілля", "У магазині"), а також розбирається базова граматика.

Після проходження курсу Beginner:

  • Словниковий запас становить приблизно 500-600 слів.
  • Розуміння мови на слух: фрази і речення, вимовлені повільно, з паузами, дуже чітко (наприклад, прості запитання і вказівки).
  • Розмовна мова: можна розповісти про себе, свою сім'ю, друзів.
  • Читання: прості тексти зі знайомими словами і фразами, що раніше зустрічалися, а також вивченою граматикою, прості вказівки (наприклад, завдання до вправи).

Письмо: окремі слова, прості речення, заповнити анкету, скласти короткі описи.

   Приклад діалогу рівня Beginer

Рівень англійської Elementary

Базовий рівень. Слухач цього рівня володіє всіма базовими навичками англійської мови. Вивчаються такі побутові теми як: "Сім'я", "Відпочинок", "Подорожі", "Транспорт", "Здоров'я". 

Після проходження курсу Elementary:

  • Словниковий запас становить приблизно 1000-1300 слів.
  • Розуміння мови на слух: речення, які відносяться до найпоширеніших тем.
  • При прослуховуванні новин, перегляду фільмів є розуміння загальної теми або сюжету, особливо при візуальній підтримці.
  • Розмовна мова: висловлення думки, прохань - при умові, що контекст знайомий. Привітання, прощання, телефонна розмова тощо, зідно "шпаргалок".
  • Читання: короткі тексти з невеликою кількістю незнайомої лексики, оголошення та вивіски.
  • Письмо: опис людей і подій, написання простих листів із використанням знайомих кліше.

Рівень англійської Pre-Intermediate

Розмовний рівень. Слухач, який впевнено володіє повсякденною лексикою та базовою граматикою, здатний висловлювати думки на побутові теми.

Після проходження курсу Pre-Intermediate:

  • Словниковий запас налічує 1400-1800 слів.
  • Розуміння мови на слух: діалог або монолог на повсякденні теми, під час перегляду, наприклад новин, можна вловити всі ключові моменти. Під час перегляду фільмів слухач цього рівня може не розуміти окремі фрази та речення, але стежить за сюжетом. Добре розуміє фільми з субтитрами.
  • Розмова: може оцінити та висловити свою думку щодо якоїсь події, підтримувати досить тривалу розмову на знайомі теми ("Мистецтво", "Зовнішність", "Особистість", "Фільми", "Розваги" тощо).
  • Читання: складні тексти, зокрема публіцистичні статті.
  • Письмо: письмове висловлення своєї думки або оцінка ситуації, написання своєї біографії, опис подій.

Рівень англійської Intermediate

Середній рівень. Слухач впевнено володіє мовою, може використовувати її в різноманітних ситуаціях. Зазвичай рівня Intermediate вистачає для роботи в іноземній компанії. Людина, яка володіє англійською на рівні англійської Intermediate, може вести переговори та ділове листування англійською, влаштовувати презентації.

Після проходження курсу Intermediate:

  • Словниковий запас слухача даного рівня приблизно 2000-2500 слів.
  • Розуміння мови на слух: вловлює не тільки загальний зміст, а й конкретні деталі, розуміє фільми, інтерв'ю, відео без перекладу і субтитрів.
  • Розмовна мова: висловлює точку зору, свою згоду/незгоду на практично будь-яку окреслену тематику. Може брати активну участь в обговоренні або дискусії на неспецифічні теми без підготовки.
  • Читання: розуміє складні тексти, не пов'язані зі знайомими темами та сферами життя, неадаптовану літературу. Може зрозуміти значення незнайомих слів із контексту (художня література, інформаційні сайти, словникові статті).
  • Письмо: може скласти лист в офіційному та неофіційному стилі, вправно користується письмовою англійською мовою, може писати довгі описи подій та історії, давати особисті коментарі.

Рівень англійської Upper-Intermediate

Рівень вище середнього. Слухач рівня Upper-Intermediate знає та вміло користується складними граматичними конструкціями та різноманітною лексикою.

Після проходження курсу Upper-Intermediate:

  • Словниковий запас налічує 3000-4000 слів.
  • Розуміння мови на слух: добре розуміє навіть лінгвістично складну мову на незнайомі теми, практично повністю розуміє відео без перекладу та субтитрів.
  • Розмовна мова: може вільно дати свою оцінку будь-яким ситуаціям, навести порівняння або протиставлення, користується різними мовними стилями.
  • Розмову веде як в офіційному, так і неофіційному стилі. Говорить грамотно з невеликою кількістю помилок, може вловлювати та виправляти свої помилки.
  • Читання: володіє великим словниковим запасом для розуміння неадаптованих англійських текстів.
  • Письмо: може самостійно написати статтю, офіційні та неофіційні листи. Може знати і користуватися різними стилями при створенні письмового тексту.

Рівень англійської Advanced

Просунутий рівень. Слухачі рівня Advanced вкрай впевнено володіють англійською мовою й в розмові припускаються незначних помилок, які жодним чином не впливають на ефективність комунікації. Слухачі такого рівня можуть вивчати спеціальні дисципліни англійською мовою.

Після проходження курсу Advanced:

  • Словниковий запас становить приблизно 4000-6000 слів.
  • Розуміння мови на слух: розуміє невиразно вимовлені промови (наприклад, оголошення на вокзалі або в аеропорту), в деталях сприймає складну інформацію (наприклад, доповіді або лекції). Розуміє до 95% інформації на відео без перекладу.
  • Розмовна мова: ефективно користується англійською мовою для спонтанного спілкування, використовує розмовний та офіційний стиль спілкування залежно від ситуації. Використовує в розмові фразеологізми та ідіоми.
  • Читання: без труднощів розуміє неадаптовану художню та нехудожню літературу, складні статті на специфічні теми (фізика, географія тощо).
  • Письмо: може написати офіційні та неофіційні листи, оповідання, статті, есе, наукові роботи.

Рівень англійської Proficiency

Вільне володіння англійською. Останній рівень за класифікацією CEFR С2 описує людину, яка володіє англійською на рівні досвідченого носія мови. Єдиними проблемами, з якими може зіткнутися така людина - це проблеми культурного характеру. Людина може, наприклад, не зрозуміти цитату, якщо вона стосується якоїсь популярної передачі або книжки, яка відома практично всім носіям мови, але може бути невідома людині, що не виросла в цьому середовищі.

Приклад діалогу рівня Proficiency 

Як визначити свій рівень англійської мови

Визначення власного рівня володіння англійською є важливим кроком у процесі її опанування, оскільки це допомагає вам зрозуміти свої сильні сторони та області для покращення, а також дозволяє підібрати найбільш відповідні матеріали та методи навчання.

Які є рівні знання англійської мови ви вже знаєте, а ось як визначити свій?

Це можна зробити покладаючись на власну самооцінку, склавши стандартизовані тести,  фідбек від друзів носіїв мови чи професійна оцінка експерта.

  • Самооцінка - це перший крок, який може допомогти вам отримати загальне уявлення про ваші мовні здібності. Ви можете оцінити свої навички в чотирьох основних аспектах мови: говоріння, слухання, читання та письмо. Поставте собі такі питання:
    - Чи можу я легко спілкуватися англійською мовою? Чи можу я висловлювати свої думки чітко та зрозуміло?
    - Чи розумію я англомовні телепрограми, фільми та розмови без значних труднощів?
    - Чи можу я читати та розуміти матеріали, такі як книги, газети та онлайн-статті на англійській?
    - Чи можу я писати зрозумілі тексти англійською мовою, включаючи електронні листи, звіти або статті?
  • Стандартизовані тести є одним з найбільш об'єктивних методів оцінки рівня володіння англійською мовою. Існує ряд відомих тестів, таких як TOEFL, IELTS, Cambridge English exams, які оцінюють ваші мовні навички та видають сертифікат, що підтверджує ваш рівень. Ці тести охоплюють усі чотири аспекти мови та дають вам точне уявлення про ваші здібності.  Перелічені тести коштують від 100 доларів. Коли вам не потрібен сертифікат для вищого навчального закладу за кордоном чи для роботи, то ви можете скористатися й безоплатними тестами, які так само дозволяють всебічно визначити рівні знань англійської мови.
Наприклад професійний тест від Englishdom - це безкоштовний комплексний тест, який допоможе визначити твій рівень володіння мовою за всіма параметрами.
  • Спілкування з носіями мови - це лакмус, який дозволить вам відчути наскільки легко вам вдається теорію застосувати на практиці.  Із мінусів - інформація про рівні знання англійської мови буде дещо розмитою.

  • Професійна оцінка експерта - звернення до професійного тічера дозволяє мати точну та об'єктивну оцінку вашого рівня англійської мови, а також отримати цінні поради та рекомендації щодо подальшого вивчення.
Читай також

Мені подобається англійською

Висновок

Слід пам'ятати, що рівні англійської мови оцінються за сукупністю навичок та знань. Не існує універсального рецепту переходу з одного рівня на інший,  не можна сказати: "Вам слід вивчити ще 500 слів або 2 граматичні теми і вуаля - ви вже на наступному рівні".
Рівні англійської мови мають безліч  шляхів для підкорення - всілякі курси та мовні школи, репетитори, самовчителі, розсилки, онлайн-уроки.  Який з них обрати - вирішувати вам. Головне, щоб був результат!

У будь-якому випадку, з чого варто  розпочати - це визначити свій рівень володіння англійською з допомогою тесту на рівень англійської мови, який ми опублікували у даній статті. Маєте сумніви, зверніть увагу на таблицю рівнів англійської мови.

Ще існує багато додаткових сервісів для покращення мови. Це й соціальні мережі, створені спеціально для вивчення іноземних мов, й різноманітні дискусійні клуби, й ресурси, що надають фільми з субтитрами (чи без) мовою оригіналу, аудіозаписи, адаптована та неадаптована література. Про всі ці допоміжні засоби та про те, як саме і на яких рівнях їх використовувати, ви можете знайти в блозі у нас на сайті. Слідкуйте за випусками нових статей.

Вивчайте англійську легко на курсах англійської мови та спілкуйтесь з усім світом. Покращуйте навички на усіх рівнях та полюбіть власну англійську. Englishdom - ваш крок до нового рівня мовленнєвої майстерності!

Велика і дружна сім'я Englishdom